Zašto je ples idealna aktivnost za predškolce?

Ples je aktivnost koju najčešće činimo kad smo sretni ili kad se zabavljamo. Djeca od najranijih dana obožavaju skakutati i izmišljati sebi svojstvene plesne pokrete.

51f0ffcea0373

Ples je definiran kao ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe. U svojim počecima, ples je bio motorička reakcija na određene emocije, posebice na veselje, strah, ljubav. No, ples za djecu ne mora biti samo ugodna tjelesna aktivnost uz koju se zabavljaju, već djeca mogu imati višestruku koristi od odlaska na satove plesa.

Ples utječe na osobni i društveni razvoj

Djeca će odlaskom na ples razviti radoznalost i želju za učenjem. Stručnjaci se slažu da djeca koja razviju želju za učenjem, uvijek imaju uspjeha u školovanju. Za većinu predškolaca koji kreću na satove plesa, ti satovi biti će prvo mjesto gdje će se susresti s postavljenim pravilima koje je važno poštivati, kao i s rutinom koja nije postavljena od strane roditelja. Tako će imati priliku naučiti slušati naredbe i upute i učiti od drugih odraslih što će svakako pozitivno utjecati na kasniji razvoj njihova karaktera i osobe. Od posebne koristi to će im biti pri polasku u školu.

Na satovima plesa naučiti će značenje pojma "timski rad" u poprilično ranoj životnoj dobi, ali i kako ispravno komunicirati s djecom svojih godina, kao i saslušati ostale.


Fizički razvoj

Ples je svakako odlična aktivnost koja će djeci pomoći u razvoju stabilnosti i motorike. Ples će djecu naučiti kako pravilno skakati, kako održavati ravnotežu, skakutati, preskakati i dakako plesati.


Umjetničke vještine

Ples je dio umjetnosti. Djeca će imati priliku istražiti svoju kreativnost, ali i naučiti koncepte glazbe i ritma. Sudjelovanje u plesnim predstavama (bilo samo u studiju ili na "pravim" nastupima) djeci daje samopouzdanje i vjeru u sebe da mogu nešto postići.


Matematičko razmišljanje

Možda na prvi pogled zvuči pomalo zbunjujuće, no osim što je umjetnost, ples pomaže i u razvoju matematičkih vještina. Satovi plesa obično osim samog plesa uključuju i osnovno brojanje, matematičke oblike, određivanje smjera i pozicija, ali i mjerenja.

Sve nabrojeno, ali i još mnogo toga zanimljivog djeca što će djeca sama otkriti na satovima plesa, odlična je priprema za školu, ali i za kasniji život, a samu dobrobit osjetit će tek u kasnijim razdobljima života. Ples pogoduje držanju tijela, hodanju, gracioznosti pokreta, a svakako ne treba ni odbaciti druženja i prva prijateljstva. No vrlo je važno da na djecu ne postavljate pritisak uspjeha već ih pustite da se u ovoj predškolskoj dobi prije svega dobro zabavljaju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.