Uloga bake i djeda u odgoju djece

Afrička poslovica kaže: "Potrebno je cijelo selo da se odgoji dijete.

4982f3c43a090

" Za suvremenu obitelj mogli bismo promijeniti poslovicu u: "Potrebno je cijelo selo kako bi u odgoju djeteta zamijenilo baku i djeda".

Piše: doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander, HRABRI TELEFON 0800 0800

Cijelo selo iz navedene poslovice uključuje proširenu obitelj povezanu snažnim duhovnim, emocionalnim i biološkim vezama. Kada govorimo o suvremenoj obitelji, o privrženosti, brizi i predanosti koju bake i djedovi pokazuju prema svojim unucima, oni su za dječji emocionalni, mentalni i socijalni razvoj zaista vredniji od „cijelog sela“.

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.
Emocionalna povezanost baka i djedova prema unučadi počinje s ljubavlju na prvi pogled, a djeci je potrebno nekoliko godina da shvate kako i njihovi roditelji imaju svoje roditelje. Djeca vole slušati bakine priče iz mladosti i vremenu kad su njihovi roditelji bili djeca. Bez obzira na njihov stupanj izobrazbe, uz čvrste emocionalne veze, djeca rado i spremno uče od baka i djedova.

Uloga djeda i bake neprocjenjiva je u obiteljima u kojima oba roditelja rade, u obiteljima samohranih i rastavljenih roditelja. No, roditelji griješe ako baki i djedu prepuste vodeću ulogu u odgoju djeteta.
U tom slučaju dijete razvija privrženost prema baki i djedu pa kada iz nekih razloga roditelji moraju preuzeti vodeću ulogu u odgoju djeteta teško će se snaći s djetetom koje se nije poistovjetilo s njima, koje dovoljno ne poznaju i s kojim nemaju čvrste emocionalne veze.

Neki se roditelji žale da bake i djedovi udovoljavaju svakoj djetetovoj želji, popuštaju mu i previše se miješaju u njegov odgoj. Unucima toleriraju sve ono za što su njih kažnjavali. Na primjedbe roditelja odgovaraju da unucima žele pružiti sve ono što je njima u životu bilo uskraćeno. U sukobu mlađe i starije generacije, naravno, stradaju djeca koja moraju testirati granice svakog člana obitelji (jer one nisu jasno postavljene).
Ako nemaju jasne smjernice u odgoju, djeca postaju nesigurna, nervozna, zahtjevna i manipulativna što ometa njihovu psihosocijalnu prilagodbu. Rješenje takve situacije je u fizičkom razdvajanju, a ako to nije moguće, potrebno je postići dogovor svih članova obitelji uz prihvaćanje činjenice da glavnu ulogu u odgoju djeteta trebaju imati roditelji.

Dok roditelji rade, bake i djedovi trebaju donositi odluke usklađene s roditeljskim odlukama i stavovima, a ne čekati da roditelji po povratku s posla razrješavaju sukobe.
Roditelji bi također trebali voditi računa o tome da se bake i djedovi ponekad moraju odmoriti od djece, osobito ako žive pod istim krovom. Nije dobro forsirati odnos između unučadi i baka i djedova već djetetu treba dati priliku da razgovara ili piše baki i djedu, ohrabriti ga da ostane u kontaktu s njima zato što to želi, a ne zato što to mora.


Izvor: Moj vrtić - priručnik za sretnije odrastanje