9 razloga zašto trebaš jesti maslac od kikirikija

Gubitak kilograma, prevencija raka dojke i bolji san samo su neke od brojnih prednosti zbog kojih obožavamo ovaj bogati namaz

9 razloga zašto trebaš jesti maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija pun je vitamina, minerala, zdravih masnoća i drugih elemenata za kojima tvoje tijelo žudi. Sve što trebaš imati na umu je da potražiš onaj koji u sebi nema dodatne šećere i soli te da ga jedeš u umjerenim količinama i ubrzo ćeš vidjeti rezultate. Ako imaš dobar blender, maslac od kikirikija možeš i sama napraviti kod kuće. Sve što ti treba su dvije šalice kikirikija, žličica meda i prstohvat soli ukoliko želiš dodatni okus. 

Ako nisi alergična na kikiriki, u nastavku pročitaj devet važnih razloga zbog kojih obavezno trebaš dodati ovaj maslac na svoj jelovnik. 

Image

10 super visokoproteinskih ideja za doručak, a nisu jaja

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Pomaže smanjiti rizik od raka dojke

Redoviti unos maslaca od kikirikija ima pozitivni efekt na tvoje tijelo, a posebno na grudi. Naime, prirodni proteini i zdrave masnoće u kikirikiju mogu značajno smanjiti rizik od raka dojke. To je potvrdilo i istraživanje koje je provela zaklada Breast Cancer Research Foundation zajedno s američkim zavodom za zdravstvo.

Potiče gubitak kilograma

Iako je bogat zdravim masnoćama, maslac od kikirikija odličan je izvor proteina, vlakana i hranjivih sastojaka, a s obzirom da brzo zasiti - nije iznenađenje da može pomoći u mršavljenju. Također, ovaj namaz ne mijenja razinu šećera u krvi i također pruža tijelu zdrave elemente. Preporučuje se jesti dvije žlice maslaca od kikirikija dva puta tjedno ukoliko želiš izgubiti na težini. 

Smanjuje razinu stresa

Maslac od kikirikija sadrži biljni sterol - beta-sitosterol, koji može pomoći normalizirati razinu stresa hormona kortizola. Njegove zdrave masnoće, antioksidansi, željezo, magnezij, kalcij i vitamin C pomažu nadoknaditi nedostatak ovih elemenata u tijelu, zbog čega ćeš se osjećati bolje. Također, u kombinaciji s tvojom najdražom grickalicom - može imati značajan utjecaj na raspoloženje

Poboljšava pamćenje i potiče aktivnost mozga

Vitamin E, cink, magnezij i vitamin B3 u kikirikiju podržavaju aktivnost mozga. Vitamin E također poboljšava pamćenje, posebno kod starijih ljudi. Čak je otkriveno kako pomaže ublažiti Alzheimerovu bolest

Pomaže u oporavku mišića nakon tjelovježbe

Maslac od kikirikija odličan je obrok prije, ali i poslije treninga. Njegove masnoće i ugljikohidrati daju energiju, a također je bogat kalijem koji ima ključnu ulogu u zdravlju mišića kad je u pitanju njihov oporavak. Uz to, ovaj maslac može spriječiti grčeve i osjetljivost mišića tako da je obavezan 'snack' za sve koji vježbaju. 

Kontrolira krvni tlak

Još jedna prednost kalija (zajedno s magnezijem) je njegova sposobnost snižavanja krvnog tlaka. Naravno, kako bi se svi navedeni rezultati vidjeli, trebaš potražiti maslac od kikirikija koji u sebi nema dodatnog šećera ni soli

Smanjuje šanse razvijanja dijabetesa

Kikiriki sadrži puno zdravih masnoća koje su nezasićene i stoga potrebne tvom tijelu. One poboljšavaju glukozu i stabilnost inzulina. Istraživanje provedeno na Sveučilištu na Harvardu, otkrilo je da su žene koje su redovito konzumirale maslac od kikirikija imale 21 posto smanjeni rizik od dijabetesa, za razliku od onih koje ga nisu uopće jele. 

Pomaže ti da bolje spavaš

Aminokiseline u kikirikiju (triptofan) potiču hormon sna - melatonin te hormon sreće - serotonin. Smiruje te, usporava procese u tvom tijelu i potiče bolji san. Naravno, nema potrebe da pretjeruješ s maslacem, dovoljno je par žličica dnevno. 

Dobar je za trudnice

Čini se i kako maslac od kikirikija tijekom trudnoće ima pozitivni utjecaj na bebu u trbuhu. Moguće je da može utjecati i na bebinu toleranciju i zaštititi je od alergija na orašaste plodove u budućnosti. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.