Play logo

Žutica kod beba

Nakon rođenja, pratite svoje dijete, prepoznajte simptome

Žutica kod beba
Play logo

Žutica će često javlja kod tek rođenih beba, a nešto češće se pojavljuje kod dojene djece, ali i duže traje nego kod djece hranjene adaptiranom formulom. Visoka razina bilirubina kod beba dovodi do pojave žutice, jer se beba rađa s viškom crvenih krvnih zrnaca koja se po rođenju razgrađuju. Bilirubin stvara jetra prilikom razgradnje, jer sama nije dovoljno razvijena. Tako se pojavljuje žuti pigment kod beba, a kod beba se vidi po žutim bjeloočnicama i koži koja poprima žutu boju. Blagi oblik žutice pojavi se kod gotovo svih beba u prvim tjednima.

Točan uzrok žutice se ne zna, ali naslućuje se da bi mogao biti zbog sastojaka majčinog mlijeka koji potiče crijevnu apsorpciju bilirubina koji se pak vraća u krvotok. Kod dojenih beba stoga žutica može potrajati nešto duže.

Većina djece koja imaju žuticu podvrgavaju se fototerapiji i tada je djetetu onemogućeno dojenje s obzirom na terapiju koja se provodi u nekoliko intervala, zavisno o trajanju žutice.

Ako je razina bilirubina u krvi niža od 20 mg/dl obično se dijete ne podvrgava terapiji, nego se nadzire pod opaskom liječnika sve dok se jetra sama ne razvije i ne pobjedi žuticu. Kod težih slučajeva se majkama savjetuje da uz dojenje daju djetetu vodu sa šećerom ili da čak prestanu dojiti ne kratak period te djetetu daju adaptirano mlijeko. Postoje i najteži slučajevi koji su vrlo rijetki, a tada fototerapija ne djeluje pa se mijenja djetetova krv.

Bebe sa žuticom obično su mnogo mirnije, jako uspavane, pa ih je stoga potrebno redovito buditi za dojenje kako dijete ne bi izgubilo na težini i postalo još slabije. Ako vam se dijete jako teško budi to znači da je trenutno u fazi najdubljeg zna pa pokušajte ponovno kasnije kada će nastupiti faza laganijeg sna.

Pratite svoje dijete, prepoznajte simptome i nikako ne smijete dopustiti da vam dijete dehidrira. Posavjetujte se za sve sumnjive simptome s liječnikom i imajte dijete pod strogim nadzorom.

Play logo

Preuzeto sa: Savjetnica.com
Foto: © Evgenia Tiplyashina - fotolia

Play logo