Ništa ti ne promakne

Neprestano 'lete' oko svoje djece: 5 znakova da si 'helikopter roditelj'

Helikopter roditelji su oni koji roditelji djeci stalno 'lete' iznad glava pogotovo kada je riječ o obrazovanju i uspjehu. Iako su aktivno uključeni u život svoje djece, to čine (nesvjesno) kontrolirajući ih što potpuno uništava djetetovu autonomiju

pexels-yan-krukov-6210332.jpg
Foto: Pexels

Roditeljstvo je vrlo kompleksan posao koji nikada ne završi. Čak ni kada spavaš. Uz zadovoljavanje osnovnih djetetovih potreba poput hrane i fizičke sigurnosti, roditeljstvo je puno više od toga. Prožeto nizom emocija isprepletenih s pokušajima razumnog djelovanja, roditeljstvo nam ponekad donosi izazove s kojima se svakodnevno nosimo na najbolji mogući način. Ili barem mislimo da tako radimo.

Image
Nesvjesne pogreške

Nisu bezazlene: 7 rečenica koje nikad ne bi trebala govoriti svom djetetu

Odgoj djeteta podrazumijeva razumijevanje, toplinu , ljubav i veliku podršku te ohrabrenje s jedne strane i kontrolu koju čine roditeljska očekivanja, nadzor i zahtjeve s druge strane. Tanka je linije između potpune kontrole, normalnog odnosa i zanemarivanja. Odgoj možemo podijeliti u nekoliko stilova a oni ovise o našem karakteru, kulturi u kojoj živimo
i preferencijama. Neki od nas su autoritativni, neki popustljivi, neki indiferentni, neki autoritarni, a neki - helikopter roditelji.

Jesi li primijetila u parkiću one roditelje koji stalno hodaju za svojom djecom, upliću se u 'dječja posla' i ako dođe do svađe, oni su ti koji vode pregovore s drugim djetetom, umjesto da upute svoje dijete kako da se nosi s problemom konflikta. Sigurno si 'snimila' na roditeljskim sastancima one mame i tate koji samo što odmah ne odjure kući kako bi
umjesto svog djeteta mogli napraviti zadaću ili projekt iz likovnog. Ili takvo i slično ponašanje prepoznaješ kod sebe?

Image
Foto: Pexels

Ovo su samo neke naznake helikopter roditeljstva koje karakterizira velika privrženost i uključenost u život djeteta, ali i prevelika kontrola i briga koja prelazi u nametljivost i opsesiju. Takvi roditelji djeci stalno 'lete' iznad glava pogotovo kada je riječ o obrazovanju i budućoj konkurentnosti na tržištu rada. Iako su aktivno uključeni u pomaganje djeci da uspiju u životu, to čine kontrolirajući njihove živote što uništava djetetovu autonomiju.

Iako ih samo žele zaštititi od neuspjeha i neugodnosti, čine upravo suprotno jer ograničavaju dječju neovisnost, a ovo su glavni znakovi da si i ti jedna od njih:

Stalno ga potičeš i motiviraš

Vrlo je lijepo kada su roditelji velika podrška djeci, ali ako doslovno između svakog zalogaja ponavljaš i potičeš dijete da jede, možda bi trebala stati i razmisliti je li to stvarno potrebno i što mu time činiš. Vrlo vjerojatno je i samo sposobno procijeniti da nakon jednog zalogaja ide drugi, što misliš?

Image

Rješavaš zadaće, radiš projekte

Nema te domaće zadaće koju nisi riješila i nema te petice koja te nije veselila kao da je tvoja (kada često zaista i jest). Umjesto da posjedneš dijete za stol i daš mu radnu bilježnicu i knjigu, ti ga šalješ pred televizor i sebi daješ zadatak da riješiš tu zadaću najbolje što znaš. U projektnoj nastavi ti si glavni 'asistent', ili bolje da kažemo da asistenta nema jer ti si glavna i radiš sve od početka do kraja.

Image

Preuzimaš sve uloge

Nema veze što nikada nisi trenirala košarku, uvjerena si da znaš bolje koju bi poziciju trebalo igrati tvoje dijete od stručnjaka koji se time bavi. Uporno pokušavaš doći do svog cilja tako da nosiš poklone, vučeš trenera za rukav i sugeriraš mu da bi tvoje najmilije možda ipak trebalo biti bek šuter, a ne centar.

Image

Stalno 'letiš' nad njim

Ti si ona mama koja se u parku ne miče od svog djeteta. Stalno trčiš za njim kao da se igrate lovice, najradije bi se i na tobogan popela, ali sprječava te mala doza srama. Non stop vičeš i upozoravaš da će pasti i ozlijediti se, brišeš ruke nakon svakog diranja bilo koje sprave i doslovno nemaš ni sekunde mira.

Image

Zoveš ili pišeš poruke učiteljici (ili si pak jako aktivna u roditeljskoj grupi)

Svaki dan si na telefonu s učiteljicom samo zato da provjeriš kako je bilo, ima li nešto što ti tvoje najmlađe nije reklo i trebaš li se oko čega brinuti. Iako je apsolutno svaka ocjena i ponašanje evidentirano u e-dnevniku kojem i sama imaš neograničen pristup, to ti nije dovoljno, jer, moglo se nešto dogoditi i za vrijeme odmora, a tebi je promaklo. Osim toga, vrlo vjerojatno si i jako aktivna u roditeljskoj grupi koju imate na Whatsappu ili nekoj drugoj aplikaciji. Ti si ona koja o svemu ima mišljenje, koja sve organizira i koja uvijek ima puno pitanja.

Image