Starenje ni(je) tabu

13 načina na koja se ženska tijela mijenjaju s godinama (a kojih se ne smijemo sramiti)

Ne moraš odbaciti vlastito tijelo i protok vremena, jer na kraju krajeva - to je bitka koju nikada nećeš dobiti. Jednostavno trebaš biti svoja. Da bismo to učinile, moramo početi razgovarati o svim smiješnim, čudnim i neočekivanim stvarima koje se događaju kako starimo

profimedia-0540554708.jpg
Foto: Profimedia

Kada prođeš kroz pubertet, govore ti da će se tvoje tijelo promijeniti. Ako imaš sreće, roditelji su tijekom tog procesa učinili da se osjećaš voljeno i prihvaćeno, vodeći te kroz sve faze promjene i rasta tvog tijela. Ali pubertet nije jedini put kada se naša tijela mijenjaju. Nitko ne govori o tome koliko su prirodne i zdrave naše doživotne hormonalne promjene - one koje uzrokuju opuštanje i boranje naše kože; one koje čine teksturu našeg mesa kvrgavom i neugodnom; one koje mijenjaju naše masno tkivo.

Image
Iznenađenje za mame

Neočekivane promjene: Kako se žensko tijelo mijenja nakon poroda

Ove promjene na našem tijelu kako starimo normalne su i donekle su neizbježne. I nemamo se čega sramiti. Što je još važnije, starenje može biti lijepo. Da bismo sebe vidjele na ovaj način, moramo odbaciti društvenu poruku da je starenje loše i da je ono nešto protiv čega se moramo boriti.

Zapravo, istina je da ne moraš odbaciti vlastito tijelo i protok vremena, jer na kraju krajeva - to je bitka koju nikada nećeš dobiti. Jednostavno trebaš biti svoja. Da bismo to učinile, moramo početi razgovarati o svim smiješnim, čudnim i neočekivanim stvarima koje se događaju kako starimo.

Image

Negdje usput - vjerojatno kao dio više milijardi dolara vrijednih pokušaja industrije ljepote i fitnessa da nas posrame jer nismo 'savršene' - te su stvari postale tabu. Ako ne znaš što se događa, možda ćeš vidjeti promjene na svom tijelu kao znakove da ne činiš dovoljno da "ostaneš mlada" - a to jednostavno nije istina. Naravno, možeš sudjelovati u bilo kojem aspektu održavanja ljepote koji ti odgovara, bilo da se radi o estetskoj kirurgiji ili jednostavnom hidratantnom serumu, ali imaj na umu da je sve što odabereš učiniti dovoljno. Jer ti i tvoje tijelo koje se mijenja ste dovoljni.

Kako bi se pripremila i osjećala se manje sama u svemu ovome, napravile smo popis promjena koje možeš doživjeti na svom tijelu kako stariš. Svakako imaj na umu da je svako tijelo jedinstveno i da će raditi svoje. Možda imaš sve ovo ili ništa od ovog ili čak dodatna iskustva koja nisu na ovom popisu. Ali bez obzira na sve, važno je zapamtiti da nisi sama.

Oblik tvog tijela može se promijeniti

Ovo je sasvim normalno. Najteži dio ovoga, za mnoge od nas, je to što moramo naučiti kako se udobno (a lijepo) odjenuti svaki put kad nam se promijeni oblik tijela i naravno - pritom se osjećati ugodno.

Prema Mayo klinici, ovo je prilično tipično, jer smanjenje estrogena može uzrokovati da žensko tijelo pohranjuje više trbušne masti - čak i ako se ne debljamo. Zapamti, ovo je normalno. Sve je to normalan, pa čak i zdrav proces.

Image

Tvoja kosa i obrve mogu se prorijediti

Možeš koristiti proizvode kako bi umanjila ovaj učinak, ali ako ga primijetiš i tvoj liječnik misli da je to samo prirodno starenje, znaj da je to vrlo često! Većina nas je s tobom u tom klubu, samo ne primjećuješ tuđu gustoću kose koliko svoju! Isto vrijedi i za tvoje obrve. Klinika Cleveland potvrđuje da je to sasvim normalno. Još jednom, možemo kriviti hormone.

