Dr. Staničić nam je objasnio koja je razlika između hipotireoze i hipertireoze te kako prepoznati simptome

Dr. Staničić će biti jedan od naših stalnih stručnjaka koji će nam pomoći oko zdravlja i objasniti sve što trebaš znati o štitnjači

Dr. Staničić nam je objasnio koja je razlika između hipotireoze i hipertireoze te kako prepoznati simptome


Hormoni štitnjače su jedni od najvažnijih regulatora metabolizma svih organa i sustava u našem organizmu. Pravilan rad štitnjače izrazito je važan u održavanju optimalne funkcije kardiovaskularnog, živčanog, muskuloskeletalnog, probavnog, reproduktivnog i ostalih sustava. 

Kod hipotireoze dolazi do pada proizvodnje i lučenja hormona štitnjače T4 i T3 što nakon relativno kratkog vremena dovodi do simptoma hipometabolizma i to prvenstveno umora i  malaksalosti, a potom i dobivanja na tjelesnoj težini, oticanja u području lica i udova, pada koncentracije, pospanosti, neredovitih ciklusa, usporene probave, itd.

shimmer fallback(Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Hipertireoza podrazumijeva pojačanu proizvodnju i lučenje hormona štitnjače s posljedičnim simptomima ubrzanog metabolizma kao ubrzan rad srca, tremor, pojačano znojenje, anksioznost, nesanicu, gubitak na tjelesnoj težini, skraćene i bolne cikluse, “ubrzanu probavu”. U slučaju pojave bilo kojeg od gore navedenih simptoma se svakako preporuča odrediti serumsku razinu hormona štitnjače i TSH, a u slučaju poremećene razine hormona i javiti liječniku specijalistu zbog konzultacije o eventualnom liječenju.

U prošlosti su poremećaji funkcije štitnjače znali dovoditi do izrazito teških posljedica, ali se u današnje vrijeme uz pomoć moderne i dostupne medicinske dijagnostike mogu vrlo lako otkriti, a u gotovo u svim slučajevima i izliječiti. 

Važno je napomenuti da u slučaju uredne funkcije štitnjače nikakvi simptomi ne bi trebali biti posljedica njene eventualne bolesti. Isto tako, u slučaju dobro izbaždarene terapije hipo ili hipertireoze s optimalnom razinom hormona u serumu bi trebalo rezultirati nestankom svih simptoma povezanih s bolesti štitnjače.


Josip Staničić, dr. med. specijalist je nuklearne medicine čije uže područje ekspertize obuhvaća dijagnostiku i liječenje bolesti štitnjače. Od 2014. radi kao specijalist nuklearne medicine na Odsjeku za bolesti štitnjače Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice. Član je Hrvatskog društva za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora, a također blisko surađuje s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače. Suosnivač je i direktor zagrebačke Poliklinike Perić – Staničić. Grada Mainza 11 (1 kat), 10 000 Zagreb; Radno vrijeme: 8h - 20h (pon - pet); e-mail: poliklinika@poliklinika-ps.hr; Tel: 01/55 25 636

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.