Što napraviti kad vaš tinejdžer poželi ići u teretanu?

Nedavno je medije obišla uznemirujuća informacija da 40% dječaka i 50% djevojčica u Hrvatskoj u dobi od 15 godina iskazuje nezadovoljstvo svojom težinom, odnosno svojim izgledom.

teretana vježbanje pixabay

Neka druga istraživanja pokazuju da se poremećaji u prehrani počinju javljati već kod 8-godišnjaka, posebice djevojčica. Svi ti podatci govore kako djeca sve ranije počinju biti opterećena izgledom, kilogramima i pribjegavaju krivim metodama "mršavljenja" - gladovanju, potpunom izbacivanju nekih namirnica iz prehrane i pretjeranom vježbanju.

Kada uđu u tinejdžerske godine, a što se također događa sve ranije (kod djevojčica s 9 godina, a kod dječaka s 11), mnoga djeca žele vježbati poput celebrityja, odlaziti u teretanu, imati mišiće i pločice na trbuhu. Vježbanje kroz cijeli život je poželjno i svi stručnjaci reći će "da" fizičkoj aktivnosti, no trebaju li dječaci i djevojčice ići u teretanu i raditi s utezima te na spravama za oblikovanje mišićne mase?

Što se radi u teretani?

Teretane mogu biti različitih veličina i opremljenosti spravama, no one malo bolje uglavnom nude do četiri vrste programa:

- rad na spravama za oblikovanje određene skupine mišića ili tzv. program snage, izdržljivosti, opterećenja - rad na biciklima, trakama za trčanje, orbitreku, veslačkim ergometrima i eliptikalima (simuliraju planinski uspon) ili tzv. kardio program za kondiciju - grupne programe poput aerobika, zumba fitnessa, pilatesa i slično - funkcionalne treninge sa slobodnim utezima i zidnim i stropnim konstrukcijama (npr. vrećama za boks, šipkama za dizanje i slično)

Najbolji fitness centri ili teretane imaju educirano osoblje koje bi trebalo svakog vježbača uputiti u trening i korištenje sprava, a u skladu s njegovim općim zdravstvenim stanjem, starim ozljedama, godinama, kondiciji, željama i ciljevima te mogućnostima.

Djecu mlađu od 15 godina rijetko ćete vidjeti u teretani, no upravo se oko te godine veliki broj tinejdžera odlučuje na vježbanje upravo u teretani poput njihovih sportskih idola.

Tinejdžeri i fizički razvoj

Motivacija i želja da se ide u teretanu proizlazi iz fizičko-emotivnog stanja. Tinejdžeri su vrlo osjetljivi na svoj izgled te na njemu grade svoje samopouzdanje. Važno je znati da tinejdžerske godine u emocionalnom smislu djetetu donose jednu veliku frustraciju koja proizlazi iz dvije suprotne potrebe: uklopiti se i biti prihvaćen od okoline s jedne strane i izgraditi svoju individualnost i neovisnost s druge strane. Na žalost, često je izgled prepreka da se se bude prihvaćen ili neprihvaćen, voljen i obožavan ili ismijan i odbačen. To je žalosno, ali je ujedno i realan svijet u kojem žive tinejdžeri i plivaju najbolje što znaju. Biti debeo, pa čak i samo mrvicu bucmast, je neprihvatljivo. Tko je kriv za takvo stanje? Mediji, društvo, roditelji, ljudska priroda, politika? Odgovor nemamo, ali znamo da je to okrutni svijet u kojem prosječni tinejdžer živi.

No osim psiho-emocionalnog sazrijevanja, u pubertetu se još uvijek događa i fizičko sazrijevanje - rast i razvoj, koji traju sve do 21. godine. Osim toga, pubertet je i hormonalni vrtuljak u kojem može doći do porasta tjelesne težine. Ne pomažu ni jeftini hamburgeri u fast-food restoranima te pekare na svakom koraku, posebno oko škola. Zbog svega navedenog, trening u teretani možda nije najbolje rješenje za organizam koji je u razvoju.

Što umjesto teretane?

Ako vaš tinejdžer želi zdravo mršavjeti ili raditi na svome tijelu na zdrav način, dobro je poticati ga da bude aktivan i radi iste one vježbe koje bi mu u teretani eventualno bile dozvoljene, a za nula kuna. To znači da svakako može trčati, planinariti, voziti bicikl i raditi vježbe na podu koje radi i na tjelesnom - sklekove, čučnjeve, izdržaje, trbušnjake i slično.

Ono što nikako nije preporučljivo je dizati teške utege na spravama koji ih mogu dovesti do ozljeda i istegnuća mišića. Isto tako, naporno vježbanje može zaustaviti rast te izazvati trošenje i gubitak mišićne mase zbog nedostatka proteina.

S obzirom da je metabolizam kod tinejdžera brži, oni mogu vježbati svaki dan ili svaki drugi dan i to po sat vremena dnevno. Time će ostati u formi i s vremenom se dovesti na "idealnu" tjelesnu težinu.

No još važnije je da izbace iz prehrane fast-food i zaslađene sokove te slatkiše te da uz tjelovježbu jedu što više svježih namirnica (voće, povrće), jaja, mliječne proizvode, žitarice, sjemenke, meso i ribu. Bilo kakvi steroidni i proteinski napitci koje koriste muškarci u teretani, nisu za tinejdžere i ne dozvolite im da piju spomenute shakove.

A kada smiju ponovno pitati za teretanu? Djevojčice s 20 ili 21 godinom, a dječaci s 21 ili 22 godine kada je njihovo tijelo dosegnulo optimalni rast i razvoj.