"Spolni hormoni koji pomažu stimulirati vlakna folikula su smanjeni i često postoji blaga dominacija testosterona. Zbog tog starenja i promjena okoliša, neke folikule dlake prestaju proizvoditi novu kosu i dlake", objašnjava njihova web stranica.

Image

Koža ispod tvojih ruku može se opustiti

To je fizika i hormoni. Stvari se olabave. Da, možeš se redovito kretati i pokušati smršavjeti, ali tvoje ruke neće izgledati kao kad si imala 22 godine i to je sasvim u redu.

To će se vjerojatno dogoditi i na koži na leđima. To je samo život i nije odraz tvog zdravlja ili dobrobiti. To jednostavno ima veze s gubitkom kolagena u našim tijelima, kao i smanjenjem ukupne mišićne mase.

Image

Koža tvog trbuha vjerojatno će se dosta promijeniti

Ovo je osobito istinito ako ti je trbuh puno narastao tijekom trudnoće, što je navelo mnoge žene da prihvate ljepotu svojih strija i trbuščića nakon trudnoće - što nam se itekako sviđa.

No, tvoja koža također može izgubiti tonus, promijeniti teksturu i postati kvrgava ili neujednačena na načine koje nisi očekivala čak ni nakon puno vremena od posljednje trudnoće. Ponovno, sve ovo ima veze s dobrim starim hormonima i samo je stvarnost starenja koju trebamo prigrliti.

Također, tvoj trbuh se može početi drugačije 'savijati'. Ne znamo zašto se to događa, ali to je nešto više od pukog debljanja ili bora. Nema sumnje da ima veze s kolagenom i mišićnom masom i hormonima, kao i sve ostalo. Samo znaj da se to događa gotovo svima, i sasvim je u redu!

Image

Tvoje grudi bi se mogle spustiti (i opustiti se)

Možeš ih podići ili poboljšati plastičnom kirurgijom, ako ti je to od velikog značaja. Ali imaj na umu da je s tvojim grudima sve u redu. Samo budi sigurna da brineš o zdravlju svojih grudi tako što ćeš posjetiti svog liječnika i slijediti savjete oko redovitih pregleda i mamografija.

Image

Vjerojatno ćeš izgubiti definiciju mišića

To ima veze s hormonima, elastičnošću kože, promjenama u masnom tkivu i vezivnom tkivu, no najvažnije je zapamtiti da je prirodno ne izgledati "isklesano" kako starimo. Ne možeš učiniti ništa u vezi s tim osim voljeti svoje tijelo i zahvaliti mu što te pokreće kroz svijet i život.

Postoje veliki zdravstveni razlozi za nastavak izgradnje i održavanja mišićnog tonusa, uključujući smanjenje rizika od gubitka koštane mase i kardiovaskularnih dobrobiti, stoga svakako nemoj odustati od vježbanja samo zato što tvoje tijelo ne reagira kao prije.

Image

Možeš razviti staračke pjege ili nedosljednosti u tonu kože

Da, vjerojatno i hoćeš. To je zato što smo gotovo svi imali neko nezaštićeno izlaganje UV zrakama, koje utječe na naše stanice čak i godinama kasnije.

Ako ti se ne sviđaju, možeš pitati svog dermatologa o tome kako ih liječiti ili isprobati neki od mnogih proizvoda iz ljekarne bez recepta. Ali također je u redu ako ih samo pustiš. Zapamti da nemaš "lošu kožu" ako ih imaš - na kraju krajeva, tvoja koža funkcionira dobro, samo se događaju nove stvari. Bez obzira na sve, trebala bi redovito provjeravati svoju kožu i madeže zbog raka kože, jer je rano otkrivanje osobito korisno kod raka kože, što ga čini mnogo lakšim za liječenje.

Image

Možda će biti teže održati niži indeks tjelesne mase ili izgubiti težinu

Ako si zainteresirana za mršavljenje (što je u potpunosti tvoj izbor), imaj na umu da će ti biti teže kako stariš. Opet, radi se o hormonima, metabolizmu i slično.

