Roditeljske muke

Ne žele priznati: Zašto većina roditelja ipak više voli jedno dijete?

Roditelji vrlo teško priznaju da prema jednom djetetu imaju jače osjećaje, a prema psihijatrici priznanje ovakvih osjećaja je prilika za zdravije odnose i jačanje obitelji

profimedia-0295743182.jpg
Foto: Profimedia.hr

Imaš li omiljeno dijete prema kojem osjećaš posebnu slabost? Tvoj odgovor je vjerojatno automatski i glasi "nemam omiljeno dijete". Kakav roditelj bi rekao da jedno dijete voli više od drugog? Istina je da mnogi roditelji imaju omiljeno dijete, ali rijetko kada će to priznati. Sve ovo nisu riječi laika nego stručnjaka, a sve je objasnila psihijatrica Tracy Asamoah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Djeca slavnih

Ovi slavni roditelji imaju LGBTQ+ djecu i iznimno su ponosni na njih

"Godine istraživanja pokazuju ono što su mnogi ljudi sumnjali - većina roditelja ima omiljeno dijete. Studije su uključile različite faktore od redoslijeda rođenja, spola do interesa. Iako su znanstvenici potvrdili tu tezu, roditelji i dalje sjećaju krivnju i ne žele priznati da im jedno dijete posebno drago. Čak i ako ne pokazuju te osjećaje u obitelji druga djeca će ih primijetiti. Česti sukobi u obitelji, tuga i depresija mogu proizaći zbog favoriziranja jednog djeteta, bez obzira je li to stvarno ili samo prividno", objašnjava Asamoah za Psychologytoday.com.

No kako dalje navodi nije glavno pitanje imaju li roditelji omiljeno dijete jer je prema istraživanjima jasno da mnogi imaju ovakve osjećaje. Uobičajeno favoriziranje jednog djeteta nema mnogo veze s većom količinom ljubavi, već se radi o tome da roditelju više odgovara osobnost nekog djeteta.

shimmer fallback

Ipak, mnogim roditeljima je neugodno priznati da im je neko dijete draže. Neki se roditelji brinu da će naškoditi drugom djetetu, neki misle da više vole jedno dijete, a često se radi o sličnim karakterima. No prepoznavanje takvih osjećaja prema jednom djetetu omogućit će roditelju da uspostaviti bolji odnos sa svom djecom te dovesti do zdravijeg obiteljskog okruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto osjećaja krivnje ili poricanja puno je bolje razmisliti kako se odnosiš prema svakom djetetu i pokušati razumjeti emocije koje utječu na vaše odnose. Vrlo je važno sve sagledati iz različitih perspektiva, a o čemu se točno radi možeš pročitati u nastavku.

1/5
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.