Baby boom u društvu

Znanstveno dokazano: Trudnoća može biti 'zarazna' među prijateljicama

Nekoliko istraživanja otkrilo je kako postoji snažan element 'zaraze' kad je u pitanju trudnoća među prijateljicama

Profimedia
Foto: Profimedia

Ako ti se čini da objave trudnoće odjednom dolaze od bliske grupe prijateljica, istraživanja pokazuju da možda postoji razlog: Trudnoća može biti 'zarazna'.

"Trudnoća prijateljice pozitivno utječe na šansu pojedinca da postane roditelj", zaključili su autori studije iz 2014. godine objavljene u časopisu American Sociological Association.

Image
Prvi mjeseci

Rani znakovi trudnoće: Što se prvo događa?

Za istraživanje su analizirali podatke od 1.720 žena koje su sudjelovale u Nacionalnom longitudinalnom istraživanju zdravlja adolescenata (ADD Health) u Sjedinjenim Državama od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih.

Prateći ženske sudionice koje su 1995. imale najmanje 15 godina tijekom sljedećeg desetljeća, istraživači su vidjeli da je otprilike polovica tih žena imala dijete do trenutka kada su posljednji intervjui provedeni 2008. ili 2009. godine.

Tijekom intervjua, žene su istaknule do 10 "prijateljskih veza", što je istraživačima dalo uvid u obrasce među grupama prijatelja kako su starile.

Iako su se kasnije usredotočili na srednjoškolske prijateljice, istraživači su otkrili da postoji snažan element "zaraze" za planiranu trudnoću.

shimmer fallback

Istraživači napominju:

  To također podupire studiju iz Njemačke iz 2011. koja je otkrila znatno jače učinke vršnjaka na plodnost od učinaka braće i sestara. Prema toj studiji, šansa za ženu da zatrudni povećava se sa svakom prijateljicom koja je rodila u posljednje tri godine.

  Nazvavši to "utjecajem na plodnost", istraživači studije iz 2014. sugeriraju tri teorije o tome što bi moglo biti u pitanju:

  • Socijalno učenje: Žene će možda biti sklonije upustiti se u majčinstvo kad vide da je bliska prijateljica uspješna u ulozi majke.
  • Društveni utjecaj: Žene se možda neće htjeti osjećati kao da zaostaju ako njihove prijateljice kolektivno kroče u majčinstvo.
  • Podjela troškova: S logističkog stajališta, postoje neke financijske pogodnosti ako dvije prijateljice znaju da se mogu koordinirati oko aktivnosti i brige o djeci.

  Prijateljice ne utječu samo na vrijeme trudnoće, već i na broj djece - otkrilo je istraživanje iz 2014. objavljeno u časopisu Demographic Research. Istraživači kažu: "Ovisno o kontekstu, socijalni mehanizmi mogu djelovati za ili protiv rađanja velikog broja djece."

  Zanimljivo je da su i studije iz 2011. i 2014. otkrile da se element 'zaraznosti' ne odnosi na braću i sestre. Autori studije iz 2014. sugeriraju da je to zato što, "u današnjim individualiziranim društvima prijatelji mogu biti jednako ili čak važniji od braće i sestara i ostalih članova obitelji."

  Osim znanosti, većina nas zasigurno se može sjetiti nekih anegdotalnih primjera 'zarazne trudnoće' među vršnjacima u svom životu, stoga ova istraživanja itekako drže vodu.

  Pratite nas
  2023. Sva prava pridržana.