Play logo
Što kažu stručnjaci

Friteze na vrući zrak jako su popularne i praktične, ali jesu li zdrave?

S obzirom na veliku popularnost friteza na vrući zrak, detaljnije smo istražile sve prednosti i nedostatke ovog praktičnog načina pripremanja hrane

profimedia-0583846450.jpg
Foto: Profimedia
Play logo

Iako su friteze na vrući zrak na tržištu zapravo prisutne već godinama, čini se da su u posljednje vrijeme popularnije nego ikad prije. Zašto je ovaj način pripremanja hrane postao tako popularan i koliko su friteze na vrući zrak zapravo zdrave, provjeri u nastavku.

Play logo

Što je zapravo friteza na vrući zrak

Prvo i osnovno, friteza na vući zrak nam omogućuje da napravimo hrskavu hranu koja je sličnog okusa hrane prženoj u dubokom ulju, ali bez ikakvog dodatka ulja. Definitivno zvuči kao idealno rješenje, ali je li zaista zdravo?

Možda da prvo razjasnimo kako zapravo funkcionira friteza na vrući zrak. U osnovi je ona neki hibrid između friteze i konvekcijske pećnice. Friteza na vrući zrak sadrži košaru za prženje koja omogućuje da se hrana zagrije sa svih strana - što je izvrsno za stvaranje hrskavosti.

Play logo

No, umjesto da se stavi u vruće ulje, hrana je izložena vrlo vrućem zraku koji cirkulira - slično kao u konvekcijskoj pećnici. Dakle, sada kad znamo kako funkcionira friteza na vrući zrak, zavirimo malo u tematiku usporedbe s tradicionalnim načinima kuhanja.

Friteza na vrući zrak vs pećnica

"Budući da priprema hrane u pećnici i u fritezi na vrući zrak koristi slične tehnike grijanja (tj. vrući zrak), hrana će uglavnom završiti s istim hranjivim profilom, bez obzira na uređaj koji odaberete", objasnila je nutricionistica Vanessa Rissetto za portal Eating Well.

Izvor: Unsplash

Istraživanje je pokazalo da riba pipremljena u fritezi na vrući zrak može smanjiti količinu polinezasićenih masnih kiselina (primjerice omega-3 masti) u ribi i potencijalno povećati broj upalnih spojeva. Međutim, važno je napomenuti da će se svaki put kada je hrana izložena toplini (odnosno bilo kakvom kuhanju) njezin sastav promijeniti i mogu nastati upalni spojevi. Primjerice, studije su također pokazale da pečenje ribe (pa čak i mikrovalovi) može promijeniti sastav masti i dovesti do upalnih spojeva. Ista je studija također otkrila da dodavanje začinskog bilja ribi može pomoći u smanjenju oksidacije masti koja se događa kada se riba priprema u fritezi na vrući zrak.

Play logo

"Iako postoji vjerojatnost da visoka razina topline u fritezi može ubrzati ove procese, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdio taj učinak", dodaje nutricionistica.

Friteza na vrući zrak vs prženje u dubokom ulju

Kad pogledamo razliku između dubokog prženja i 'prženja' u fritezi na vrući zrak, tu je jasan pobjednik, odnosno friteza na vrući zrak definitivno je zdraviji izbor. Glavni razlog toga je, naravno, količina korištenog ulja. Naime, prženje u dubokom ulju ili klasičnoj fritezi zahtijeva nekoliko litara ulja, a friteza na vrući zrak nimalo ulja.

"Friteza na vrući zrak značajno smanjuje količinu ulja upijenog u hranu u usporedbi s dubokim prženjem. Dakle, prednost friteze na vrući zrak prvenstveno je jer manje ulja općenito dovodi do manje kalorija, što može smanjiti rizik od debljanja i pretilosti", govori nutricionistica. Nije da ne uopće ne trebamo jesti masnoće, ali previše pržene hrane jednostavan je način da pretjeramo s masnoćom, a zauzvrat i s kalorijama.

Play logo
Izvor: Pexels

Nadalje, kada se ulje za kuhanje zagrije, ono može proizvesti povećane koncentracije upalnih spojeva, koji se zapravo mogu apsorbirati u hranu. U ovom slučaju, manje zadržavanja ulja jednako je manjem broju upalnih spojeva u hrani koju jedemo. To dovodi do smanjenog rizika za razvoj kronične bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti.

"Ovisno o vrsti ulja koje se koristi, manje ulja može značiti i smanjeni unos zasićenih masnoća, što bi također pridonijelo smanjenom riziku za razvoj kardiovaskularnih bolesti", dodaje nutricionistica.

Friteza na vrući zrak može biti posebno korisna kada se priprema škrobna hrana poput krumpira. Hrani uglavnom treba duže da se 'prži' na vrućem zraku nego kad se prži u dubokom ulju, a škrob se u tom okruženju obično manje razgrađuje. Što to znači? Škrob može biti probavljiviji i potencijalno može imati malo niži utjecaj na šećer u krvi (naravno, još uvijek moraš paziti na ugljikohidrate u hrani pripremljenoj u fritezi na vrući zrak).

Play logo

Je li friteza na vrući zrak dobra za zdravlje

Dakle, vratimo se korak unatrag i odgovorimo na posljednje pitanje - je li friteza na vrući zrak "zdrava?" Odgovor ovisi o tome što podrazumijevamo pod pojmom 'zdravo' i s kojim ga drugim načinima kuhanja uspoređujemo.

Općenito, u usporedbi s dubokim prženjem, friteza na vrući zrak je zdravija opcija jer ima manje kalorija i može rezultirati manjim upalnim procesima, što potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti. Kada se uspoređuje friteza na vrući zrak s pećnicom, odgovor je manje jasan.

Međutim, kada gledamo pitanje "što je zdravo", stvarni pokretač je vrsta hrane koju jedeš i stavljaš u fritezu na vrući zrak. "Nutritivno bogata hrana poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, masne ribe i nemasnog mesa općenito je jednako hranjiva u fritezi na vrući zrak kao i u pećnici", ističe nutricionistica.

Play logo
Izvor: Profimedia

Međutim, friteza na vrući zrak nije 'besplatna karta' za jedenje neograničene količine više kalorične hrane samo zato što je bolja od dubokog prženja. Također je važno imati na umu da je glavna prednost prženja na zraku u odnosu na duboko prženje nedostatak ulja, pa ako u hranu prženu na zraku počneš dodavati značajne količine ulja, dobrobiti više neće biti tako drastične.

U svakom slučaju, ako si sklona jesti puno pržene hrane, friteza na vrući zrak je definitivno dobra opcija. Također, ako obično koristiš pećnicu za pripremanje hrane, friteza na vrući zrak može biti dobar alat za dodavanje raznolikosti tvom kuhanju, ali uvijek imaj na umu da friteza na vrući zrak nije čarobni stroj koji čini bilo koju hranu 'zdravom'.

Play logo