Simptomi potresa mozga kod beba

Iako se roditelji trude da se to ne dogodi, bebe i mala djeca često padaju. Uglavnom su to bezopasni padovi pa samim time i udarci, no padovi koji roditelje najviše brinu su padovi na glavu.

beba pala na pod fotolia

Iako je i većina padova na glavu prilično bezopasna, ponekad se nažalost dogode i jači udarci koji uzrokuju potres mozga.

Potres mozga nastaje kad se uslijed udarca u glavu poremeti normalna funkcija mozga. Beba koja ima potres mozga može nakratko izgubiti svijest i/ili imati probleme s vidom, ravnotežom ili pamćenjem (što se može provjeriti kod nešto starije djece, dok je kod beba malo teže).

Kako prepoznati simptome potresa mozga?

Beba je iskoristila trenutak nepažnje ili se saplela o vlastite nožice, pala i udarila glavom? Ako je riječ o težoj povredi koja uzrokuje potres mozga beba će imati neke od ovih simptoma:

- gubitak svijesti

- vrtoglavica

- zbunjenost

- povraćanje

- razdražljivost

- mamurnost

- krvarenje iz nosa, usta ili ušiju

U kojem slučaju potražiti hitnu liječniku pomoć?

Ako je beba udarila glavom i krvari, ako ima konvulzije odnosno iznenadno grčenje tijela ili je u nesvijesti, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Kod težih padova ili ozljeda zbog mogućnosti proširenja ozljeda nije preporučeno bebu micati osim ako joj trenutačni položaj pada ili udara pogoršava ozljedu. Ako beba krvari, potrebno je pritiskom zaustaviti krvarenje.

Ako i simptomi nisu ovoliko izraženi, bebu je potrebno pratiti te potražiti liječničku pomoć ako se gore navedeni simptomi i pojave nekoliko sati ili dan, dva nakon udarca. Posebno je potrebno obratiti pozornost ako beba povraća. U redu je povratiti nakon pada, no nije ako se povraćanje nastavlja kroz nekoliko sati ili duže. Zatim neobična pospanost tijekom dana ili ako bebu teško budite iz sna, također može biti znak potresa mozga. Zbunjenost, problemi s koordinacijom ili komunikacijom, sve što vam se na tom polju čini neobičnim može biti posljedica jačeg udarca u glavu odnosno simptom potresa mozga. S obzirom da najbolje poznajete svoju bebu, svako ponašanje ili promjena koja vam se čini neobična, dovoljan je razlog da je odvedete liječniku na pregled.

Može li potres mozga uzrokovati trajne posljedice?

Samo u iznimno rijetkim slučajevima potres mozga, odnosno udarac u glavu može uzrokovati trajna oštećenja i posljedice. No, ako dođe do drugog potresa mozga prije nego su nestali simptomi onog prvog, može doći do težih oštećenja kao i do smrtnih posljedica. Stoga, izrazito je važno pripaziti da u tijeku liječenja potresa mozga ne bi došlo do novih udaraca u glavu.

Dječje padove doista je teško spriječiti, no važno je djetetu osigurati okolinu u kojoj prilikom pada neće doći do težih udaraca i posljedica te posebno obratiti pažnju na sigurnost u automobilu i ispravno korištenje autosjedalice.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.