Što uzrokuje početak trudova i porod?

Prosječna duljina trudnoće traje 280 dana ili 40 tjedana. Terminska trudnoća traje 37 - 42. tjedna. Čak trećina trudnoća završava 10-tak dana prije ili nakon termina.

trudnica_priroda_pixabay

Za većinu trudnica zadnji dani pa i tjedni trudnoće traju kao godine, a kada jednom započnu trudovi opet se većina trudnica ne osjeća spremno. Zasigurno ste se nalazeći u situaciji 40+nešto dana trudnoće zapitali što je to što zapravo pokreće porod? O čemu se zapravo radi?

Ljudima kao i ostalim sisavcima, prije poroda važno je da su u potpunosti razvijena pluća. To je završna faza, nakon čijeg sazrijevanja se događa kemijska reakcija koja pokreće trudove i porod.

Razvoj pluća

Za vrijeme trudnoće i boravka u maternici, bebe dakako, samostalno ne udišu zrak. Kisik primaju putem posteljice. Iako razvoj pluća započinje u ranoj trudnoći, cijeli proces traje kroz razdoblje cijele trudnoće.

Između 24. i 28. tjedna trudnoće bebina pluća počinju proizvoditi plućni surfaktant, supstancu koja onemogućava kolaps pluća. Spomenuta supstanca sadrži šest različitih tipova masti i enzima i vrlo je važna za samostalno disanje izvan maternice. U slučaju nedovoljnog broja surfaktanta po rođenju novorođenčeta ili nedonoščeta može doći do oboljenja pluća odnosno akutnog respiratornog distresnog sindroma koji je najčešće tipičan za prijevremeno rođenu djecu. Naime, plućni surfaktant pjenasta je masa koja se nalazi unutar pluća i utječe na otvorenost alveola - malenih tzv. mjehurića u kojima se nalazi zrak. U prostoru alveola događa se izmjena zraka tijekom disanja. Bez dovoljno surfaktanta alveole kolabiraju i izrazito se teško ponovno otvaraju. Ako dođe do kolabiranja može doći i do njihovog sljepljivanja i trajnog oštećenja.

Zadnja faza u razvoju pluća počinje oko 36. tjedna trudnoće i traje sve dok dijete ne napuni 8 godina. Ova faza zove se alveolarna faza i za vrijeme te faze pluća razvijaju milijune alveola (malih, mrežastih mjehurića unutar pluća). Tijekom zadnjih tjedana trudnoće proizvodnja plućnog surfaktanta se povećava pripremajući pluća za život izvan maternice.

Što pokreće trudove i porod?

Tijekom zadnjih tjedana trudnoće u maternici se nalazi povećan broj imunoloških stanica odnosno makrofaga. Osnovna zadaća makrofaga je čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari (antigena). Dakle, oni pomažu bebinim plućima da se odupru mogućim infekcijama virusa i bakterija. Protein koji je pronađen u surfaktantu aktivira proizvodnju makrofaga koji se sve više počinju stvarati i nakupljati u zidu maternice. Kada se nakupi dovoljan broj makrofaga u zidu maternice dolazi do kemijske reakcije koja stimulira maternicu za početak trudova odnosno početak poroda.

  U surfaktantu se nalazi protein A odnosno SP-A koji bebe počinju proizvoditi u 32. tjednu trudnoće, a čija se vrijednost povećava kako trudnoća primiče kraju, a pluća potpunom sazrijevanju. Istraživanja na miševima pokazala su kako miševi kojima se ubrizga spomenuti protein rađaju ranije, dok oni koji dobiju antitijela, rađaju kasnije, odnosno nakon termina. Ovo bi moglo jasno ukazivati zašto kod nekih žena dolazi do spontanog poroda tek nakon 41. tjedna trudnoće, dok kod drugih u 38. tjednu trudnoće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.