Gdje sve možemo naći dobre stare proteine?

Neki novi trendovi u prehrambenoj industriji

Gdje sve možemo naći dobre stare proteine?

Širi se broj novih okusa kreiranih iz različitih izvora proteina, omogućavajući razvoj istraživanja na polju kombiniranja i maskiranja okusa, što zadnjih godina snažno širi broj potrošača i tržište proteinskih proizvoda.

Napici s visokim udjelom proteina već su stara priča i potrošači zahtijevaju nove okuse i forme. Tradicionalni korisnici sportskih napitaka donedavno su bili zadovoljni čokoladnim i vanilijskim proteinskim napicima ili jako voćno aromatiziranim napicima, pripravljenim uz dodatak aminokiselina, što zahtijeva jače prikrivanje okusa kiselina. No danas sama čokolada ili vanilija nisu dovoljni sve većem i razmaženijem broju konzumenata. Oni žele proizvode nabijene proteinima, ne samo iz sirutke, već i iz soje, kanabisa, graška. To zadnjih par godina pokreće prehrambenu industriju u istraživanju i razvoju inovativnih, optimiziranih okusa za mnoštvo formulacija zasnovanih na proteinima, što uključuje okuse poput karamele, dulce de lechea, vanilija macchiata i brojne druge.

Sladoled poput piletine

U skladu s time Starbucks surađuje s tvrtkom Synergy u stvaranju kava i proizvoda od kave s velikim proteinskim udjelom, i to je u ovom premium lancu kava postao omiljeni okus za kojim potražnja sve više raste.

Britanski brend Wheyhey proizvodi specijalan sladoled koji potrošaču pomaže da unese potrebnu dozu proteina. Zadnjih godina mnogi potrošači počeli su tragati za načinima da ojačaju svoje dijetne programe s više proteina. Taj proizvod to sigurno pruža, a pri tome konzumira ga se kao slastan i ukusan popularan desert. Whey proizvodi sladoled s istim proteinima sirutke koji se izoliraju u postupku proizvodnje sira. Rezultat toga je da svaki sladoled ima oko 20 grama proteina, koliko sadrže i pileća prsa srednje veličine. Unatoč visokom udjelu proteina, sladoled ima nizak udjel šećera jer tvrtka upotrebljava zaslađivač ksilitol, koji zadržava niske razine šećera pa proizvod ima svega 150 kalorija po obroku. Dolazi na tržište u brojnim okusima, kako bi se dopao sportašima, zdravlju okrenutim korisnicima ili sladokuscima.

The Perfect Cookie tvrtke Boundles Nutrition ima okus i izgled poput čokoladnih kolačića vaše mame, ali pa-kiran je s 10 grama proteina i dozom omega-3 masne kiseline. Dolazi u tri okusa: čokolade, kombinacije bijele čokolade i makadamije te maslaca od kikirikija. Sirutka je ekstrahirana u procesu sirenja od mlijeka krava koje su isključivo pasle kvalitetnu travu, a kolačići nemaju glutena ni GMO-a. Perfect Cookie, tvrde znalci, pridružuje se proizvodima poput Clif Bara i Lara bara, namijenjenima kupcima koji žele energiju proteinskoga goriva, poput one koju nude tradicionalni bar proizvodi. Ali uz dodatni zahtjev da bude zadovoljen njihov istančan okus, potreba za zdravljem i etičnošću sastojaka. Nije lako istinskim sladokuscima i ljubiteljima zdravog života održavati odgovarajući unos hranji-vih tvari, a dodavanje proteinskih dodataka vitamina i minerala, premda korisno za tijelo, može biti dosadno. Ako ste dakle sladokusac, na tržištu postoje vrlo dekadentni proteinski tartufi. Diet Protein Traffles brenda Protein Works idealan su način da dvije muhe ubijete jednim udarcem.

Mudro su oblikovani pa izgledaju poput originalnih čokoladnih tartufa koji se skupo prodaju u ekskluzivnim prodavaonicama čokolade. Imaju mnoge zdravstvene prednosti i proteine koje proizvodi specijalizirana pekara. Ti tartufi izrađeni su od vlastite linije proteina sirutke i dolaze u različitim okusima: čokolade, vanilije i jagode. Na zapadnim tržištima poznati kao Chocolate Hazelnut Waffles, ti čokoladni vafli proteinsko su jelo bez glutena, pored svih ostalih zdravih atributa. Umjesto uobičajenog brašna, recept sadrži mljevene lješnjake. U jednoj recenziji na blogu ‘All Day I Dream About Food’ tvrdi se da su ti vafli daleko hranjiviji te imaju više različitih nutrijenata nego kupljeni doručak. I točno je, u njihovom su sastavu razne bjelančevine, vitamini i minerali, pa se u njihovo izjedanje potrošači mogu upuštati bez krivnje. Osim čokoladnog proteina u prahu, ti vafli imaju niske masnoće zato jer je lagani grčki jogurt ključni dodatak, kao i u većini prehrambenih deserata.

Quest Nutrition Proteinski Snack desertna je i zdrava proteinska pločica koja daje mnogo energije, a istovremeno i slasne okuse. Može se primjerice kupiti kao kombinacija metvice i čokolade, rolade od cimeta, pite s kremom od limuna… tako da onima sa slatkim zubom neće nedostajati izbora. Bilo da ih jedete kao popodnevni brzi obrok ili kao obrok prije ili poslije sportskog treninga, ti proteinski barovi zadovoljit će vaše potrebe za slasnim ukusima, a bez kalorija ili ugljikohidrata, koje sadrži većina gotovih slastica. Osim proteinskih sastojaka, bogat su izvor magnezija i C vitamina, ali uz nisku razinu natrija. Većina tradicionalnih proteinskih barova radi se sa sastojcima poput sušenog voća, orašastih plodova i sjemenki, a taj zdravi snack asortiman promovira prehranu bez različitih štetnih i teških elemenata te bez žrtvovanja okusa.

Čokolada s novim prednostima

Jasno, shakeovi nisu zaboravljeni, štoviše, dolaze s novim okusima i novim prednostima. ‘Jeste li ikada dovršili svoj shake i ustanovili kako se proteinski prah još uvijek drži po stranicama posude?’, na svojima stranicama pita brend Dymatize i potom se hvali da se njegov proizvod Best-In-Class Mixability može najbolje umiješati. Stoga možete biti sigurni da će svaki miligram proteina završiti u vašem tijelu i to bez obzira stavljate li ga u mlijeko, vodu ili neki drugi zdrav proizvod. Sadrži odgovarajuće količine okusa slatkoće, stabilne je konzistencije i na-pravljen od proteina sirutke. Dolazi u nekoliko očarava-jućih okusa: kolača od vanilije, čokoladne kreme, mocha kave, kolačića od cimeta, jagoda i slično.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.Izvor: Lider.media
Foto: © Andrey Cherkasov - fotolia


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"