Dobri savjeti

'Podmukle' stvari zbog kojih ne gubiš kile - bez obzira na trud

Mršavljenje ovisi o puno faktora, a da bi bilo efikasnije važno je obratiti pažnju na ove stvari

profimedia-0087291996.jpg
Foto: Profimedia.hr

Znamo da su topliji dani sve bliže i da uskoro debele jakne spremamo u ormare, a to znači da se nosi laganija odjeća i da bismo voljele odjenuti komade koje smo nosile lani. No, što ako više ne stanemo u njih ili nam nisu toliko ugodni? Znači da je vrijeme da izgubimo onih nekoliko kilograma viška koje smo 'skupile' preko zime.

Image
DOBRO JE ZNATI

Za vitak struk, isprobaj ovih 5 napitaka za sagorijevanje masti

Možda si već promijenila prehranu i krenula na omiljeni trening, ali ne vidiš nikakve promjene na struku. Vaga također pokazuje iste brojeve, a panika se možda povećava jer su izašle i prve kolekcije kupaćih kostima za ovu godinu. Ako ti se ovo događa nikako nemoj odustati ili stvarati paniku jer možda samo trebaš promijeniti neke navike u svojoj svakodnevici koje ugrožavaju tvoje rezultate.

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko važnih faktora zbog kojih mršavljenje može biti usporeno, a tada se lako odustaje. Ako ti se čini da se i kod tebe događa isto u nastavku provjeri o čemu se radi:

Preskačeš obroke

Možda nekad namjerno preskočiš obrok, a nekada jednostavno zaboraviš jesti, no ovo je začarani krug koji je teško prekinuti. "Ako preskačeš obroke, to dovodi do žudnje za hranom i prekomjerne konzumacije, osobito noću", objašnjava nutricionistkinja Kim Rose za Oxygenmag.com. Kad se ujutro probudiš, možda nećeš biti gladna i vjerojatno ćeš nastaviti preskakati obroke. To ne samo da stvara mogućnost za dodatno nakupljanje kilograma, već iscrpljuje što može utjecati na vježbanje i gubitak nutrijenata. Kako bi riješila ovaj problem probaj jesti tri uravnotežena obroka svaki dan, a da bi bilo lakše planiraj i sve pripremi.

Image
Foto: Unsplash

Nedovoljno sna

Nedostatak sna ne predstavlja samo probleme za razinu energije i raspoloženje, već utječe i na gubitak kilograma. "Nedovoljno sna može otežati zdravu prehranu, redovito vježbanje, ali i negativno utječe na razmišljanje vezano uz mršavljenje", kaže dr. Michelle Cardel sa Sveučilišta Florida. Odrasle osobe trebale bi spavati sedam do osam sati svaku noć.

Image
Foto: Unsplash

Previše masne hrane

Masnoća je važan makronutrijent, ali ipak treba paziti i sa zdravim masnoćama. Namirnice bogate masnoćama poput orašastih plodova i avokada sadrže hranjive tvari, ali su i kalorične. "Znamo da su ove namirnice pune vitamina i minerala koji su važne za zdravlje, ali su također pune kalorija”, kaže Rose. Konzumiranje dodatne šake orašastih plodova može lako uništiti plan o mršavljenju. Možeš zapisivati što si sve pojela kako bi imala lakšu kontrolu nad unosom hrane.

Image
Foto: Unsplash

Previše alkohola

Alkohol negativno utječe na zdravlje, ali čak i ako ne ostavimo to sa strane, ne smijemo zaboraviti da je pun praznih kalorija zbog kojih teže mršavimo. On ne samo da utječe na centimetre na struku nego i na kvalitetu sna što opet utječe na debljanje. "Ako odlučiš piti, važno je to činiti pametno. Većina smjernica ne preporučuje više od jednog pića dnevno za žene, u najboljem slučaju dva za muškarce", kaže Rose.

Image
Foto: Unsplash

Previše vježbanja

Iako je tjelovježba korisna, ona je i također oblik stresa, a previše stresa ima svoje nuspojave. "Stres proizvodi kortizol, a konstantno visoke razine kortizola mogu potaknuti debljanje", kaže Rose. Kako se to ne bi dogodilo uz redovito vježbanje planiraj i dane oporavka i odmora.

Image
Foto: Unsplash

Prevelike razine stresa

"Nije važno je li taj stres fizički ili psihički, sve to može dovesti do debljanja", kaže Rose. Zato je važno pronaći tehnike kojima će se smanjiti razine stresa. Jedan od načina upravljanja stresom? Usredotoči se na stvari koje možeš kontrolirati. "Osjećaj kontrole može pomoći u smanjenju stresa", kaže Cardel i dodaje da se može prakticirati zahvalnost. Razmisli o tome da na završetku dana zapišeš tri stvari na kojima si zahvalna ili probaj meditaciju.

Image
Foto: Unsplash