Ma kakva zima

Zašto roditelji u Skandinaviji ostavljaju djecu da spavaju vani i tijekom zime?

Iako se prizor bebe izložene hladnom zraku može činiti alarmantnim, skandinavski roditelji tvrde da ovakva praksa ima mnogo prednosti

profimedia-0334615526.jpg
Foto: Profimedia

Djeca koja zimi spavaju vani uobičajena su praksa među obiteljima koje žive u sjevernim zemljama poput skandinavskih. Iako nema mnogo dokazanih studija o prednostima i opasnostima ove prakse, roditelji koji svoju djecu ostavljaju da spavaju na otvorenom primijetili su pozitivne ishode istoga.

Image

Želiš sretniji život? Uči od Skandinavaca. Ovo su navike koje oni njeguju i najsretniji su na svijetu

Spavanje na otvorenom može šokirati većinu ljudi, posebno kad se radi o niskim temperaturama, a neki će otići toliko daleko pa ovu neuobičajenu praksu nazvati i zlostavljanjem djeteta, ali često zaboravljamo da drugačije tradicije diljem svijeta nisu nužno loše zato što su nama nepoznanica. Kultura nas je jednostavno drugačije naviknula. Uostalom, kako ide ona poznata norveška izreka: Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća.

Ako se nađeš negdje na Islandu, u Finskoj ili u drugim skandinavskim zemljama, mogla bi naletjeti na bebu koja spava u kolicima na otvorenom, bez obzira na godišnje doba i temperaturu. Iako se prizor bebe izložene hladnom zraku može činiti alarmantnim, skandinavski roditelji tvrde da ovakva praksa ima mnogo prednosti. Izdvojile smo ih u nastavku.

Bebi je toplo

Roditelji ističu da, iako je vanjska temperatura možda niska i hladno je, prioritet je osigurati da djetetu bude toplo. A ako Skandinavci nešto znaju, onda je to kako se toplo odjenuti, stoga ovi roditelji dijete najčešće dobro utople u slojevima odjeće poput vune i uvijek prir ruci imaju tople dekice i prekrivače.

Image
Foto: Profimedia

Jači imunitet

Na temelju zapažanja, roditelji, vrtići i škole u nordijskim zemljama tvrde da kada djeca spavaju na otvorenom, manja je vjerojatnost da će oboljeti od zimskih bolesti, poput prehlada, gripa i raznih upala kao što su upala grla ili uha. U usporedbi sa spavanjem u zatvorenom, primijećeno je da drijemanje na otvorenom potiče bolji san, jača imunološki sustav i umiruje bebe. Roditelji su također primijetili da su njihova djeca koja su drijemala na otvorenom bila aktivnija i da su imala bolji apetit.

Spavaju dulje

Prema istraživanju provedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova djeca dulje drijemala vani u usporedbi s drijemanjem u zatvorenom. Drijemanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je drijemanje u zatvorenom trajalo samo jedan do dva sata.

Vrtići podržavaju ovu praksu

U zemljama poput Finske, Švedske i Danske, a nedavno i u još nekim zemljama u Europi poput Velike Britanije, vrtići potiču djecu da provode vrijeme na otvorenom za igru, jelo, ali i spavanje. Studije pokazuju da djeca koja spavaju na otvorenom rjeđe obolijevaju i preskaču školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom. Postoji izreka koja kaže: "Malo svježeg zraka nikad nikome ne našteti", a kao što smo na početku spomenule da govore na sjeveru: "Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća."

POGLEDAJ VIDEO: KOJI JE NAJSIGURNIJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE BEBE?