'Hara hachi bun me'

Tajna s Istoka: Ova japanska tehnika može ti pomoći pri gubitku kilograma

O mršavljenju postoji jako puno informacija i teorija, a neki stručnjaci sugeriraju kako je možda dobra ideja krenuti od ovog jednostavnog japanskog načina razmišljanja

BeFunky-collage (2).jpg
Foto: Unsplash

Koliko često si pomislila da barem nisi pojela onih nekoliko zalogaja na kraju ručka? Često znamo da smo se najeli, ali isto tako i dalje jedemo, a ovakve navike nas upravo mogu odvesti u prejedanje. A opet, sve to nas može dalje odvesti u začarani krug jer kada dobijemo višak kilograma možda ćemo se odlučiti da dijetu ili izbacivanje određenih namirnica iz prehrane.

Image

Kako Japanke uvijek ostaju mladolike i fit? Evo u čemu je njihova tajna

Međutim, Japanci imaju vrlo jednostavan, ali i učinkovit pristup prehrani i poznati su po nekim vrlo pozitivnim trendovima, stoga nije iznenađenje da imaju najnižu stopu srčanog udara na svijetu, dug životni vijek i najnižu stopu pretilosti.

Koja je njihova tajna? Naime, prema nekim istraživanja pokazalo se da Japanke dnevno unose 25 posto manje kalorija od žena iz zapadnih zemalja. Ovome svakako pomaže zanimljiv japanski princip 'hara hachi bun me', a o čemu je točno riječ - saznaj u nastavku:

Što je princip 'hara hachi bun me'?

Ovaj interesantan naziv ne krije ništa komplicirano nego vrlo jednostavno prekidanje obroka u trenutku kada smo se najeli, odnosno kada smo napunili 80 posto želuca. Nema brojanja kalorija, ugljikohidrata ili namjernog posta, a vrlo je učinkovito, piše Womansworld.com.

Autor Kaki Okumura objašnjava da se ne treba odreći niti jedne namirnice, ali je vrlo važno da se više konzumiraju namirnice bogate nutrijentima, a izbjegavaju prazne kalorije (poput čipsa ili slatkiša). Hrana koja nema nutritivnu vrijednost samo će nas kratko vrijeme držati sitima, a zbog osjećaja gladi vrlo brzo ćemo opet jesti. Stoga bi fokus trebao biti na povrću, proteinima i cjelovitim žitaricama.

Image
Foto: Unsplash

Kada znamo da smo dovoljno jeli?

Kako znati da je želudac pun i da vrijeme da stanemo s jelom? Slično intuitivnom jedenju, Okumura preporučuje sporo žvakanje i pauze kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da procesuira hranu i javi da je sito. Ovo je poput igre pogađanja, ali kao i kod većine stvari u životu - sve je stvar prakse. Čak i ako se povremeno ne držimo ovog principa i pretjeramo, učenje kako stati na 80% pomoći će nam da se izgube kilogrami bez izgladnjivanja i restriktivne prehrane.

Image
Foto: Unsplash

Stalno razmišljanje o hrani nije dobro

Okumura je podijelio još jedan zanimljiv savjet - prestani opsesivno razmišljati o hrani. No ovo je nešto potpuno drugačije od svega što smo slušali do sada, ali postoji razlika između svjesnosti o hrani i toga da je hrana konstantno u mislima. Ova tehnika svakako može pomoći da prestanemo biti opsesivni. Na kraju dana, vrlo je važno stvoriti prostor u glavi za druge zabavne stvari u životu, a ne razmišljati samo o tome koliko kalorija smo unijeli u svakom obroku.

Image
Foto: Unsplash