Istraživanje

Krije velike prednosti: Zašto je važno dopustiti djeci da se zaprljaju?

Sve više živimo u sterilnim prostorima, a prema stručnjacima dječji imunološki sustav ne može se dobro razvijati u takvom okruženju

pexels-yan-krukov-5792933.jpg
Foto: Pexels

Igranje u pijesku, skakanje po lokvama i trčanje kroz blato jako je zabavno svakom mališanu, a istraživanja pokazuju i da je dobro za dječji imunološki sustav. Možda si sada pomislila kako stalno čistiš ili paziš da se dijete ne zaprlja upravo zbog zdravlja, ali činjenica da je živimo u previše čistom čak i sterilnom okruženju u kojem se dječji imunološki sustav ne može dobro razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Među znanstvenicima se već dugo govori o "hipotezi o higijeni", a radi se o tome da zbog smanjenja izloženosti parazitima, bakterijama i virusima dječji imunološki sustav ne uči kako se braniti od njih. Time se povećava vjerojatnost da će se razviti alergije, astma i druge autoimune bolesti tijekom odrasle dobi. Mnoge studije potvrđuju upravo ovu teoriju.

"Sasvim je normalno da djeca peru ruke ako je netko prehlađen ili vlada gripa. No ako je dijete u interakciji sa psom i on mu poliže lice onda se ništa loše nije dogodilo. Dapače, ovo čak može biti velika dobrobit za dječje zdravlje", objasnio je dr. Gilbert za Motherly. Mnogi stručnjaci preporučuju da se ruke ne peru antibakterijskim sapunom.

shimmer fallback

Jednostavna preporuka glasila bi: pusti svoje dijete da bude izloženo normalnoj i zdravoj količini prljavštine i bakterija. Odnosno da se igra u pješčaniku i na travi, da boravi u prirodi, da se igra sa psom, posjećuje igrališta i komunicira s drugom djecom bez straha ili brige da će se uprljati, prehladiti ili nešto 'pokupiti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, igra u prirodi ima još dobrobiti za djecu koje se nikako ne smiju zaboraviti, a tri najvažnije izdvojile smo u nastavku:

1/4
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.