Prestala si postavljati ciljeve?

Ne zaboravi: Vrlo je važno imati planove koji nas vesele unatoč pandemiji

Istraživanja su pokazala da postavljanje ciljeva i pozitivno iščekivanje sprječavaju da naša razina stresa izmakne kontroli

profimedia-0167887641.jpg
Foto: Profimedia.hr

Prije pojave korona virusa, a prošlo je puno vremena, živjeli smo jedan sasvim drugačiji život, planirali smo obiteljske proslave, godišnje odmore i putovanja. No, sada je sve iščeznulo. Čitamo vijesti kako bismo provjerili na koji način ćemo otići po namirnice ili hoće li djeca ići u školu, a zbog svega stoga naravno da smo prestali išta planirati i pomalo se osjećamo "zaglavljeno", kao u onom filmu "Beskrajan dan".

Image

Želiš da te ljudi poštuju? Samo slijedi ova tri jednostavna pravila

Naravno, da otkazivanje planova ili odgađanje putovanja ne znače kraj svijeta i da je u ovom periodu najvažnije čuvati zdravlje, ali sasvim je i normalno tugovati zbog svih otkazanih stvari. Naime, stručnjaci kažu da je nemoguće da se ne osjećaš pogođeno zbog nedostatka ciljeva i trenutnih promjena u životu. Ambicija i planovi potiču osjećaj svrhe u našem svakodnevnom životu i zato nam treba nešto čemu se možemo radovati.

Živimo u neizvjesnosti koja nas uznemirava jer osjećamo da ništa ne kontroliramo. Zaglavili smo kod kuće bez uobičajenih mehanizama za suočavanje i živimo od dana do dana te ne možemo postavljati ciljeve. Čak su nam veselja koja inače osjećamo za Božić na neki način uskraćeni. Sada su nam potrebne sitnice da nastavimo dalje. "Bez vizije, ti si na putu prema nikamo. Bez ciljeva, imaš destinaciju, ali nemaš motor", kaže psiholog dr. Frank Murtha.

shimmer fallback

Istraživanja su pokazala da postavljanje ciljeva i pozitivno iščekivanje sprječavaju da naša razina stresa izmakne kontroli. Naše raspoloženje značajno se poboljšava kada stres dovodi do određene nagrade u usporedbi sa stresom koji nema krajnji cilj.

Dakle, bez večere s prijateljima ili planirane aktivnosti tijekom vikenda ostaje nam osjećaj da se stres povećava svakim danom provedenim kod kuće i u karanteni. Zato je vrlo važno održati određenu perspektivu tijekom pandemije. Trebamo uočiti naše sadašnje ponašanje kako bismo lakše prošli ovo razdoblje i bili dobro kada se život nastavi.

No, bez obzira na situaciju moguće je pronaći nove kratkoročne ciljeve i ambicije za održavanje dobrog raspoloženja. Evo na koje načine se možeš nastaviti radovati stvarima u budućnosti, unatoč pandemiji.

Pronađi novi hobi

Imati novu strast ili zabavnu distrakciju može pomoći da napravimo novu strukturu u danu. Kupi igle i vunu pa probaj izraditi novi šal ili razmisli uživaš li u kuhanju ili fotografiranju, te male stvari pomoći će ti da postaviš ciljeve i ideš prema njima.

shimmer fallback

Neka opuštanje bude nagrada

Puno vremena provedenog kod kuće podrazumijeva sjedenje, ali i znači da ne radimo ništa. Ono što je nekad bio odmor i poslastica za vikend sada se događa svaki dan. Ispuni svoj dan različitim poslovima, ali navečer odvoji vrijeme za odmor i uživanje, tako da se možeš radovati, a ne razmišljati kako se dosađuješ.

shimmer fallback

Ispuni kalendar društvenim kontaktima

Isplaniraj svoj tjedan virtualnim razgovorima s prijateljima ili obitelji. Iako sada ne možemo otići na piće nakon posla ili vikendom, ne znači da se trebamo odreći društvenog života. Odlazak u šetnju s prijateljicom ili na planinarenje uz sve mjere opreza također mogu pomoći u održavanju društvenog života.

shimmer fallback

Zabilježi svoje pozitivne misli

Ako napravimo popis stvari koje nas čine sretnima ili pozitivne afirmacije, osjećamo se radosno čak i kad nam se čini da nas život stalno testira. Možeš pokušati i sastaviti popis dugoročnih ciljeva kada se stvari malo smire.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.