Smije li dijete s povišenom temperaturom izlaziti na otvoreno?

Dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, bez drugih simptoma, veselo je i zaigrano kao i uvijek. Vani je prekrasan sunčan dan i zasigurno ste se zapitali smije li dijete u kratku šetnju.

Little boy hugging a teddy bear lying in a hospital bed

Dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, bez drugih simptoma, veselo je i zaigrano kao i uvijek.. Odgovor je da, smije. Ali uz uvjet da se ne približava drugoj djeci, jer ipak je potencijalni prijenosnik virusa ili bakterije, te je važno i da se previše fizički ne umara, dakle, da ne trči i skače. Sve navedeno vrijedi ako je dijete veselo i ponaša se uobičajeno, usprkos povišenoj tjelesnoj temperaturi, u suprotnom, dijete ionako neće biti posebno ni zainteresirano za izlazak, a tada je potrebno i potražiti savjet liječnika.

Osim zabrane izlaženja iz kuće za vrijeme povišene tjelesne temperature bez drugih simptoma, uz povišenu tjelesnu temperaturu, kroz povijest, vezali su se i drugi mitovi.

1. Ako dijete miruje u krevetu brže će ozdraviti

Ova tvrdnja smatra se pogrešnom. Malu djecu izrazito je teško "strpati" u krevet i natjerati ih na ležanje i odmaranje. Ako je dijete malaksalo i ako samo inzistira ili nije u stanju ustati iz kreveta, tada svakako neka i ostane u krevetu, ali u tom slučaju smatra se da je dijete dovoljno bolesno i za posjet pedijatru te da će bolest biti potrebno i "odležati".

2. Svježi zrak liječi

Ova tvrdnja nije u potpunosti pogrešna, ali nije ni najtočnija. Svježi zrak ne liječi, ali je djeci, kao i odraslima ugodan pa se, boraveći na njemu, osjećaju mnogo bolje. To je najočitije kod manje djece koja često zaspe u šetnjama.

3. Vrmenske (ne)prilike ne utječe na nastanak bolesti

Dokaza da vremenske neprilike poput kiše, mraza, hladnoće i vjetra utječu na pogoršanje bolesti i da se u takvim vremenskim uvjetima ne smije izlaziti na otvoreno - nema. No, ljudi jednostavno zbog raznih razloga takve vremenske (ne)prilike ne vole pa jednostavno izbjegavaju i izlaženje na otvoreno, ponekad i uz ispriku da će se razboljeti.

4. Hladnoća = prehlada

Pogrešno. Ovaj mit ostao je duboko ukorijenjen još iz davne prošlosti kada se smatralo da je hladnoća glavni uzročnik bolesti, a ne virusi i bakterije.

5. Kad su bolesna, djecu je potrebno odijevati u više slojeva

Mnogo roditelja, djecu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, odijeva u više slojeva misleći da im je hladno. No, to se također smatra pogrešnim. Previše odjeće je za djecu izrazito neudobno, uostalom kao što je i za odrasle. Isto vrijedi i za dodatne pokrivače i deke. Dijete treba dodatno obući ili pokriti tek kad izrazi da mu je hladno, odnosno ako primijetite da dolazi do tresavice uslijed povišene tjelesne temperature.

Sve navedeno vrijedi ako je dijete veselo, zaigrano i ponaša se uobičajeno. U suprotnom, i ako pritom nema poboljšanja u smanjivanju povišene tjelesne temperature, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Osim toga, liječnici savjetuju snižavanje tjelesne temperature ako je ona rektalno iznad 38,5 stupnjeva lijekovima u količinama primjernim za dob djeteta.