Kad beba stigne

Tijelo nakon trudnoće: Pet promjena koje žene ne očekuju

Važno je da žene prihvate da će biti potrebno određeno vrijeme kako bi se vratile na staro, ali i da budu nježne prema sebi

profimedia-0295476513.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka žena osjeti najveću sreću kada sazna da je trudna, a zatim na svijet stigne njezino maleno čudo i sreća je još veća. Kada beba stigne, krene upoznavanje i novi suživot, a tijelo žene se polako vraća u stanje prije trudnoće.

Image

Prvo tromjesečje: Kako se mama mijenja i beba razvija?

Iako nemaju sve žene iste tegobe tijekom trudnoće, tijelo nakon trudnoće se mora vratiti u prijašnje stanje. Naravno, za sve to je potrebno vrijeme, a dok beba raste ovo su najčešće promjene koje žena doživljava nakon porođaja.

Nedostatak želje za seksom

Ako žena osjeti da nema želje za seksom, treba znati da nije jedina. Mnoge žene nisu zainteresirane za intimne odnose. "Ženi može trebati i do godinu dana da se osjeća potpuno raspoložena za seks. Toliko su usredotočene na svoje dijete i obitelj da nemaju previše vremena za sebe, a to uključuje i seks", objašnjava ginekologinja Hope Ricciotti. Također dodaje da su žene vrlo umorne i da nemaju vremena za romantične trenutke.

Uz sve to vrlo je važno i da se estrogen vrati na razinu prije trudnoće. "Razina estrogena raste tijekom trudnoće i naglo pada nakon porođaja", kaže ginekologinja Silvana Ribaudo, te objašnjava da je zbog toga libido obično vrlo nizak. Treba određeno vrijeme kako bi se vratio u normalu.

Trbuh će biti veći neko vrijeme

Većina žena se nada da će trbuh nestati što prije. No, trebaju biti strpljive i nježne prema svom tijelu. "Puno žena očekuje da će im se trbuh vratiti u normalu gotovo odmah. Potrebno je otprilike 6 do 8 tjedana prije nego se maternica vrati na svoju veličinu prije trudnoće", kaže Ribaudo. Zdrava prehrana i vježbanje ključni su za vraćanje tijela u formu, ali naravno svaka žena se treba posavjetovati s liječnikom prije početka vježbanja.

Veća stopala

Nekako je prirodno misliti da se sve promjene događaju samo u srednjem dijelu tijela, zar ne? No, žene ne smiju zaboraviti na svoja stopala. "Stopala oteknu tijekom trudnoće, no možda će ostati trajno veća nakon porođaja", objašnjava Ricciotti. Dodatna težina stvara veći pritisak na noge. "Dodatni kilogrami mogu izravnati luk stapala, a tada je obično potrebno kupiti veće cipele", kaže Ricciotti. Hormoni i ovdje igraju važnu ulogu, a posebnu je važan relaksin. "Opušta mišiće kako bi pomagao tijelu da se pripremi za porođaj, ali ne utječe samo na područje zdjelice nego i na ostatak tijela", kaže Ribaudo.

Gubitak kose

Većina žena ima gušću i sjajniju kosu tijekom trudnoće. Nakon porođaja kosa se vraća u normalu, a to može značiti da izgleda kao da se gubi više kose nego što je normalno. Ali ne treba se brinuti, sve se vraća u ravnotežu. Gibaudo objašnjava da viša razina estrogena tijekom trudnoće sprječava opadanje kose. Dakle, kada se estrogen smanjuje kosa počinje opadati. Razdoblje intenzivnijeg gubitka kose traje od jednog do pet mjeseci, ali to je samo privremeno. Vrhunac gubitka obično se dogodi tri do četiri mjeseca nakon rođenja djeteta, a počinje normalizirati nakon šest do dvanaest mjeseci.

Veličina grudi

Mnoge žene očekuju da će im se grudi povećati nakon trudnoće, pogotovo ako budu dojile. Ali ne smiju zaboraviti da što ide prema gore, kasnije se vraća prema dolje. "Nakon što žene rode i prestanu dojiti, njihove grudi mogu biti obješene, što većina žena očekuje. No ne očekuje da će biti manje, a može se dogoditi", kaže Ricciotti.

No, to nije sve, što je veći broj djece to se grudi više smanjuju. Međutim, ne treba za to kriviti dojenje. Istraživanje iz 2008. otkrilo je da dojenje nije povezano s opuštenim dojkama. Drugi faktori rizika su veći indeks tjelesne težine, veći broj trudnoća, veće grudi prije trudnoće, pušenje i starija dob.