Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Postoje neke fraze koje roditelji često izgovaraju, čak ni ne razmišljaju o njima, a mogle bi biti štetne ako se često ponavljaju

profimedia-0351370856.jpg
Foto: Profmedia.hr
Play logo

Svaki roditelj zna da ponekad kaže djeci stvari na koje baš nije jako ponosan. Naravno, da se svakom roditelju dogodilo da u trenutku očaja kaže djetetu da će policija doći po njega, ako se ne krene brzo spremati. Srećom, stručnjaci kažu da se pogrešne stvari događaju u životu i da se to dogodi baš svakom roditelju.

Play logo
Image
Važno za život

7 važnih savjeta za odgoj prilagodljivog i mentalno snažnog djeteta

Roditelji zbog toga ne bi trebali osjećati sram ili krivnju, a također je važno da razmisle o široj slici. Osjećaju li se djeca sigurno i voljeno i mogu li izraziti svoju osobnost? Onda je sve u redu. Ništa se neće dogoditi zbog neke nespretne rečenice.

Ipak, postoje neke fraze koje roditelji i druge odrasle osobe često koriste u komunikaciji s djecom, čak ni ne razmišljaju o njima, a mogle bi biti štetne ako se često ponavljaju. Ove četiri stvari treba imati na umu, a donosimo i nekoliko savjeta o tome što reći umjesto toga.

"Dobro si. Nije to velika stvar."

Kad dijete padne na igralištu, vjerojatno će mu roditelj reći: "Dobro si, nije to ništa!". Slično se događa u mnogim drugim situacijama jer se odraslima čini da se radi o nečem jednostavnom. Na primjer, kada starije dijete kaže nešto nepristojno mlađem djetetu, a odrasli kažu da to nije velika stvar. Ili kad jedno dijete uzme igračku drugom djetetu. Stručnjaci kažu da je ovo potpuno razumljivo.

Play logo

"Često djeci izgovaramo ove fraze jer im pokušavamo pomoći da se osjećaju bolje ili da umirimo njihovu uznemirenost ili povrijeđenost. Mislimo da ako mi ne radimo veliku stvar oko toga, neće ni oni. Međutim, kada to kažemo djeci, osjećaju se odbačeno i kao da ih nismo čuli", objasnila je psihologinja Sarah Conway za Huffington Post.

shimmer fallback

No, ako dijete jako često čuje ovu poruku postoji opasnost da će osjećati da ne može ispričati kada mu je teško ili podijeliti svoje osjećaje. Također bi se moglo početi osjećati kao da ne može vjerovati vlastitim emocijama. Zato je slična fraza "prestani plakati" također problem. Dobra vijest? "Umjesto toga, pokušaj s pitanjem 'Jesi li dobro?", savjetuje Conway. "Ovo djetetu šalje poruku da je roditeljima stalo do toga kako se osjeća i da može podijeliti svoje emocije s njima", dodaje.

"Ti uvijek.." ili "Ti nikad..."

Vrlo je važno prvo naglasiti da riječi poput "uvijek" i "nikad" su vrlo rijetko istinite. Ali isto tako, mogu postati samo ispunjavajuće, osobito s djecom koja još uvijek oblikuju svoju osobnost. "Kada čuju ove poruke od svojih roditelja, počnu im vjerovati. Tada možemo sve više vidjeti ovako ponašanje", objašnjava Kimberley Bennett, psihologinja i osnivačica The Psychologist’s Child.

Play logo

Kad god je moguće probaj malo pogledati stvari iz drugačije perspektive. "Na primjer, ako kažemo: 'Uvijek si grub sa svojim mlađim bratom onda moraš i primijetiti kada je nježan, pun ljubavi i ljubazan i onda to proslavi s djetetom", kaže Bennett. Također vrlo je važno da dijete čuje kako pozitivno govoriš o drugim odraslim osobama.

shimmer fallback

"Kada se dijete ponaša nepoželjno onda se drugačije može riješiti problem. Postavi pitanja poput: "Što možemo učiniti da se to ne dogodi?" Ili: "Što možete učiniti sljedeći put kada se tako osjećate?", kaže dalje.

"Jako me rastuži/ljuti/usrećuje kada ovo radiš…"

"Mnogi roditelji vjeruju da uče svoju djecu empatiji kada koriste ovu frazu", objašnjava Conway. "No, ova rečenica djeci šalje poruku da su oni uzrok naših osjećaja i da su odgovorni za to kao mi upravljamo s njima", kaže dalje. U konačnici, djeca bi mogla početi skrivati ​​stvari od odraslih, a sve iz straha da ih ne uznemire. Također treba uzeti u obzir i to koje je dijete dobi, nije isto ako je dijete ima tri godine ili već ide u školu.

Play logo
shimmer fallback

Naravno, ništa od ovoga ne znači da se roditelji ne bi trebali držati granica i intervenirati kada ih djeca pređu. "Sačuvaj lekciju o empatiji za drugi put i samo se drži činjenica. Priznaj kako se osjećaš, a zatim jasno navedi svoju granicu započevši rečenicu s: 'Neću ti dopustiti… (da me udariš)", objašnjava Conway.

"Nemoj biti nepristojan. Zagrli ga"

Ovo se često pojavljuje oko blagdana kada se obitelji okupljaju ili neposredno prije spavanja kada roditelj nagovara svoje dijete da zagrli baku, djeda ili rođaka, čak i ako dijete to ne voli. "Iako i ja s vremena na vrijeme potičem svoju sedmogodišnju djevojčicu da povremeno zagrli baku i djeda, svjesna sam i drugih stvari. ipak u tim trenucima učimo djecu da njihove vlastite granice nisu važne" , kaže Ashurina Ream, osnivačica Psyched Mommy.

"Kada svoju djecu prisiljavamo da zagrle nekoga ili da se čak ispričaju kada nisu spremni zapravo ih učimo da moraju ugoditi drugima. Također ih učimo da ignoriraju signale koje im tijelo šalje dok grle tetku i osjećaju se neugodno", kaže dalje.

Play logo
shimmer fallback

Ovo je granica koju bi roditelji zaista trebali čvrsto poštovati. Reci im da je sasvim u redu ako bi se radije samo rukovali, dali pet, poljubac ili čak samo mahnuli za pozdrav ili laku noć. Važno je naučiti djecu da poštuju svoje tijelo i da se ljubav prema drugim ljudima može izraziti na drugačiji način.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.