10 znakova da vam fali željezo

Obratite pažnju na ove simptome

10 znakova da vam fali željezo

Istraživanja su pokazala da oko 9 posto žena pati od nedostatka željeza, a taj se postotak povećava kad je riječ o fizički aktivnijim pripadnicama ženskog spola, tvrde stručnjaci. 

Željezo prenosi kisik i sve ostale hranjive tvari do stanica u organizmu, a jedna od posljedica pomanjkanja željeza je i slabokrvnost, odnosno anemija. 

Želite li znati ima li vaš organizam dovoljno ovog važnog minerala, samo poslušajte signale koje vam tijelo šalje. U nastavku vam otkrivamo 10 najčešćih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da vam fali željezo. 


1. Umor

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina, tvari u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik. Ako nam krvne stanice nisu dovoljno zdrave, počinjemo se osjećati iscrpljeno. 

2. Problemi s koncentracijom

Kod osoba kojima nedostaje željeza može se promijeniti sinteza neurotransmitera što dovodi do poremećaja koncentracije.

3. Ravnodušnost

Nedostatak željeza može utjecati i na vaš privatni život te narušavati odnose jer izaziva osjećaj apatije prema svima – partneru, obitelji, prijateljima...

4. Ostajete bez daha

Ovo vam se može dogoditi prilikom vježbanja ili tijekom lagane šetnje, no zašto? Bez dovoljno željeza u krvi, vaše tijelo je gladno kisika. 

5. Izgledate iscrpljeno

Bljedilo, suha i umorna kožu te iscrpljeni izgled samo su neki od simptoma koji mogu upućivati na nedostatak željeza.  Umor može biti uzrokovan smanjenjem dotoka krvi i broja crvenih krvnih stanica.

6. Nedostaje vam energije za uobičajeni trening

Ako vježbate te vam u posljednje vrijeme to postaje sve teže, postoji mogućnost da vam fali željeza. Naime, istraživanja su pokazala kako preniska razina željeza može negativno utjecati na izdržljivost.

7. Bolovi u mišićima

Nedostatak željeza može loše utjecati na vaše mišiće te izazvati bol nakon vježbanja. 

8. Lomljivi nokti

Krhki i slabi nokti još su jedan od simptoma koji se mogu pojaviti kod osoba kojima nedostaje željezo. 

9. Slab imunitet

Ako ste često bolesni, osobito ako imate problema s prehladama i sličnim upalama, to bi mogao biti još jedan od simptoma nedostatka željeza. 

10. Ružičasta ili crvena boja mokraće

Obratite pažnju na boju svoje mokraće. Ako je crvenkasta to bi mogao biti znak da vam fali željezo. 

Izvor: www.womenshealthmag.com
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net