Zloćudne bolesti

Obrati pažnju: 10 simptoma koji mogu ukazivati na ginekološke karcinome

Ako imaš jedan ili više ovih simptoma, to nikako ne znači da imaš karcinom. No, ako neki od simptoma traju dva tjedna i dulje, iznimno je važno posjetiti liječnika i napraviti pretrage. Prevencija je iznimno važna

profimedia-0154650897.jpg
Foto: Profimedia.hr

Bolesti i karcinom su nešto o čemu rijetko razmišljamo, posebno kada se osjećamo dobro i zdravo. No bez obzira na dob vrlo je važno da svaka žena brine o svom ginekološkom zdravlju, posebno ako postoji obiteljska anamneza.

Image
Brini o svom zdravlju

Ovi 'bezopasni' simptomi mogu ukazivati na rak kože - nemoj ih zanemarivati

Karcinom endometrija posljednjih je dvadeset godina u porastu u Hrvatskoj, rak jajnika i rak vrata maternice su sve češći. Iako se ove vrste zloćudnih bolesti češće događaju nakon menopauze, važno je da se žene od mlađe dobi naviknu na redovite preglede jer se zloćudna bolest može dogoditi u svakoj dobi. "S godinama raste i rizk od svih vrsta karcinoma raste, ali je važno moći prepoznati važne simptome u bilo kojoj dobi. Ako se pojave odmah se treba javiti liječniku", objašnjava liječnica Therese Bevers, direktorica Centra za prevenciju raka, za Mdanderson.org.

Simptomi raka, posebno ginekoloških, mogu biti slični simptomima nekih drugih bolesti. No samo rak dojki i karcinom vrata maternice se mogu otkriti snimanjima. Vrlo je važno prepoznati simptome i razgovarati o njima s ginekologom ili liječnikom obiteljske medicine kako se bi se bolest, ako postoji, otkrila u što ranijem stadiju. U nastavku pročitaj koje simptome ni jedna žena ne smije zanemariti bez obzira na dob.

Abnormalno vaginalno krvarenje

Više od 90 posto žena kojima je dijagnosticiran karcinom endometrija imalo je nepravilna krvarenja. Ako si već u menopauzi, na svako krvarenje je važno reagirati. No što ako nisi još u ovom periodu života? Ako se događaju krvarenja između mjesečnica, jača mjesečnice ili krvarenje tijekom seksa treba se odmah javiti liječniku. Ovo može biti i simptom zloćudne bolesti.

Image
Foto: Unsplash

Iznenadni gubitak kilograma

Ako imaš višak kilograma ili si pretila onda će ti gubitak kilograma, uz vježbanje i zdravije izbore u prehrani, pomoći da smanjiš rizik od pojave raka. No ako iznenada izgubiš više od četiri kilograma bez ikakve promjene u prehrani ili vježbanju onda je važno javiti se liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Promjene u iscjetku

Krvavi ili tamni iscjedak, ali i drugačiji miris su obično znak infekcije.No ponekad ove promjene mogu biti simptomi karcinoma i vrlo je važno da se žena javi liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Konstantan umor

Ubrzani tjedni mogu iscrpiti svakoga, ali u većini slučajeva bit će dovoljon manji odmor za oporavak. Ako je umor u skladu sa životnim ritmom onda se ne treba zabrinjavati, no ako nije onda je važno razgovarati s liječnikom.

Image
Foto: Unsplash

Gubitak apetita ili stalni osjećaj sitosti

Nikad ne osjećaš glad? Promjene u apetitu mogu biti simptom raka jajnika ili neke druge vrste karcinoma koja je povezana s reproduktivnim sustavom.

Image
Foto: Unsplash

Bol u zdjelici ili području trbuha

Bol u području zdjelice ili neugode poput vjetrova, loše probave, pritisak, nadutost ili grčevi mogu biti simptom karcinoma. Vrlo je važno obratiti pažnju na ove simptome ako traju neko vrijeme i ako se bol traje dulje vrijeme.

Image
Foto: Unsplash

Promjene kod mokrenja

Odjednom, svako malo moraš mokriti ili osjećaš stalni pritisak u mjehuru? Ako si trudna ili si počela piti puno više tekućine onda je ovo u redu, no inače je ovo znak da je važno otići liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Probavne smetnje ili mučnina

Povremene ili stalne probavne smetnje ili mučnine mogu biti signal karcinoma. Važno je paziti kada se pojavljuju i javiti se liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Promjene u trbuhu ili crijevima

Bilo kakve promjene u ovom dijelu tijela mogu biti znak da nešto pritišće crijeva. Važno je znati za ovo može biti znak ginekološkog karcinoma ili nekog drugog i da se treba javiti liječniku.

Image
Foto: Unsplash

Promjene na dojkama

Većinu karcinoma dojke žene same otkriju tijekom svakodnevnih aktivnosti; tijekom tuširanja, brijanja i slično. Tako se često otkriju kvržice na dojci ili ispod pazuha. No važno je paziti i na druge promjene na ovom području poput promjenama na koži ili bradavicama.

Image
Foto: Unsplash