Uz ove igre djeca neće imati problema s pamćenjem

Za ravan trbuh radimo trbušnjake, za čvrstu stražnjicu čučnjeve, a što djeca rade da bi mozak održali u formi? Kao i obično, igraju se.

djeca_pixabay

S pomoću, sad već tradicionalnih igara poput Brainstorminga, Da ili ne pitalice ili Pakiranje kofera djeca poboljšavaju kratkoročno i dugoročno pamćenje, sposobnost vizualnog prisjećanja, auditivno kratkoročno pamćenje i sposobnost slušanja. Nemojte im dopustiti da samo pilje u pametne telefone, kompjutore i društvene mreže. Dajte im priliku da na zabavan i koristan način vježbaju svoje moždane vijuge. Predložite im neke od sljedećih igara, iskoristite slobodno vrijeme i zaigrajte ih svi zajedno.

[PROČITAJTE I OVO: Mame utječu na sposobnost pamćenja kod djece]

Igra br. 1 - Brainstorming

Ova igra funkcionira kao npr. "država, grad...", samo što se ovdje unaprijed treba dogovoriti oko teme. Primjerica tema mogu biti životinje. Jedan igrač naglas kaže "A" i nastavi tiho s abecedom. Drugi, unaprijed određeni igrač, kada poželi, kaže: "Stop!". Igrač koji je izgovorio abecedu u tom se trenutku zaustavi i glasno kaže slovo kod kojeg je stao. Recimo da je to slovo "M." Sada neka svatko kaže koja mu životinja koja počinje tim slovom pada na pamet: mačka, miš, magarac, majmun, medvjed itd. Teme se mogu mijenjati prema afinitetima i željama. Kroz ovu igru učvršćuje se i znanje.

Igra br. 2 - Pakiranje kofera

U ovoj igri igrač A kaže: "Pakiram kofer i uzimam sa sobom kabanicu." Igrač B ponavlja njegovu rečenicu i dopunjuje: "Pakiram kofer i uzimam sa sobom kabanicu i kišobran." Igra se nastavlja sve dok svaki suigrač ne doda nešto svoje. Pitanje je koliko predmeta igrači mogu upamtiti?

Igra br.3 - Da ili ne pitalica

Igrač A neka nešto zamisli, nešto što je svima poznato, primjerice lava? Igrač B postavlja pitanja, na koja igrač A odgovora s "da" ili "ne." Primjerice, "Je li mesojed?" "Da!" "Živi li u čoporu?" "Da!" I tako ide dalje sve dok se ne pronađe točan odgovor. Onaj koji je pogodio, zamišlja sljedeći pojam.

Igra br. 4 - U zemlji u kojoj je sve moguće

U ovoj igri riječi i mašte svatko može slobodno izraziti vlastite ideje. U zemlji u kojoj je sve moguće postoje: mačke koje voze bicikl, ribe koje plešu, psi koji govore, vlakovi koji lete... Dakle svaki suigrač pušta mašti na volju. Ova igra može biti od koristi i odraslima jer iz dječjih usta mogu čuti vrlo zanimljive i zapanjujuće stvari.