Što je sluzni čep?

Za postojanje sluznog čepa većina ljudi nije nikad ni čula. S tim izrazom po prvi puta se uglavnom susreću trudnice i to već pred kraj trudnoće.

trudnica_pixabay (2)

Samo ime mu nije među najljepšim izrazima, ali njegova uloga tijekom trudnoće je važna.

Što je sluzni čep?

Sluzni čep doslovno ispada zatvarač. Sluzni čep nakupina je sluzi koja se sakuplja za vrijeme trudnoće u cervikalnom kanalu. Glavna zadaća mu je zaštititi maternicu i blokirati ulazak bakterija kroz cerviks odnosno vrat maternice. Spontano ispada kako se bliži kraj trudnoće i početak poroda. Moguće je da će njegovo ispadanje potrajati danima u obliku iscjetka ili će ispasti odjednom. Na koji god način ispao, ispadanje znači da se cerviks započeo širiti i da se tijelo priprema za porođaj.

Kako izgleda?

S obzirom na ime "sluzni" - sastavljen je od sluzi, no nešto čvršće sluzi koja se može nalaziti u iscjetku. Kod dijela trudnica izlazi kao čvršći komadići sluzi, dok kod nekih izlazi u komadu i izgledom podsjeća na čep. Tekstura mu je uglavnom ljepljiva, a boja može varirati od prozirne, bijele, pa do lagano roze ili čak crvene (prošarano krvlju).

Znači li ispadanje sluznog čepa i početak poroda?

Ne nužno, ali se povezuje sa skorim porodom. Kod nekih trudnica ispadne i tjedan do dva prije ikakvih naznaka poroda odnosno početka trudova. Dok kod drugih može ukazivati da će porod započeti kroz nekoliko sati, posebno ako je ispadanje povezano s početkom trudova.

Da li je na nešto posebno važno obratiti pozornost?

Ispadanje sluznog čepa u potpunosti je normalno i ukazuje na normalan slijed događanja pred kraj trudnoće. No, ako imate neki od ovih simptoma potrebno je biti na oprezu i kontaktirati liječnika.

- preuranjene trudove (prije 37. tjedna trudnoće, te posebno ako su prije 36. tjedna trudnoće)

- krvarenje

- stalnu bol u trbuhu

- tresavicu

- gnojni iscjedak u kombinaciji sa sluzi

- gubitak plodne vode tj. puknuće vodenjaka Važno je znati da pojedine trudnice uopće ni ne primijete da je došlo do ispadanja sluznog čepa. To je najčešće zato što vjerojatno ispada u dijelovima kroz ostali iscjedak s obzirom na je veća količina iscjetka u trudnoći ionako uobičajena.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.