Imaš ih u kuhinji

Uz ove 4 namirnice, kilogrami na vagi će samo padati

Postoje namirnice koje su zdrave i potiču gubitak kilograma, a ove četiri bi trebala uvrstiti u svoju prehranu ako se želiš riješiti kojeg kilograma viška

profimedia-0369131907.jpg
Foto: Profimedia.hr

Baš kao što redovita tjelovježba i dovoljna hidratacija potiču gubitak kilograma, dobro uravnotežena prehrana također pomaže, a to je jednako važno (ako ne i važnije). Pravilna prehrana i briga o tijelu su od presudne važnosti ako želiš izgubiti kilograme, a postoje i neke namirnice koje pospješuju tvoj put do idealne težine koje bi svakako trebala uvrstiti u svoju prehranu.

Image
Put do idealne kilaže

3 jednostavna koraka koji dokazano pomažu kod mršavljenja

Dijetetičarke Melissa Mitri i Rebecca Schilling su za She Finds izdvojile četiri namirnice koje su često povezane sa zdravim mršavljenjem. U nastavku ti donosimo prijedloge i savjete za obroke s ovim namirnicama kako bi ostala na pravom putu i mršavjela puno brže nego što si mislila da je moguće.

Brokula

Ovo povrće bogato hranjivim tvarima nudi obilje proteina, kalija i vlakana, a sve su to hranjive tvari potrebne za zdravo mršavljenje. "Povrće s niskim sadržajem kalorija poput brokule bogato je vlaknima", objašnjava Mitri i dodaje da brokula također sadrži biljni spoj zvan sulforafan, koji može imati svojstva smanjenja masti u tijelu. Kada razmišljaš o hrani koju odabrati svaki dan, a da je zdrava i potiče mršavljenje, Schilling kaže da su namirnice s vlaknima (poput brokule) važne ako želiš smršavjeti jer održavaju osjećaj sitosti i potiču na redovito pražnjenje crijeva.

Image
Foto: Unsplash

Čili papričice

Ako i ti žudiš za nečim ljutim, možda će ti biti drago čuti da su čili papričice pune vitamina C, A, B i E, a kako kaže Mitri, mogu pomoći i u gubitku kilograma. "Čili papričice sadrže sastojak zvan kapsaicin koji može smanjiti tjelesnu težinu", dodaje ona. "To čini tako da smanjuje apetit. Na primjer, jedna studija je pokazala da su oni koji su dodali crvenu papriku u svoj obrok jeli znatno manje od druge skupine", kaže ona.

Image
Foto: Unsplash

Losos

Dok losos često povezujemo s ljepšom kožom, njegove druge prednosti uključuju smanjenje upale, snižavanje krvnog tlaka i, kako kažu obje stručnjakinje, pregršt proteina za održivo mršavljenje. "Losos je prirodno niskokaloričan, ali i bogat nemasnim proteinima i omega-3", kaže Mitri. "Proteini nas drže sitima i mogu ubrzati metabolizam, što olakšava brzo mršavljenje", nastavlja ona, napominjući da se pokazalo da omega-3 masti smanjuju upalu i pomažu u sagorijevanju masti. Protein koji se nalazi u lososu, kaže Schilling, je "neophodan za izgradnju čiste mišićne mase u tijelu". Još jedna prednost uključivanja adekvatnih proteina u prehranu dok pokušavaš smršavjeti, kaže Schilling, jest da će ti proteini pomoći da se osjećaš sitom dulje vrijeme.

Image
Foto: Unsplash

Grčki jogurt

Bez obzira jedeš li ovaj sastojak prepun vitamin D za doručak, kao međuobrok ili čak kao zdrav desert, grčki jogurt je poznat po tome da potiče mršavljenje. "Sadrži specifičnu vrstu masti zvanu konjugirana linolna kiselina (CLA) koja ubrzava sagorijevanje masti", kaže Mitri. Također sadrži probiotike, kaže ona, koji pomažu u održavanju zdravih crijeva, što je neophodno za svaku dijetu čiji je krajnji cilj mršavljenje. "Konačno, bogat je kalcijem i vitaminom D za koje se u brojnim studijama pokazalo da ciljaju na masnoću na trbuhu", zaključuje ona.

Image
Foto: Unsplash