Ništa bez zdravlja

Birajte zdravlje

Što nam zapravo znači briga za zdravlje? Zdrava hrana i kvalitetan san jesu važni, ali nisu dovoljni

jason-briscoe-GrdJp16CPk8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zdravlje je najvažnije, a sve ostalo će se već nekako riješiti, misao je koja spada u narodnu mudrost, a kao i mnoge narodne mudrosti, i u ovoj ima mnogo istine. Prevencija i pravovremena reakcija važni su u očuvanju zdravlja, što znači da ne treba čekati da se nešto dogodi i onda početi razmišljati kome se obratiti, kakve nas sve posljedice čekaju i na kraju – tko će sve to platiti.

Kada netko spomene brigu o zdravlju, većina nas razmišlja o pravilnoj prehrani sa što više voća i povrća i što manje pržene, masne hrane i slatkiša, o tome unosimo li dovoljno tekućine i da trebamo piti što manje gaziranih pića. Razmišljamo i o tome da je krajnje vrijeme da se pokrenemo, počnemo s redovitim fizičkim aktivnostima te da moramo više vremena provoditi na svježem zraku. Dobro zdravlje podrazumijeva i to da ne smijemo pretjerivati s alkoholnim pićima, a svi već jako dobro znamo da uživanje u duhanskim proizvodima i zdravlje nikako ne idu ruku pod ruku. Neizostavno, briga o zdravlju također podrazumijeva dovoljno sna i izbjegavanje stresa, jer nedostatak sna i duga stresna razdoblja također mogu biti okidač za pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema.

Image
Foto: Unsplash

Zašto vam je potrebno dopunsko zdravstveno osiguranje?

Briga o zdravlju znači i redovite sistematske preglede čak i ako smo potpuno zdravi, ali i obavezne i redovne specijalističke kontrole kod ljudi s kroničnim zdravstvenim smetnjama. A ako već imate kronične bolesti zbog kojih morate odlaziti na redovne kontrole koje uključuju laboratorijske i druge pretrage, redovno uzimanje lijekova na recept ili fizikalne terapije, zadnje o čemu želite razmišljati su financijski izdaci potrebni da se svi ti troškovi podmire. Zbog svega navedenog, polica dopunskog zdravstvenog osiguranja predstavlja malu investiciju koja nam se može višestruko isplatiti, i to baš u trenutku kada nam je to najpotrebnije.

Na tržištu ima različitih polica dopunskog osiguranja, baš kao i razlika u cijenama tih polica, ali i razlike u onome koje zdravstvene usluge pokriva pojedina polica dopunskog osiguranja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučio se za jednostavniji pristup i ponudio vlastitu policu dopunskog osiguranja koja pokriva participaciju u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, uz iznimku lijekova s dopunske liste, odnosno B liste lijekova HZZO-a.

Što sve pokriva polica dopunskog?

Drugim riječima, to znači da su korisnici oslobođeni plaćanja participacija za preglede kod liječnika koji rade u okviru javnozdravstvene zaštite, troškova bolničkog liječenja, specijalističkih pregleda, laboratorijskih i svih ostalih pretraga u području dijagnostike. Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a pokriva i nabavke ortopedskih pomagala, fizikalnu terapiju za koje ste dobili uputnicu svojeg liječnika, stomatološku zdravstvenu zaštitu te participaciju za lijekove A-liste izdane na recept. U slučaju potrebe, polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, na temelju rješenja HZZO-a, pokriva i troškove liječenja u inozemstvu.  

Već letimičnim pregledom postojećih ponuda na tržištu osiguranja, mnogi su primijetili da se cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja različitih osiguravajućih kuća mogu razlikovati ne samo prema tome koje zdravstvene usluge pokrivaju, nego ovise i o dobi osiguranika i drugim faktorima. Poštujući načelo solidarnosti i jednakosti, HZZO u svojoj ponudi ima jedinstvenu policu dopunskog osiguranja koja je jednaka za sve korisnike, bez obzira na dob ili zdravstveno stanje. Što to znači? To znači da je cijena police jednaka za sve korisnike i da svi korisnici, bez izuzetaka, imaju jednaka prava u pogledu pružene zdravstvene skrbi.

Do police dopunskog u nekoliko klikova mišem

Policu dopunskog zdravstvenog osiguranja mogu zaključiti svi građani koji već imaju obvezno zdravstveno osiguranje, jednostavno i praktično putem web shopa na stranici www.hzzo.hr u svega četiri klika mišem. 

Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja aktivira se u roku od 15 dana od sklapanja ugovora i traje godinu dana. Po isteku godine dana, polica se automatski produžuje na isto razdoblje, osim ako se korisnik prije isteka osigurateljnog razdoblja pisanim putem ne izjasni da ne želi produljenje ugovora. Nakon sklapanja ugovora, dobivate iskaznicu koja služi kao kartica beskontaktnog plaćanja u svim javnim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama na području Hrvatske.

Kada sve uzmemo u obzir, dopunsko zdravstveno osiguranje jednako je važan dio brige za zdravlje kao i sva druga pravila za zdrav život i dobru formu, stoga odabir dopunskog zdravstvenog osiguranja na koje možemo računati u svakom trenutku i u svakoj fazi našeg života je nešto što se nipošto ne smije zanemariti.