Boli vas vrat?

Previše sjedite, premalo se krećete

Boli vas vrat?

Ukočen i bolan vrat, bolovi u leđima, napeti mišići na vratnoj kralježnici, sve su to tegobe koje povremeno osjeća gotovo svatko od nas. U stalnoj jurnjavi, rastrganosti između radnih obveza i obiteljskih poslova, ili smo zaboravili ili nemamo vremena hodati, kretati se, rastegnuti. Leđa, vrat, ramena, upravo se u tom području najprije osjete posljedice dugog sjedenja, nepravilnog držanja, svakodnevnog stresa. Bolovi u vratu i leđima uzrokovani su učinkom više različitih faktora. Najčešće su posljedica lošeg držanja tijela, podizanja predmeta i obavljanja poslova na nepravilan način, višesatnog sjedenja, lošeg položaj pri spavanju, te smanjene ili gotovo nikakve tjelesne aktivnosti. Ispravite na vrijeme loše navike koje uzrokuju bol u vratu i leđima, kako na radnom mjestu tako i kod kuće.

Bolne točke

Zbog napetih mišića na vratnoj kralježnici smanjuje se dotok krvi i kisika u mozak i zbog toga osjećate umor, psihičku napetost, glavobolje, migrene, muči vas nesanica, slaba vam je koncentracija, razdražljivi ste. Problemi u donjem dijelu vrata mogu uzrokovati bol u području ramena ili gornjem dijelu ruku. Bolovi u vratu mogu biti posljedica kontrakcije mišića, a otežavaju kretanje i stvaraju osjećaj neugodne ukočenosti. Bol u vratu najčešće je rezultat slabih mišića i napetosti, koja nastaje uslijed dugog sjedenja u istom položaju. Pogrbljeni položaj pojačava količinu sile koja pritišće kralježnicu. S vremenom, ova povećana sila može biti uzrok umora mišića uz kralježnicu te tako dovesti do boli ili čak ranih degenerativnih promjena.

Spriječite bolove u vratu

Najbolji je način da se spriječe bolovi u vratu prevencija. Sjedenje u uredu po čitave dane zahtjeva promjenu navika i više kretanja. Zato ako radite u uredu, iskoristite svaku priliku za kretanje i vježbanje. Vozite se biciklom ili hodajte do posla, idite stepenicama. Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilni položaj tijela. Zato nastojte imati pravilno držanje. Glava mora biti uspravna, u ravnini s kralježnicom, a ramena opuštena. Ako možete, nabavite ergonomsku stolicu u uredu, koja je najbolji izbor za pravilno sjedenje. Ako vam je preskupa, uzmite neku kvalitetniju uredsku stolicu, a straga na naslon u području leđa stavite potporni jastuk. Sjednite uspravno, ispravite leđa i poduprite ih jastučićem kako bi se težina pravilno rasporedila, pa će učinak biti zdravije sjedenje.

Dovoljna količina kisika također opušta mišiće i sprečava nakupljanje stresa u mišićima vrata i ramena. Preporuka je također izbjegavati psihički stres i pritisak na poslu. Faktori poput stresa ili zatrpavanje poslom znatno doprinose osjećaju napetosti i ukočenosti u vratu. Za sprečavanje boli u vratu i ramenima korisne su i vježbe za jačanje mišića. Krećite se i osnažite ramena i leđa s pomoću ciljanih vježbi, povremeno idite na masažu, a nije loše ni plivanje. U slobodno vrijeme svakako primijenite onu tjelesnu aktivnost koja najviše odgovara vašem zdravstvenom stanju i mogućnostima. Važan je kontinuitet prilikom izvođenja vježbi.

Kvalitetan madrac i jastuk

Kod spavanja upotrebljavajte anatomski jastuk, koji pruža vratu dodatnu potporu, pa su mišići vrata opušteni. Anatomski jastuk vas prisiljava da spavate na boku ili leđima, a ne na trbuhu. O kvalitetnom madracu nemojte početi razmišljati kad se jave problemi s kralježnicom ili leđima. Ako se budite umorni, ukočeni i bole vas leđa ili vrat, lako je moguće da imate loš madrac. Madrac ne bi smio biti ni premekan ni pretvrd, kako bi omogućio pravilno držanje tijela tijekom spavanja.

Vježbe na radnom mjestu

Dobro je znati nekoliko jednostavnih vježbi koje se mogu izvesti na radnom mjestu kako biste spriječili ukočenost, bolove u vratu i leđima. Tijekom radnog vremena iskoristite svaku priliku za kratku šetnju, potrudite se da ne sjedite cijeli dan na poslu.  Prošećite do susjednog ureda, idite stepenicama umjesto liftom, hodajte u vrijeme pauze, rastegnite se. Dok razgovarate telefonom, nemojte sjediti nego ustanite i hodajte po uredu. Podignite noge svakodnevno 3 – 5 minuta u povišeni položaj.

Kada potražiti pomoć liječnika

Potrebno je razlikovati blagu i najčešće bezopasnu bol u vratu od  akutne koja može biti opasna i ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme. Ako patite od neizdržive boli, trebate potražiti doktora koji će vas uputiti na detaljne pretrage. Također potražite pomoć doktora ako uz razdiruću bol imate i jedan od simptoma kao što su pulsirajuća bol koja se širi od ramena na ruke, utrnuće i nedostatak snage u dlanovima i ruci, neobjašnjiva bol nakon 55 godine života, akutna bol u srednjem dijelu leđa.

Foto: © vladimirfloyd - Fotolia

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.