Skokovi u razvoju kod beba

Tek što se ustabililo dojenje, beba je stalno gladna i sisala bi svakih sat vremena ili češće. Prvo što svaka mama pomisli je da nema dovoljno milijeka. No, uglavnom to nije razlog.

novorođenče plače

Iako se beba ponaša kao da je izrazito gladna, vjerojatno je riječ samo o skoku u razvoju. Prvom skoku u razvoju koji je doživjelo novorođenče od njih pet koliko će ih imati tijekom prve godine života.

Najvažniji zadatak bebe tijekom prve godine života je rasti i većina njih tada najmanje udvostruče, a poneki i utrostruče tjelesnu težinu od rođenja. Rast se odvija u kratkim i intenzivnim periodima, tako da kad se kaže da je "beba narasla preko noći", ne znači da je nužno riječ o šali. Osim rasta, skokovi u razvoju nastaju i kad beba nauči nešto novo i veliko, popust prvog okreta na trbuščić, prvog sjedenja ili prvog koraka.

Kao najvažniji znak da se s bebom nešto događa, majke uglavnom smatraju povećanu potrebu za hranom, ili jednostavnije rečeno beba se tih dana "ne može dovoljno najesti". Ako beba doji, mamama se čini kao da doslovno cijeli dan doji, a ako jede na bočicu nije je dovoljna uobičajena količina nego traži još. Osim pojačane potrebe za hranom, za vrijeme skokova u razvoju djeca trebaju ili manje ili više sna od uobičajenog. Nažalost, češće je da djeca trebaju manje sna, pa su razdražljiva, nemirna i općenito nezadovoljna. Kod beba obično traju jedan do dva dana, dok kod djece starije od godinu znaju potrajati i do tjedan dana.

Skokovi u razvoju obično se događaju kad je dijete staro:

- tjedan do dva

- tri tjedna

- šest tjedana

- tri mjeseca

- šest mjeseci

No, učestali su i u razdoblju od devet mjeseci i godinu dana.

Dakako, svaka beba raste i napreduje na svoj način, tako da nije nužno i ne poklapaju se kod svih u isto vrijeme. Osim toga, neke bebe uopće nemaju izražene simptome skokova u razvoju, pa oni prođu neprimijećeno i tiho.

Što učiniti i kako pomoći bebi u razdoblju skokova u razvoju?

Iako je svaka majka već ionako super umorna u prvim tjednima i mjesecima nakon poroda, uz skokove u razvoju joj nije nimalo lakše. Beba koja bi dojila gotovo 24 sata na dan nimalo ne olakšava. No ma koliko majke taj period možda posebno izmori, važno je ne posustati i ne prestati dojiti, jer ovaj "gladni" period ne bi trebao potrajati predugo. U međuvremenu, važno je piti puno tekućine i ostati hidriranom te podijeliti s partnerom brigu oko kućanstva ili starije djece. U razdoblju skokova u razvoju, bebi treba pružiti dovoljno hrane, nježnosti i razumijevanja, a period će proći sam od sebe kao što je iznenada i došao.

Da li je skok u razvoju ili s bebom nešto nije u redu?

Simptomi koji prate skokove u razvoju ponekad mogu zavarati te roditelji mogu pomisliti da s djetetom nešto nije u redu, odnosno da je bolesno. Posebno strah majki da im je dijete gladno, često mame navodi na razmišljanje imaju li dosta mlijeka i počesto tada posegnu za bočicom. Osim toga, iznenadno loše raspoloženje bebe i odbijanje spavanja (ili više spavanja od uobičajenog) mogu navoditi i na simptome bolesti. No, ako beba nema povišenu tjelesnu temperaturu i ako iza cjelodnevnog hranjenja ima pet do šest punih pelena dnevno, znači da je posisala sasvim dovoljnu količinu mlijeka, a da je period trenutačno povećane gladi samo posljedica skoka u razvoju.