Mali vragolani

Vragolani s nama, anđeli s drugima: Zašto nam se čini da djeca čuvaju najgore ponašanje za roditelje?

Roditeljima se ponekad čini da djeca slušaju sve osim njih, no stručnjaci objašnjavaju da za to postoji vrlo jednostavno objašnjenje

pexels-gustavo-fring-4017420.jpg
Foto: Pexels

Dijete s veseljem sluša baku i djeda, ujnu i ujaka, ali i obiteljske prijatelje kada su u gostima. No kada mama kaže da se ne smije nešto uraditi, počinje plakati i počinje ispad bijesa. Zvuči li ti poznato?

Koliko god ovo bilo teško za svaku mamu, mala djeca imaju razloge za ovakvo ponašanje. Ispadi bijesa su način na koji dijete pokušava komunicirati, tada govori "mama, trebam te". Djeca na ovakav način komuniciraju od prve do treće godine i sve zbog toga što se njihove društvene vještine i kontroliranje emocija tek razvijaju. Počinju eksperimentirati sa sve većom neovisnošću i slobodom, a uče da njihovo ponašanje utječe na druge ljude.

Image
Savjet stručnjaka

Edukatorica Brčić o ispadima bijesa: Kako smiriti dijete i lakše komunicirati?

Ispadi bijesa mogu imati različite oblike poput dramatičnih ispada bijesa, frustracije i nekontroliranog ponašanja. Sve je praćeno plačem, vikanjem, udaranjem, a dijete će možda pokušati pobjeći. Mala djeca, točnije ona u dobi od jedne do četiri godine, još uvijek ne znaju kako se suočiti s različitim situacijama i onda se ponašaju kao da gube. Dok dijete nema potpuno razvijen govor sasvim je prirodno da pokušava privući pozornost. Djeca postaju jako emotivna u blizini svoje mame jer se ona brine za sve potrebe i traže ono što ima treba.

Image
Foto: Profimedia.hr

"Majke se brinu za dječje potrebe, a djeca se onda prirodno okreću mami koja se brine za hranu i omogućava preživljavanje. Zato će djeca intenzivirati svoje ponašanje na bilo koji način kako bi pridobila pažnju svoje majke", objašnjava edukatorica dr. Ann Corwin za Keeponmind.com. "S druge strane, tate djeci predstavljaju povjerenje, preuzimanje rizika i zabavu. Kao rezultat toga, budući da to nije prirodna veza za preživljavanje, djeca ne postaju toliko očajna za pažnjom svojih očeva", dodaje dalje.

Zašto nam se ponekad čini da djeca čuvaju najgore ponašanje za roditelje?

Djeca za svoje roditelje čuvaju ono najbolje i najgore. Pred svojim roditeljima oni pokazuju svoje 'pravo ja'. Djeci treba puno energije tijekom dana da budu dobra i poštuju pravila, pogotovo kada su mala, pa kada dođu u svoj dom sve emocije puste van iz sebe. Dobra vijest je da najveću ljubav, privrženost, obožavanje i ludosti sačuvaju upravo za roditelje", objašnjava dječja psihologinja dr. Heather Wittenberg.

Roditelji trebaju znati da djeca "ne čuvaju" loše ponašanje za roditelje nego su s njima emocionalno vezana i osjećaju se sigurno odnosno vjeruju roditeljima. Kao rezultat toga, dijete će pred roditeljima imati ispade bijesa i plakati.

Evo što se može učiniti kada dijete ima ispad bijesa:

  • prihvati djetetove ispade bijesa, ali vrlo važno je da ih ne shvaćaš osobno. Daj djetetu dovoljno vremena da se smiri.
  • razgovaraj s djetetom o tome kako se osjeća ako je dovoljno staro. Pomozi djetetu da shvati da je mama uvijek tu za njega i da će ga podržati.
  • ovo je prilika da dijete izbaci osjećaje. Ako dijete ide u vrtić ili školu, od njega se očekuje da bude “dobro” cijeli dan, stoga mu daj malo vremena da bude ono što jeste kada se vrati kući.

Pogledaj video: Treba li pustiti dijete da se samo igra?