U 'Ženskoj strani s Marijom Pajić' razgovaramo i o psihologiji hrane s Anđelom Jelić

Anđela Jelić, psihologinja je koja je odlučila svoje znanje dijeliti sa svima, pa je pokrenula Instagram profil "Lifestyle psihology" gdje nesebično dijeli savjete o zdravom odnosu s hranom, ali ne samo o tome.

DSC00525-2.jpg

Živimo u vremenu kada je imperativ ljepote i savršenstva. No, sve je više onih koji imaju problema s prehranom, težinom i nezdravim navikama. Upravo zato jedna od onih koja želi pomoći je psihologinja Anđela Jelić koja svoje znanje dijeli na društvenim mrežama. Upravo ona stoji iza IG profila iza Lifestyle-psychology.

Anđela je ovotjedna gošća podcasta 'Ženska strana s Marijom Pajić'

"Profil je nastao iz ideje koja se javila još na zadnjim godini fakulteta, a cilj je da na društvenim mrežama dijelim znanje iz psihologije koje je bazirano na znanstvenim, provjerenim činjenicama i to sve kako bi publika dobila ispravne informacije i mogla se uvjetno rečeno 'hraniti' ugodnim informacijama, ispravnim. Osim toga cilj samog profila je i pružiti na našem govornom području sadržaj koji dotad nije bio dostupan. A obraćam se manje više svima. Možda to zvuči čudno, jer obično na društvenim mrežama moramo biti precizni i ciljati na određenu publiku, no moram reći da po statistikama koje vidim s profila da su to većinom mlađe osobe i pretežito žene" , objasnila je Anđela.

"Živimo pod pritiskom koje nam se nameće. Najčešće mi se osobe javljaju zbog odnosa prema hrani, što i je nekako primarni dio profila. Jer sa psihološkog stajališta govorimo o odnosu prema životu, stvarima koje svakodnevno radimo. Dakle, svakodnevno se hranimo, trebali bismo se i kretati i spavati. Tako da problemi s kojima se ljudi javljaju tiču se svih tih svakodnevnih situacija, ponekad i odnosa s drugima, samim sobom ili vlastitim tijelom", nastavila je Anđela.

Milijun je dijeta, kako uopće ostati pribran u moru informacija.

"Znači, s dijetama koje se danas nameću i populariziraju čini se da ako nismo na dijeti nismo IN. No, rekla bih da taj dijetni mentalitet nam donosi više štete nego koristi. Zašto? Naš mozak ne voli restrikciju u tom smislu. jer hrana nam je nešto što nam je potrebno u svakodnevnom životu, kako bi imali energiju i kako bi tijelo moglo funkcionirati. Ne samo to, mi hranom hranimo svoje emocije. I stvaramo osjećaj ugode i zadovoljstva što je sasvim normalno u određenim situacijama. Kada su posebno neugodne emocije te koje traže određenu hranu, govorimo i emocionalnom prejedanju što više prelazi u patološku sferu. Dijete, zapravo mogu biti okidač za odlazak u drugom smjeru prema poremećajima u hrani, nezdravoj slici sebe jer polazimo s time da ćemo u nekom određenom kratkom periodu dosteći neki rezultat, npr. izgubiti 5 kilograma i izgledati točno kao ona osoba kakvu smo zamislili sebi u glavi, koja možda niti ne postoji i onda se razočaramo", objasnila je Anđela.

A što raditi u takvom slučaju, ali i sve što je Anđela ispričala našoj Mariji pogledaj u videu i novoj epizodi 'Ženska strana s Marijom Pajić'.