Treba nam više Viktorija u životu

Upoznajte Viktoriju Petek, volonterku godine čija priča inspirira

Početkom prosinca Viktorija Petek primila je nagradu Volonterski Oskar i time postala volonterkom godine. Njezina inspirativna priča dokaz je kako u svakom trenutku života možemo pomagati onima slabijima

Snimka zaslona 2020-12-29 102514.png
Foto: Volonterski centar Zagreb

Volonterski Oskar tradicionalna je nagrada koja se jednom godišnje dodjeljuje onima koji svoj trud, vrijeme i rad nesebično dijele s drugima, pomažući im i olakšavajući živote, a među takvima je i 70-godišnja Viktorija Petek, ovogodišnja volonterka godine koja je posvećena svom radu u zagrebačkoj udruzi Mali zmaj.

Ova humanitarna udruga na jednom mjestu okuplja ljude dobre volje koji žele pomoći i prikupljati stvari ili financijska sredstva za djecu i obitelji nezavidnog imovinskog stanja , a kojima je ta pomoć prijeko potrebna. To je virtualno mjesto na kojem se svakodnevno objavljuju konkretne potrebe štićenika, izvješćuje o trenutnoj situaciji, količini prikupljenih sredstava, objavljuju fotografije pristiglih donacija, zahvale donatorima, pisamca djece i slično, a jedna od najvjernijih volonterki centra upravo je Viktorija.

Image
Foto: Volonterski centar Zagreb

Trenutno Mali zmaj okuplja oko 90 volontera, ali Viktorija je definitivno među najaktivnijima. Iako je inicijalno mislila da je su joj godine preprepreka za ovaj "posao", želja i dobra volja ipak su prevladale te je danas tu gdje je - okrunjena za najbolju i najpožrtvovniju volonterku Hrvatske u 2020.

“Šetajući ulicom, u jednom izlogu moju je pažnju privukao plakat na kojem je pisalo da udruga koja se ovdje useljava traži volontere. Prva pomisao mi je bila da sam prestara za to. Ipak, znatiželja i neki unutarnji poriv doveo me do osnivačice udruge koja me uvjerila da godine nisu važne, već želja da učinimo nešto korisno, prema svojim mogućnostima. Tako je počelo", objašnjava Viktorija te dodaje kako je volontiranje ubrzo postalo sastavni dio njezina života.

"Ponosna sam što sam dio obitelji “Mali zmaj” i što još uvijek mogu dati svoj doprinos kojeg ne smatram osobito bitnim, ali meni to mnogo znači. Dok ima dobrih ljudi, donatora, trebat će i volontera, a mi smo svi uvijek spremni djelovati, svatko prema svojim mogućnostima", priča nam Viktorija te dodaje kako u Malom zmaju uvijek pokušavaju ispuniti sve potrebe ili želje svojih korisnika - od najsitnijih darova, pa do krucijalnih stvari. Tako će nekom djetetu omogućiti da se igra s određenom igračkom, a neku pak obitelj spasiti od toga da im isključe struju.

Viktorija već četiri godine volontira u Malom zmaju kao voditeljica skladišta humanitarne pomoći i koodrinatorica volontera za taj dio aktivnosti. Samo u 2020. odvolontirala je 588 volonterskih sati. Svojim optimizmom, životnom energijom i susretljivošću privukla je velik broj novih volontera, uspješno komunicira i surađuje s donatorima i velika je podrška korisnicima udruge. Usprkos ozbiljnim godinama i zdravstvenim poteškoćama, ne ustručava se prihvatiti niti jednog fizičkog ni intelektualnog zadatka - i zato je uzor i inspiracija svima nama.

Nakon što joj je preminuo suprug, a unučice porasle dovoljno da im ne treba stalna briga, Viktorija je započela svoje volontersko putovanje i od tada nije stala.

"Odgajana sam tako da treba pomagati drugima, stvar je bila u tome da sam i ja u jednom momentu dobila podršku", priča gospođa Viktorija, kojoj je bio dijagnosticiran rak dojke. Prošla je operaciju, kemoterapije i zračenja i uspješno se oporavila. Za vrijeme borbe sa svojom bolešću otkrila je udrugu Sve za nju koja joj je neizmjerno pomogla da se nosi s tom teškom situacijom. Osim psihološke pomoći, dobila je i mnoštvo korisnik informacija od žena koje su već prošle sve s čime se ona suočavala.

Ubrzo nakon toga uključila se u rad Malog zmaja koji ima oko 150 obitelji štićenika s oko 400 djece. Svi štićenici imaju pravo jednom mjesečno dobiti paket hrane i dvaput mjesečno mogu se javiti za potrebe odjeće, obuće, školskog pribora, igračaka i ostalih stvari koje dobivaju od donatora. Donacije se skupljaju i za školske užine, plaćanje prijevoza za učenike, pa i opremanje domova korisnika, od kojih mnogi žive u izrazito skromnim i neprikladnim uvjetima.

Zajedničkim trudom i radom, volonteri Malog zmaja svakodnevno uveseljavaju brojne obitelji i djecu. Dokaz su da kolektivni duh još uvijek opstaje te da solidarnost nije mrtva, iako tako mnogi misle.

"Jedan sam ne može puno toga napraviti, ali kad se svi dobro organiziramo, onda se može sve. U udruzi je još žena s kojima radim i koje su predivne osobe, kao i naša predsjednica Martina Leopold, kojoj je ova udruga život i njezino dijete", priča VIktorija koja se osim volonterstvom bavi i rekreativnim plivanjem, a voli uživati i u dugim šetnjama.

Uz sve svoje obveze, Viktorija sudjeluje i u grupnim molitvama i hodočašćima te svakim novim danom i svojim aktivnostima dokazuje kako godine nisu bitne ako imamo volju za životom koji se živi punim plućima.