Play logo
Žensko zdravlje

7 znakova koji pokazuju da odmah trebaš posjetiti ginekologa

Zbog bezbroj obveza i brige o obitelji mnoge žene zanemaruju svoje zdravlje i često preskoče redovite ginekološke preglede. No uvijek bi trebale osluškivati signale koje im tijelo šalje i javiti se liječniku ako se događaju neke od sljedećih promjena

profimedia-0138455401.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Žene znaju da se trebaju brinuti svoje zdravlje i da je izuzetno važno redovito odlaziti na ginekološke preglede. Od tinejdžerske dobi je važno paziti na reproduktivno zdravlje, ali tako se mogu vrlo rano otkriti različite bolesti poput zloćudnih. Pripadnice ljepšeg spola također znaju da se njihovo tijelo mijenja tijekom godina, kao i ciklus, a sve može utjecati na opće zdravlje i libido.

Play logo

No uz sve promjene koje žene doživljavaju često se pitaju i kada se javiti liječniku, osim redovitih pregleda? Određeni simptomi su pokazatelji da žena odmah treba nazvati liječnika.

Ginekologinja Leah Torre, specijalizirana za reproduktivno zdravlje, objasnila je za Romper da žena uvijek najbolje poznaje svoje tijelo i da će znati kada nešto nije u redu. Neke od tih promjena mogu biti specifične i vrlo individualne, dok su druge vrlo općenite i česte. Također je objasnila zbog kojih simptoma se žena treba javiti svom ginekologu, a bez obzira o čemu se radi uvijek je važno da liječnik provjeri te sumnje.

Obilno krvarenje

Obilno krvarenje tijekom mjesečnice i mijenjanje tampona ili uloška svaki sat je znak da nešto nije u redu. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg se uvijek treba javiti liječniku.

Play logo
Izvor: Unsplash

Vaginalni svrbež

Promjene u iscjetku ili svrbež mogu biti znakovi infekcije, poput gljivične infekcije. Vaginalnu gljivičnu infekciju ili kandidijazu moguće je liječiti bez liječnika, ali ipak ne škodi provjeriti s liječnikom zdravstveno stanje.

Izvor: Unsplash

Promjena mirisa

Uz promjene u iscjetku može se pojaviti specifični miris koji je drugačiji od uobičajenog. Ovakve promjene također mogu ukazivati na infekciju poput bakterijske vaginoze. Ovo je najčešći uzrok pojačanog isjecka i najčešće je posljedica poremećaja vaginalne mikroflore. Iako se ne prenosi spolnim putem važno se liječiti.

Izvor: Unsplash

Bolni spolni odnosi

Svaka žena bi trebala dogovoriti termin kod liječnika ako je seks bolan. Ginekologinja Torres kaže da ovo može biti posljedica različitih stanja, koji čak ne moraju biti fizički. No za početak je važno o tome razgovarati s liječnikom.

Play logo
Izvor: Unsplash

Kvržica u dojci

Redovitu samokontrolu jednom mjesečno trebala bi uraditi svaka žena, ako se pojavi bilo kakva promjena poput kvržice ili nešto slično važno se javiti liječniku. Također je nevažno koliko žena ima godina, svaku promjenu je važno provjeriti s liječnikom.

Izvor: Unsplash

Bol ili peckanje pri mokrenju

Bol ili peckanje pri mokrenju može biti znak infekcije urinarnog trakta. S obzirom da žene imaju puno veći rizik od razvoja infekcije urinarnog trakta trebaju se javiti liječniku ako osjete bol ili promjene u boji ili mirisu urina i iscjetka.

Izvor: Unsplash

Bilo kakve promjene

Torres kaže da se žene trebaju javiti liječniku ako primijete bilo kakve promjene. "Mogu dijagnosticirati bolesti jer ljudi prate što se događa s njihovim tijelom i shvaćaju da se moraju javiti liječniku", dodaje na kraju ginekologinja. Zato je važno da žene primjećuju signale koje im šalje tijelo i da se na vrijeme javljaju liječniku.

Play logo
Izvor: Unsplash
Play logo