12 razloga zbog kojih volimo mediteransku prehranu

Osim što je vrlo ukusna, mediteranska prehrana vrlo povoljno djeluje na ljudsko zdravlje

12 razloga zbog kojih volimo mediteransku prehranu

O mediteranskoj se prehrani u posljednje vrijeme manje priča, s obzirom na to da je su keto dijeta te LCHF način prehrane zaludjeli svijet.

Ipak, nutricionisti i liječnici tvrde kako je upravo mediteranski način prehrane jedan od najzdravijih i najpravilnijih na svijetu. Zdravstveni učinci mediteranske prehrane su izuzetno pozitivni, a ova je prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidantima.

Mediteranska prehrana nije samo zdrava, već i vrlo raznovrsna i ukusna te štiti od mnogih bolesti. Dvanaest razloga zbog kojih volimo taj način prehrane, otkrivamo u nastavku.


Foto: Unsplash

Nema brojanja kalorija

Kad je u pitanju mediteranska dijeta, neće ti biti potreban kalkulator. Umjesto na brojke, važno se fokusirati na podrijetlo namirnica pa se tako loše masnoće zamjenjuju onima dobrima, koje povoljno djeluju na zdravlje srca. Primjerice, umjesto maslaca, odaberi maslinovo ulje, a umjesto crvenog mesa, ribu. Uživaj u slatkom voću, a ne u kolačima ili čokoladama.


shimmer fallback

Namirnice su svježe

Kod mediteranske prehrane fokus je na svježoj sezonskoj hrani, dok se brza, konzervirana i smrznuta hrana izbjegavaju. Važno je biti samo malo kreativan te iskoristiti namirnice koje su trenutno dostupne, poput rajčica, krastavaca, špinata, maslina...  


shimmer fallback

Kruh se smije jesti

Ugljikohidrati su dozvoljeni, ali oni dobri poput kruha od cjelovitih žitarica. Primjerice, integralni kruh ima više proteina i minerala i zdraviji je od onog koji je napravljen od bijelog brašna. Krišku kruha možeš umočiti u maslinovo ulje, premazati ga humusom i drugim zdravim namazima.shimmer fallback

Masnoće nisu zabranjene

Kao i kod ugljikohidrata, važno je potražiti dobre masnoće a one se nalaze u namirnicama kao što su masline, orašasti plodovi i maslinovo ulje. Te masnoće nisu zasićene poput onih koje se nalaze u procesuiranoj hrani i iz tog su razloga vrlo zdrave.  


Obroci su zasitni

Mediteranske prehrana temelji se na grčkoj, talijanskoj i španjolskoj kuhinji, ali su primjetni i utjecaji drugih zemalja poput Maroka i Turske. Hrana se temelji na osnovnim namirnica, izbjegava se crveno meso i punomasni mliječni proizvodi, a puno je voća, povrća, maslinovog ulja i cjelovitih žitarica.


shimmer fallback

Slasni začini

Hrana pripremljena na mediteranski način obiluje mnogim začinima kao što su korijander, ružmarin, papar, cimet i češnjak koji jelima daju aromu i ukus te povoljno djeluju na zdravlje jer sadrže mnoge nutritivne tvari.

shimmer fallback

Jednostavna je

Mediteranska je prehrana prilično jednostavna i ne iziskuje nikakve posebne kulinarske vještine za pripremu ukusnih obroka. Primjerice, za večeru si možeš pripremiti malo sira, maslina i orašastih plodova. Zdravo, fino i zasitno.


shimmer fallback

Smiješ piti vino

Čaša crvenog vina uz obrok uobičajena je u većini Mediteranskih zemalja, u kojima ljudi večeraju u društvu i ležernoj atmosferi. Studije su pokazale da jedna čaša vina dnevno može biti dobra za zdravlje srca, kod žena i muškaraca.


shimmer fallback

Nećeš biti gladna

S obzirom na to da mediteranska prehrana obiluje zasitnim namirnicama, nakon obroka se nećeš osjećati gladno. Namirnice poput slatkog krumpira, raznih vrsta sireva, humusa i maslina vrlo su zasitne, a sporo se probavljaju pa ćeš se dulje osjećati sitom.


Možeš smršavjeti

Možda ti zvuči suludu gubiti kilograme uz sir, orašaste plodove i ulje, no mediteranska prehrana je vrlo zasitna pa ćeš manje žudjeti za nezdravim namirnicama poput slatkiša. Uz ovaj način prehrana, preporuča se i redovna tjelovježba.


shimmer fallback

Dobro je za srce

Mediteranska prehrana je najbolja za zdravlje srca, što su potvrdila i mnogobrojna istraživanja. Maslinovo ulje i orašasti plodovi pomažu kod snižavanja lošeg kolesterola, a voće, povrće i mahunarke su dobre za zdravlje arterija. Ribe i crveno vino također djeluju povoljno na krvi tlak i srce.


shimmer fallback

Povoljno djeluje i na zdravlje mozga

Osim što mediteranske prehrana štiti srce, isto tako je dobra i za ljudski mozak. Nema loših masnoća i procesuirane hrane koje mogu izazvati razne upale. Hrana bogata antioksidantima odličan je izbor za ljudsko zdravlje.


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.