Lakše mršavljenje

6 najboljih čajeva za ubrzavanje metabolizma i lakši gubitak kilograma

Za uspješan gubitak kilograma potrebno je imati uravnoteženu prehranu, kretati se i vježbati, ali određeni čajevi mogu pomoći u ubrzavanju tog procesa

vero-photoart-AsoGv4adoao-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Metabolizam se često spominje kada se govori o zdravlju osobito ako se želi izgubiti višak kilograma. No što je metabolizam i kako se može održavati u ravnoteži odnosno u pravoj brzini?

Image
Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Metabolizam je način na koji tijelo koristi svu hranu i tekućine koje se unose u organizam te ih pretvara u energiju. Zapravo se radi o svim kemijskim procesima koji se uvijek odvijaju u tijelu i održavaju život. Od disanja do probavljanja hrane, a za sve te procese potrebna je određena količina energije i to se naziva bazalni metabolizam. Ako je metabolizam brži onda se troši veća količina energije, ako je sporiji troši se puno manje. Naravno za aktivniji život potrebna je i veća količina energije.

Za ubrzanje metabolizma, a samim time i veći gubitak kilograma potrebno je paziti na prehranu, posebno je važno smanjiti unos rafiniranih namirnica, ali i vježbati. Ipak kako bi se lakše došlo do cilja dobro je u prehranu uključiti što više antioksidansa, a u tome nam mogu pomoći fini napici poput čajeva. Postoje čajevi koji će ubrzati metabolizam, a u nastavku možeš pročitati koji su najbolji prema stručnjacima.

Čaj od đumbira

Đumbir je omiljena biljka koja se stavlja u slana jela, kekse, a popularan je i čaj od đumbira. Dobra vijest za sve ljubitelje đumbira je da je ovo jedan od najzdravijih napitaka, ali pomaže i u procesu mršavljenja. "Đumbir je jedinstven jer sadrži važne spojeve poznate kao gingeroli i shogaoli. Ovi spojevi imaju antioksidativni učinak što znači da smanjuju štetu od slobodnih radikala u tijelu. Smanjuju oksidativni stres koji može uzrokovati i povećati pretilost, ali i usporiti metabolizam", objašnjava nutricionistkinja Trista Best za Eatthis.com. Đumbir sadrži vitamin C, magnezij te mnoge druge minerale, ali i smanjuje apetit.

shimmer fallback

Crni čaj

Crni čaj je klasičan čaj u kojem uživaju ljudi diljem svijeta. Ne samo da sadrži korisne količine kofeina, već je i prepun kvalitetnih nutrijenata za ubrzavanje metabolizma. "Sadrži dosta flavona za koji se pokazalo da ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje. Kofein u crnom čaju također na isti način djeluje na tijelo, posebno kada se pije ujutro" objašnjava nutricionistkinja Nataly Komova.

shimmer fallback

Matcha čaj

Matcha je sve popularniji napitak, a ova vrsta zelenog čaja korisna je za zdravlje. Radi se o posebnoj vrsti zelenoj čaja koji je popularan u Kini i Japanu. "Matcha je popularan visokokvalitetni zeleni čaj koji sadrži kofein, ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Pokazalo se da ispijanje šalice matcha čaja prije treninga ubrzava metabolizam što može pomoći u mršavljenju", kaže Komova.

shimmer fallback

Zeleni čaj

Zeleni čaj je klasičan čaj za ubrzavanje metabolizma, buđenje i jedan je od najčešćih izbora ljubitelja čaja. "Zeleni čaj je bogat antioksidansima i dobro utječe na mršavljenje. Prepun je katehina, vrste antioksidansa za koji se pokazalo da pomaže u sagorijevanju masnoća, osobito tijekom vježbanja", dodaje Vandana Sheth. Kofein iz čaja potiče probavu, a sadrži manje kofeina u odnosu na kavu. Osim toga, dobro ga je piti prije vježbanja jer daje dodatnu energiju.

shimmer fallback

Oolong čaj

Ako ti ne odgovaraju okusi crnog ili zelenog čaja, oolong je uvijek izvrsna alternativa koja sadrže antioksidanse koji će biti pomoć kod mršavljenja. "Oolong čaj se povezuje s mršavljenjem jer utječe na metabolizam. Studija iz 2009. pokazala je da može pomoći kod mršavljenja", objašnjava Sheth. Radi se o tradicionalnom kineskom čaju, a fermentacija se radi između crnog i zelenog čaja te ima karakteristike oba. Vrlo je aromatičan, ali povoljno utječe na probavu i pomaže kod konstipacije.

shimmer fallback

Rooibos čaj

Rooibos se može piti kao čaj ili hladan napitak, a njegova velika prednost je što ne sadrži kofein kao gore spomenute vrste. "Rooibos, uzgaja se u Južnoj Africi, biljni je čaj koji sadrži aspalatin. Ovaj spoj može pomoći u ubrzanju metabolizma šećera i masti. Međutim, potrebno je napraviti još istraživanja", kaže Sheth. Vrlo je ukusan, a zbog velike količine minerala smatra se da pomaže u jačanju imuniteta.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.