Treba li i kako reći djetetu da Djed Božićnjak ne postoji?

I dok djeca s nestrpljenjem čekaju da se Djed Božićnjak spusti niz dimnjak, popije čašu mlijeka, pojede koji keksić i ostavi poklone ispod bora, roditelji se pitaju treba li im reći da sijedi bradonja zapravo ne postoji

djed bozicnjak_pixabay

. Odgovor na to pitanje odlučili smo potražiti kod psihologa koji ističu da ispravnog ili pogrešnog odgovora nema tj. da nijedan roditeljski postupak neće naškoditi djetetu.

  Za psihologinju Miu Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba odgovor na pitanje kada djeci treba reći da Djed Božićnjak ne postoji, prilično je jednostavan – nikada.

   Kako reći istinu o djedici na prihvatljiv i primjeren način?

   Poruka koja bi bila prikladna za djecu je da, iako Božićnjak ne postoji kao stvarna osoba koja živi na Sjevernom polu, on postoji kao simbol ljubavi, velikodušnosti i darivanja, osobito djece i siromašnih. Dječici možete reći i da je u trećem i četvrtom stoljeću živio Sv. Nikola koji je posvetio svoj život pomaganju drugima te da je Djed Božićnjak jedno od utjelovljenja njegovog lika. Djedica preko mama i tata, baka i djedova i drugih odraslih osoba prenosi radost, veselje i božićni duh djeci diljem svijeta.

   A što je s roditeljima kojima je neprihvatljiva činjenica svjesnog i možda nepotrebnog laganja djeteta o postojanju Djeda Božićnjaka? Psihologinja Bačkonja smatra da to nije nešto zbog čega će dijete biti nesretno te napominje da se djetetu može objasniti da su božićni pokloni zapravo mala iznenađenja koja stavljamo pod bor kako bi razveselili svoje bližnje.