Urođeni refleksi kod novorođenčadi

Jeste li znali da se beba rađa s više od 70 instiktivnih refleksa? Neki od njih su vitalni za preživljavanje, a neki od refleksa su izuzetno jaki samo prvih nekoliko sati nakon poroda.

refleksi_dijete_pixabay

Neki od njih su vitalni za preživljavanje, a neki od refleksa su izuzetno jaki samo prvih nekoliko sati nakon poroda Refleks je nesvjesna radnja koja je posljedica izravnog prenošenja podržaja na mišić. Većina svih “urođenih” refleksa koje nazivamo primitivnim refleksima nestat će kako će dijete rasti i razvijati se i njihovu ulogu će preuzimati naučena ponašanja.

Ukoliko dijete ne reagira na podražaje kojima se testiraju urođeni refleksi, to je znak da nešto nije u redu i da je moguće da je došlo do određenih oštećenja živčanog sustava. Važno je odmah se konzultirati s liječnikom ako primijetite da dijete ne reagira kako bi trebalo. Bebe posjeduju veliki broj refleksa, a mi ćemo ovdje spomenuti samo neke od njih.

Refleks sisanja i gutanja

Kod nekih beba je već u trbuhu zabilježeno sisanje palca preko ultrazvuka. Refleks sisanja presudan je za kvalitetno hranjenje u početku bebina života, a nestat će do četvrtog mjeseca života kada će sisanje postati naučena navika i potreba. Ovaj refleks možete testirati tako da bebi umetnete bradavicu, prst ili dudu u usta. Beba bi trebala umetnuti predmet ukliještiti između nepca i jezika te micati jezik preko toga naprijed-natrag. Ako joj stavite vodu ili mlijeko u usta, beba će to progutati. Ona tijekom sisanja treba uskladiti refleks sisanja, gutanja i disanje. To nije uvijek lako, pa se ponekad zna dogoditi da se beba zagrcne, iako ima dobre reflekse.

Moroov refleks

Poznatiji je kao reflex obuhvaćanja i dijete ga koristi kada je preplašeno i kada osjeća da treba zaštitu. Primijetit ćete da beba ispruži ruke i noge i da ih povlači prema prsima na glasnu buku i/ili iznenadna kretanja. Položite bebu na leđa i kada se umiri iznenadna kihnite ili se zakašljite, beba bi trebala isti čas reagirati na gore opisani način. Refleks se gubi nakon četiri do šest mjeseci.

Refleks hvatanja

To su refleksi opipa koji bebu potiču na hvatanje prstima ruku (palmarni refleks) ili na svijanje nožnih prstiju (plantarni refleks). Prvi se unutar šest mjeseci života razvija u svrhovito pružanje ruku i hvatanje. Drugi se gubi nakon godine dana. Taknete li bebinu ručice, ona će svojom šakicom čvrsto stisnuti vaš prstić. Prstići na nogama također će se snažno stegnuti gotovo uvijek kada dotaknete bebine tabane i pokušate il poškakljati. 
Iako beba refleksno može snažno uhvatiti zvečku ili igračku, uvijek budite prisutni jer tijekom otpuštanja refleksa igračka može preplašiti ili čak ozlijediti bebu.

Refleks hodanja

Kad primite dijete uspravno, jasno ćete uočiti kako imitira pokrete koraka kada ga približite podlozi. Nije to čvrst hod, već lagano doticanje podloge prstićima, no ovaj refleks lako je uočiti. Gubi se nakon nekoliko mjeseci.

Refleks traženja

Dotaknete li nježno jagodicom prsta bebin obraščić, primijetit ćete kako beba odmah okreće glavu na tu stranu i otvara usta. Beba tim refleksom traži bradavicu i upravo zbog njega nije potrebno kod početka dojenja bebi gurati bradavicu u usta, već samo taknite bebu dojkom i ona će sama pronaći idealan položaj.

Refleks puzanja

Kada položite bebu potrbuške ona će već od samog rođenja u toj pozi zauzimati stav za puzanje, iako to još uvijek ne može. Ovaj refleks nestaje oko trećeg mjeseca kada beba položena na trbuh počinje pružati nogice i više nije u pogrčenom položaju.

Refleks Babinskog

Kada se taban nježno pomazi od pete k prstima, prstići se na nogama rašire i podignu, a stopalo savije prema unutra. Traje od šest do dvije godine, a ukoliko se kod djeteta manifestira i kasnije, onda je to znak nekih neuroloških poremećaja.

Refleks jačanja vrata

Pomaže bebi u koordiniranju pokreta glavice i ruku. Obično se gubi nakon šest mjeseci. Možete ga testirati tako da položite bebu na leđa i nježno okrenite glavicu na desnu stranu. Bebina desna ruka trebala bi se odmaknuti od tijela, a lijeva bi se ruka trebala svinuti prema gore, prema glavici.

Obrambeni refleks

Ovi refleksi ne nestaju sve dok beba ne stekne precizniju motoričku kontrolu, odnosno preciznu kontrolu nad vlastitim pokretima. Testirajte ovaj refleks tako da položite bebi na leđa i držite igraču iznad bebine glave cca 30cm i polagano je primičite prema bebinog glavici. Beba bi trebala okrenuti glavu na drugu stranu.