Nova faza

Pet stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Što više informacija imamo o menopauzi, lakše ćemo proći kroz nju, ali i više uživati u ovoj novoj fazi života

profimedia-0369481268.jpg
Foto: Profimedia.hr

U određenim godinama svaka žena prođe kroz menopauzu, no koliko zapravo znamo o njoj? U zapadnim zemljama često se ovaj period u ženinom životu predstavlja kao nešto teško i na neki način loše, dok se u zemljama u kojima se više poštuju zrelije godine i mudrost, žene puno lakše prolaze menopauzu. Stoga ne treba zaboraviti da i društveni kontekst utječe na menopauzu, ali i osobni stav svake od nas svakako može pomoći da lakše krenemo u novu fazu života.


Image
Vrijeme promjena

Predmenopauza: Što očekivati u ovom životnom razdoblju?

Iako je "menopauza" vrlo uobičajena riječ, često vrlo malo znamo o njoj. Govori se samo o procesu, na koji se tradicionalno gledalo kao na tabu temu, no važno je da svaka žena zna barem osnovne informacije.

Mnoge žene odbacuju razmišljati i misle o tome kao nečemu što će "dogoditi u pedesetima", ali znanje je snaga, a razumijevanje tijela i hormona može olakšati perimenopauzu (fazu prije menopauze). "Prosječna dob menopauze je 51. godina, a ponekad se naziva i drugim pubertetom", objašnjava Maisie Hill, autorica knjige o menopauzi, za Vogue.

Perimenopauza započinje u četrdesetima

"Sama menopauza nastupa kada prođe 12 mjeseci bez mjesečnice. Recimo da imaš 50 godina i zadnju menstruaciju si imala prije 12 mjeseci. Dan kada prođe tih dvanaest mjeseci je početak menopauze. Vrijeme prije toga je perimenopauza, faza popraćena simptomima kao što su valunge, ali i suhoća rodnice. Ako se mjesečnica pojavljuje, znači da menopauza nije još nastupila", kaže Hill. Perimenopauza obično započinje u četrdesetima, s blagim promjenama u hormonima koji počinju drugačije reagirati od sredine tridesetih.


Simptomi perimenopauze

Obično, perimenopauza započinje, a mi to ni ne znamo. "Često se proizvodnja progesterona prvo snižava, tako da žene imaju kraće cikluse i mogu se pojaviti problemi s plodnošću, preuranjenim mrljama i nesanicom", objašnjava Hill. Tada raste estrogen, a bijes i razdražljivost postaju češći, kao i nadutost, osjetljivost dojki i magla u glavi. Također se mogu pojaviti bolovi u zglobovima, problemi s pamćenjem i verbalnim izražavanjem - većina ovih simptoma nestaje na početku menopauze kada menstruacija zauvijek nestaje. "Hormoni utječu na sve, a budući da onda imamo tako nisku razinu estrogena, to može utjecati na puno stvari", kaže Hill.

Image
Foto: Unsplash

Često su žene pogrešno shvaćene

Budući da perimenopauza dolazi u doba života kada su žene u vrlo užurbanom periodu života i u različitim ulogama, a simptomi su jako brojni, liječnici mogu pogrešno dijagnosticirati stanja u ovom periodu. Hill kaže da se za mnoge njezine klijentice koje imaju "iznenadne napade panike" često misli da su depresivne ili da pate od srčanih problema. No za te promjene su odgovorni promjenjivi hormoni. Stručnjakinja savjetuje da se žene dobro raspitaju, ali i savjetuju s različitim stručnjacima.

Nije sve loše i strašno!

Iako se mnoge žene boje perimenopauze jer su čule priče od drugih žena, ovo može biti vrlo pozitivno vrijeme i ključni trenutak u životu. "Poanta menstrualnog ciklusa je seks i stvaranje novog života. No, kada krene ovaj period života ne brinemo toliko o tome što drugi ljudi misle, a to je ogroman dar", kaže Hill. Dodaje kako je nevjerojatno vidjeti kako se njezine klijentice mijenjaju tijekom ovog perioda, shvaćaju da su one prioritet i odriču se želje da udovoljavaju drugim ljudima.


Image
Foto: Unsplash

Postaju li kosti krhkije?

Nekim je ženama gubitak koštane mase pravi problem tijekom menopauze. Osteoporoza se obično pojavljuje u to vrijeme jer tijelo proizvodi manje estrogena što utječe na proizvodnju kalcija. Da bismo spriječili krhkost kostiju važno je paziti na tijelo. Prestanak pušenja, smanjeni unos alkohola i uravnotežena prehrana dio su brige za sebe. Zeleno lisnato povrće poput špinata, kupusa i kelja sadrže puno kalcija, kao i mliječni proizvodi. Visokokvalitetni dodatak vitamina D i vrijeme provedeno na otvorenom također mogu pomoći, a vježbanje s utezima je ključno za održavanje zdravlja kostiju i jačanje mišića.


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"