Njega bebine kože

Sve o pelenskom osipu: Zašto se javlja i kako ga liječiti

Pelenski osip neizbježna je neugodna pojava kod gotovo svake bebe. Saznaj što ga sve uzrokuje, ali i nekoliko savjeta i ideja za liječenje koji će ti pomoći u njezi osjetljive bebine kože

profimedia-0309204825.jpg
Foto: Profimedia

Je li guza tvoje bebe nadražena i zacrvenjena posljednjih dana? Ako je beba stara između 4 i 15 mjeseci, velika je vjerojatnost da se radi o pelenskom dermatitisu, neugodnoj pojavi poznatijoj kao pelenski osip.

Image

Pelenski osip: 6 prirodnih lijekova koje vjerojatno već imaš kod kuće

Da te odmah utješimo, najmanje polovica djece ove dobi imala je pelenski osip barem jednom u posljednja dva mjeseca. I koliko god ova pojava bila uobičajena, nerijetko izaziva brigu kod većine roditelja, međutim - pelenski osip zaista nije razlog za brigu jer uz pravilnu njegu, ovoj dječjoj tegobi ubrzo možeš stati na kraj.

Image
Foto: Unsplash

Što uzrokuje pelenski osip

Pelenski osip može se pojaviti iznenada te značiti popriličnu nelagodu za bebu, ali i roditelje s obzirom da ova upalna promjena kože u pelenskom području može biti itekako uporna i dosadna, ali ne i neizlječiva.

Pelenski osip lako možeš prepoznati po nekoliko ključnih simptoma:

  • nadražena i zacrvenjena bebina guza
  • male crvene točkice na koži
  • koža topla na dodir (poput opeklina od sunca)
  • u ozbiljnim situacijama - može stvoriti otvorene rane i žuljeve

Bez obzira koliko su pelene koje koristiš upijajuće ili koliko često ih mijenjaš, nježna bebina guza osjetljiva je na sve vrste iritanata. Osip kod djece može uzrokovati sama pelena (trljanje ili mirisi) ili kiselina koja se prirodno pojavljuje u mokraći i stolici.

Osim toga, uzrok mogu biti i sastojci, odnosno kemikalije iz vlažnih maramica, deterdženata za rublje ili proizvoda za kupanje te uvođenje nove hrane (posebno voća) u bebinu prehranu ili antibiotika (koji mogu poremetiti ravnotežu bakterija crijevne flore) koji također mogu potaknuti pelenski osip.

Image
Foto: Pexels

Liječenje pelenskog osipa

Iako je najbolje preduhitriti pelenski osip prije nego što se dogodi, ove preventivne mjere važno je poduzeti i nakon što primijetiš bilo kakav znak. Evo nekoliko ključnih koraka:

  • Mijenjaj pelene često (svaka dva sata) kako bi izbjegla duži kontakt s vlagom
  • Dobro operi pelensko područje toplom vodom i vatom/gazom umjesto maramica, a zatim ga dobro osuši tapkanjem, bez trljanja
  • Prilikom promjene pelena, a nakon čišćenja, nanesi kremu za pelene kako bi stvorila zaštitnu barijeru koja sprečava vlagu: cinkova mast, sudocrema, canesten, kreme na bazi voska ili petrolejske masti samo su neke od krema i masti koje smiruju i pomažu kod nadražene bebine kože
  • Također, s prvim znakom tretiraj osip na peleni kremom ili masti kako bi smirila te smanjila osip
  • Ako je moguće, neka beba što više vremena provodi bez pelena ili namjesti pelenu što labavije kako bi zrak koji struji između pomogao bebinoj koži da se brže oporavi

I ono posljednje, ali ne i manje važno: ukoliko se pelenski osip ne smanjuje nakon tjedan dana i/ili ako se male crvene točice pretvore u rane i žuljeve - obavezno posjeti pedijatra.