Mršavljenje i kondicija

Ovaj trening je za žene koje brzo žele biti fit i izgubiti nekoliko kilograma

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) uključuje kratke serije intenzivnog vježbanja koji se izmjenjuju s periodima oporavka

juan-pablo-rodriguez-X6jtULYJQz8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako pitamo bilo kojeg trenera koji je najučinkovitiji način sagorijevanja kalorija, izgradnje izdržljivosti mišića i promjene tjelesnog sastava (stvaranje mišićne mase) najvjerojatnije je da ćemo dobiti ovaj odgovor: HIIT. Ova skraćenica označava intervalni trening visokog intenziteta. Znači ovo je trening u kojem je potrebno dati sve od sebe u vrlo kratkom periodu. Intervali su obično dugi jednu minutu i podijeljeni na 20 ili 30 sekundi vježbanja, nakon čega slijedi 40 ili 30 sekundi oporavka.

Image
Pokreni se!

Ne voliš hodati? Ovo će ti promijeniti mišljenje, ako želiš smršavjeti

HIIT treninzi sastoje se od eksplozivnih pokreta cijelog tijela s kettlebellom ili brzih skokova namijenjenih ubrzanju pulsa i brzom trošenju energije, ali zbog takvog načina vježbanja tijelo troši i dodatne kalorije nakon vježbanja. Ovo dio se naziva "efektom izgaranja".

Prema trenerici Noam Tamir, ljudi vole ove treninge iako su naporni, jer sagorijevaju više kalorija nego kardio treninzi. Zapravo se sagorijevaju dodatne kalorije do 48 sati nakon HIIT treninga, a ako se kombiniraju s vježbama otpora sagorjet će se do 30 posto više kalorija nego kod drugih oblikia vježbanja.

Iako se ovaj trening čini zahtjevniji jako dobro utječe na naše zdravlje, ali s njim možemo brže izgubiti kilograme i oblikovati tijelo. Ovo su još neke zanimljivosti koje su je dobro znati o ovom super načinu treniranja.

Super je učinkovit - "HIIT je super koristan ako u kratkom vremenskom periodu pokušavamo sagorjeti što više kalorija. Maksimalna preporuka je da jedan trening traje 20 do 25 minuta", objasnila je trenerica Tatiana Lampa. Osim što sagorijevaju više kalorija HIIT treninzi pomažu u sagorijevanju više masnoća u manjem periodu. To je zato što tijelo za energiju koristi masnoće umjesto ugljikohidrate.

Sagorijeva dodatne kalorije tijekom vježbanja - HIIT sagorijeva 25 do 30 posto više kalorija od treninga otpora, vožnje bicikla i trčanja na traci, pokazala je studija objavljenja u časopisu Journal of Strength and Conditioning Research.

Image
Foto: Pixabay

Jača srce - Kada se pojača intenzitet treninga, kao što to čini HIIT, srce postaje jače. Budući da ovaj mišić (kao i ostali) jača nakon što prođe kroz naporan trening, intervalni trening visokog intenziteta vrlo je koristan za zdravlje srca.

Ubrzava metabolizam - Osim povećanog sagorijevanja masti i jačanja mišića HIIT potiče proizvodnju hormona rasta (GH) i do 450 posto tijekom 24 sata nakon završetka treninga. GH nije samo odgovoran za povećano sagorijevanje kalorija, već i usporava proces starenja - jedna od super prednosti HIIT treninga.