Dr. Medha Munshi, citiran u The New York Timesu, objašnjava: "Čak i oni koji ostaju aktivni, gube mišićnu masu svakog desetljeća počevši od svojih 30-ih, sugerira istraživanje, zamjenjujući je masnoćom. Mišići troše više kalorija od masti, tako da manje mišića znači sporiji metabolizam i potrebu za manje kalorija."

Hormoni također igraju ulogu. Samo zapamti, ako i imaš nekoliko kilograma viška i tvoje tijelo nije kao što je nekad bilo, i dalje se možeš osjećati odlično.

Image

Dobit ćeš bore

Bore nitko od nas ne može izbjeći. Možeš ih pokušati tretirati kremama i kemijskim pilingom i to je u redu. Možeš čak i ići na plastičnu operaciju ili kozmetički tretman kako bi izgledala manje naborano, ali to neće učiniti da izgledaš mlađe, samo manje naborano. Opet, to je tvoja stvar.

Nosi kremu sa zaštitnim faktorom obavezno, ali u suprotnom znaj da su ti bore prirodne, i da si još uvijek prekrasna. Bez obzira što učiniš, najbolji savjet je da pokušaš voljeti svoju kožu i zahvaliti joj što te štiti.

Image

Tvoje usne će možda postati tanje

Neke žene primjećuju da im usne postaju manje pune kako stare, i to je vjerojatno istina. To je zbog gubitka kolagena i koštane mase koji podržavaju izgled punih usana, kao i zbog razgradnje masnih jastučića na našim licima.

Image

Tvoj libido može biti pogođen

Opet hormoni! Razgovaraj sa svojim liječnikom; možda postoje načini da se počneš osjećati bolje, ako je to neželjena promjena. Može biti posebno neugodno ako je uzrokovano ili pogoršano vaginalnim problemima, ali liječnici često mogu pomoći i ponuditi dobre ideje kako se oporaviti. Postoje i stvari koje se temelje na ponašanju i odnosima koje mogu pomoći. Samo znaj da nisi sama!

Image

Možeš dobiti nove zalutale dlačice oko tijela i na licu

Ne, nisi odvratna ili muškobanjasta. Normalna si, a te dlake su uzrokovane hormonalnim promjenama! Možeš ih ukloniti pincetom ili laserskim uklanjanjem ili ih jednostavno ostaviti. Tvoj izbor!

Image

Možda je teže nositi slatke (ali neudobne) cipele

Čak i one od nas koje su satima bile na nogama u štiklama od 10 cm možda će odjednom početi smatrati da su tenisice i anatomske natikače sada bolji izbor. Možda to ima veze s debljanjem, cirkulacijom, smanjenjem mišićne mase ili čak našim zglobovima. U svakom slučaju, ako ti je nošenje visokih peta koje si prije voljela sada neudobno ili neugodno, to je normalno!

Image

Ovaj popis je daleko od potpunog - ovo su jednostavno glavne promjene koje velik broj žena primjećuje na vlastitom tijelu.

Važno je napomenuti da će svačija tijela različito stariti, uključujući i slavne žene koje viđamo u svim medijima ili poznanice na društvenim mrežama. Naravno, oneke od njih možda "dobro stare" prirodno, ali je više nego vjerojatno da im bogatstvo i slava omogućuju pristup stvarima poput osobnih trenera, kuhara, plastične kirurgije i skupih tretmana kože koje si većina prosječnih žena jednostavno ne može priuštiti.

U svakom slučaju, jedna od prednosti starenja je povećana sposobnost da se oslobodiš tjeskobe oko toga što drugi misle o tebi i da napustiš svoju mladenačku opsesiju da budeš savršena ili u trendu. Ono čemu se najviše nadamo je da ćemo moći njegovati svoju predanost samoprihvaćanju tako da možemo istinski voljeti i prihvatiti svoje tijelo koje stari. Ne samo zbog nas, nego i kao primjer svojoj djeci, a posebno kćerima.