Važnost mlijeka u prehrani djece

Čak je 10 posto hospitalizirane djece pothranjeno, 30 posto nema odgovarajući dnevni unos potrebne energije, dok 50 posto djece ne unosi dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda

Važnost mlijeka u prehrani djece

Mlijeko je zbog svoje nutritivne vrijednosti važno u prevenciji bolesti i utječe na povoljan ishod liječenja. Istraživanje stručnjaka Klinike za dječje bolesti Zagreb pokazuje da je 10 posto hospitalizirane djece pothranjeno, 30 posto nema odgovarajući dnevni unos potrebne energije, dok 50 posto djece ne unosi dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, a samim time i dovoljno kalcija u organizam. Pothranjenost djece produžuje njihov boravak u bolnici, zato bi svakom djetetu trebalo omogućiti, prema dobnoj starosti i dijagnozi, jedan mliječni obrok izvan bolničke prehrane. Cilj dvogodišnjeg istraživanja bio je procijeniti zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u svakidašnjoj prehrani hospitalizirane djece, te na temelju dobivenih rezultata dati preporuke za poboljšanje prehrane djece u bolnici.

Poboljšati prehranu djece u bolnici

Dokazano je da mlijeko sadrži cijeli niz bioaktivnih peptida, antioksidansa, kalcija te drugih biološki aktivnih komponenti čiji je unos poželjan tijekom cijelog života, a u djetinjstvu čak i nužan. U Klaićevoj bolnici na temelju rezultata istraživanja zaključuju kako je potrebno povećati unos mlijeka i mliječnih proizvoda kod hospitalizirane djece. Jedan je od načina da se u standardnu bolničku prehranu uvede šira paleta dostupnih proizvoda koje djeca najčešće konzumiraju kod kuće.

Također, u recepture jela treba uvesti nutritivno bogatije vrste mliječnih proizvoda koje bi obogatile jelovnik. Umjesto klasičnog jogurta tako bi trebalo ponuditi probiotičko fermentirano mlijeko zbog njegovih funkcionalnih svojstava, a dio slatkih proizvoda kao što su puding, kakao, čokoladno mlijeko, sladoled, treba zamijeniti voćnim jogurtima i desertima od sezonskog voća i bez dodatka šećera. Također je zaključeno da treba povećati broj nutricionista/dijetetičara čime bi se omogućio individualni i holistički pristup djetetu i njegovim prehrambenim potrebama.

I u školama isti problem

I najnovije istraživanje o prehrani srednjoškolaca pokazalo je da 74 posto njih također ne unosi dovoljno kalcija. Kao bogat izvor visokokvalitetnih proteina koji su nužni za razvoj mišića i rast djece, mlijeko bi u uravnoteženoj prehrani trebalo biti zastupljeno kroz tri mliječna obroka na dan. S ostalim namirnicama to osigurava dovoljnu količinu kalcija, visokovrijednih proteina i nutrijenata kao što su vitamini B i D skupine. Preporučeni dnevni unos kalcija za djecu od 4 do 8 godina iznosi 800 mg, a za djecu od 9 – 18 godine to je 1200 mg. Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, sirevi) najvažniji su izvor kalcija, i samim time ključni su za normalan rast i razvoj kostiju. Čaša mlijeka sadržava oko 200 mg kalcija što je nezamjenjiva količina u svakidašnjoj prehrani.

Osim toga, mlijeko i mliječni proizvodi sadržavaju i visoko vrijedne proteine koji su potrebni za izgradnju mišićnog tkiva i vitalnih organa. Također su dobar izvor još nekih mineralnih tvari poput magnezija, kalija, fosfora i cinka, te obiluju vitaminima B skupine. Mlijeko sadržava između 11 i 14 posto suhe tvari, pa se smatra i izvrsnim izvorom tekućine koju svakodnevno treba unositi u organizam. Kod djece koja se bave sportom mlijeko je najbolji napitak jer obiluje ugljikohidratima, kalcijem i elektrolitima, te nadoknađuje natrij izgubljen znojenjem i pomaže boljem zadržavanju tekućine u tijelu.

Zdrava prehrana školske djece

Pravilnim unosom hranjivih sastojaka tijelo održava učinkovitost i aktivnost, osigurava se visoka energetska aktivnost i otpornost na bolesti. Hrana za školarce mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama i sadržavati dovoljnu količinu kalorija, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Piramida zdrave prehrane sastoji se od temelja piramide, koju čine proizvodi od žitarica, uključujući rižu, zob zobene pahuljice, tjesteninu i kruh, najbolje crni ili integralni jer je bogat vlaknima. Ti proizvodi izvrstan su izvor B-vitamina.

Vrlo su vrijedne namirnice i mahunarke (grah, grašak, leća, bob). Treću stepenicu piramide čine mliječni proizvodi (jogurt, mlijeko, svježi sir), krto meso, perad, riba i jaja. Te su namirnice bogate bjelančevinama koje su osnovna prehrambena tvar za izgradnju stanica, proizvodnju hormona i enzima. Mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor kalcija, koji utječe na rast i razvoj, povećava punoću kostiju i štiti od osteoporoze u zrelijoj dobi.

Foto: © dubova - fotolia