Streptokokna upala grla: česta bakterijska infekcija u hladnim mjesecima

Upala grla kod djece vrtićke i školske dobi, ali i kod odraslih, jedna je od najučestalijih bolesti.

termometar_lijekovi_streptokok_klinfo

Upala grla kod djece vrtićke i školske dobi, ali i kod odraslih, jedna je od najučestalijih bolesti. Najčešće je riječ "samo" o virusnoj upali, a nešto rjeđe o streptokoknoj, bakterijskoj upali grla. Kod streptokokne upale glavni "krivac" jest bakterija naziva beta-hemolitički streptokok.

Dakle, streptokok je bakterijska upala (infekcija) stražnje strane grla i ždrijela. Najčešće se prenosi s osobe na osobu, zrakom ili dodirom, ali i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Lako se prenosi, posebice kod djece i u zatvorenim prostorima.

Simptomi streptokokne upale grla:

- iznenadna, nagla upala grla bez prethodnih simptoma (kašljanja ili kihanja)

- povećani, bolni i upaljeni krajnici

- otežano gutanje

- bijele i žućkaste točkice na krajnicima i ždrijelu

- crvenilo ždrijela

- povišena tjelesna temperatura (preko 38 stupnjeva, sve manje od toga ukazuje na virusnu upalu)

- glavobolja

- smanjen apetit

- bol u trbuhu

Jedna od verzija streptokokne infekcije je i šarlah, koji uz sve ove simptome izaziva i crveni osip po tijelu, trbuhu, prsima i leđima. Kao i kod upale grla, šarlah se također liječi antibioticima.

Kako se Streptokokna upala dijagnosticira?

Uz sve spomenute simptome, dijagnoza se potvrđuje nakon uzimanja brisa grla i provođenja analize u laboratoriju. Pozitivan rezultat analize potvrđuje sumnju na streptokoknu infekciju.

Kako prepoznati razliku između "obične" upale grla i streptokokne upale?

Na razliku između virusne upale grla i one koja je uzrokovana streptokokom ukazuju simptomi. Ako je riječ o običnoj, virusnoj upali grla, ona je popraćena curenjem nosa, kihanjem, kašljem i začepljenim nosom, te tjelesnom temperaturom nižom od 38 C. Ako simptomi ukazuju na prehladu, manja je vjerojatnost zaraze streptokokom. No, ako su simptomi došli naglo, uz jake bolove u grlu, povišenu tjelesnu temperaturu, višu od 38 C, bol kod gutanja i opću slabost, uglavnom bez curenja nosa i kašlja, vjerojatno je riječ o bakterijskoj infekciji streptokokom. Iako je važno znati da se u rijetkim slučajevima zaraze kod djece može dogoditi da upala nastupi bez povišene tjelesne temperature.

Kako se liječi?

Liječi se antibioticima, te je potrebno slušati upute liječnika kako ne bi nastupile komplikacije. U međuvremenu kod povišene tjelesne temperature, potrebno ju je skidati odgovarajućim dozama lijekova.