Uključi ga u prehranu

Batat - slatki krumpir koji moraš uvrstiti u svoju prehranu

Slatki krumpir ili batat vrlo je vrijedna namirnica koja obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Saznaj zašto ga trebaš uključiti u svoju prehranu

pexels-ela-haney-89247.jpeg
Foto: Pexels

Slatki krumpir, poznatiji i kao batat, kod nas je u kulinarstvu postao popularan tek nedavno. Ova škrobasta korjenasta biljka raste i u Hrvatskoj, a može biti različitih boja. Osim što je vrlo ukusan, batat sadrži i čitav niz prednosti za ljudsko zdravlje pa bismo ga što češće trebali uključiti u svoju prehranu.

Image
Uvrsti ih u prehranu

Super namirnice koje će ti olakšati 'one dane u mjesecu'

U nutritivnom smislu, batat je izuzetno vrijedna namirnica koja obiluje brojnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Uz to, batat je i odličan izvor vlakana. Može se pripremiti na razne načine i odlično se slaže s brojnim drugim jelima.

Ako još nisi, svakako uključi batat u svoju prehranu. Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti ove iznimno vrijedne namirnice ti otkrivamo u nastavku.

Izvor je vrijednih antioksidansa

Postoje različite vrste batata, a smatra se da su narančasti i ljubičasti batat najbolji izvor antioksidansa i protuupalnih tvari. Antioksidansi su važni jer štite naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Upravo su slobodni radikalni odgovorni za oštećenje stanica i oksidativni stres koji je okidač brojnih bolesti pa čak i nekih vrsta raka. Radi toga, vrlo je važno prehranu obogatiti namirnicama koje sadrže antioksidanse.

Image
Foto: Unsplash

Sadrži i vitamin A

Batat sadrži i iznimne količine vitamina A (beta karotena) koji je važan za lijepu kožu, zdravlje očiju i dobar vid, ali i za jačanje imunološkog sustava. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati razne bolesti pa i izazvati sljepoću.

Image
Foto: Pexels

Ima i antikancerogena svojstva

S obzirom na to da sadrži antioksidanse i tako sprječava djelovanje slobodnih radikala, neke studije sugeriraju da batat može imati i antikancerogeno djelovanje. Dokazano je da neke vrste antioksidansa koje batat sadrži mogu usporiti rast stanica raka.

Image
Foto: Pexels

Sadrži obilje vrijednih nutrijenata

Osim što obiluje vitaminom A i antioksidansima, slatki krumpir sadrži i brojne druge vrijedne nutrijente koji su neophodni za ljudsko zdravlje. Primjerice, dobar je izvor vitamina C koji je važan za naš imunološki sustav i apsorpciju željeza, a sadrži i minerale poput kalija, magnezija i kalcija.

Image
Foto: Pexels

Obiluje vlaknima

Ako imaš problema s viškom kilograma, uključi u svoju prehranu batat. Naime, batat obiluje vlaknima koja su vrlo zasitna pa nećeš žudjeti za nezdravim namirnicama. Prehrana obogaćena vlaknima vrlo je važna za dobar rad probave, kao i za održavanje dobrog zdravlja u cjelini. Za razliku od običnog bijelog krumpira, batat ima manje kalorija i manje ugljikohidrata.

Image
Foto: Unsplash

Dobar je izvor željeza

Slatki krumpir je ujedno i vrlo dobar izvor željeza, što ga čini super namirnicom za vegane i vegetarijance i sve one koji su na biljnoj prehrani. Poznato je kako željezo ima brojne važne uloge u našem tijelu pa svakako obogati svoju prehranu namirnicama koje ga sadrže. Nedostatak željeza može izazvati brojne zdravstvene problema i anemiju.

Image
Foto: Pexels

Lako ga je pripremiti

Osim što je jako zdrav i ukusan, batat se može i vrlo lako uključiti u prehranu. Može se peći, kuhati, pržiti… Dobro se slaže s mesom ili tofuom, ali i drugom vrstom povrća. Ide i uz slana i uz slatka jela. Najbolja metoda za pripremu slatkog krumpira je pečenje u pećnici. Tako batat se može kombinirati s običnim krumpirom i začinima po želji, a pritom će se sačuvati sva njegova nutritivna vrijednost.

Image
Foto: Unsplash