Šegrt Hlapić: poetično putovanje koje slavi temeljne emocije poput dobrote, ljubavi i zajedništva

Ova je godina bez sumnje obilježena omiljenim likom hrvatske književnosti za djecu. Šegrt Hlapić, iako stogodišnjak, još uvijek je aktualan i voljeni lik.

527b971e24ca8

Do sada je doživio tisuće izdanja, prijevoda i jednu ekranizaciju za čije je potrebe postao miš. Silvije Petranović udahnuo mu je život držeći se književnog predloška i dječaka koji je postao svojevrsni kulturni simbol naše zemlje te ga opremio za putovanje na filmska platna. Obiteljska, pustolovna, a prije svega ljubavna bajka o dvoje siročadi na putu zaslužuje pažnju predškolaca, školaraca, njihovih obitelji te svih ljubitelja dječaka malenog kao lakat, veselog kao ptica i hrabrog kao kraljević Marko.

Hlapića ne treba posebno predstavljati. Siroče koje radi kao postolarski šegrt kod okrutnog majstora Mrkonje hrabar je i mudar dječak koji pogođen nepravdom bježi od postolara i kreće na put u svijet. Na svom putovanju susreće zanimljive ljude kojima svojom dobrotom, ali i snalažljivošću pomaže prebroditi i prihvatiti određene situacije. Avantura postaje još zanimljivija kad se Hlapiću i njegovu psu Bundašu na cesti pridružuje djevojčica Gita koju je napustio njezin cirkuski gospodar. Oboje bez doma i obitelji svoju sreću traže upoznavajući različite ljude i pokušavajući se snaći u okrutnom svijetu.

Kako ga naziva redatelj Silvije Petranović, Šegrt Hlapić film je ceste. Avanturistički, obiteljski, ali i ljubavni film koji dosljedno prati knjigu kako tekstom tako i scenografijom i kostimografijom. Lokacije na kojima se snimao prekrasne su i pomno birane. Od Zagreba do Osijeka uhvaćene su sve ljepote nizinske Hrvatske što film čini vizualnim remek djelom.

Mladi glumci, Mile Biljanović i Ena Lulićprofesionalno su odradili svoje uloge, a njihovi stariji kolege redom su vrsni glumci s ovih prostora koji su Hlapića shvatili kao vrijednu upomenu na djetinjstvo pa su tako vidno odradili jedan od boljih angažmana u karijeri.

Osim predivnih lokacija i kvalitetne glumačke postave filmska je glazba detalj bez kojeg Hlapić ne bi bio tako poetičan. Anita Andreis napravila je odličan soundtrack, a zanimljiva je informacija da je posudila psa na tjedan dana kako bi što bolje prikazala ljubav čovjeka i psa kroz glazbeni dio koji prati scene s Bundašom.

Šegrta Hlapića ne možemo usporediti s filmovima o Koku koji radnju stavljaju u prvi plan i dovode je do savršenstva. Petranovićev Hlapić slavi emociju. Ovo je poetičan i lijep film o dobroti i hrabrosti dvoje djece, o roditeljskoj ljubavi i žrtvi, o putovanju kroz život i za bolji život. U Hlapiću će uživati djeca, ali uživat će svi oni koji su emotivno za njega vezani. Hlapić je uspomena mnogih djetinjstava, a mlađima to tek treba postati.

Toplo preporučujem obnoviti lektirno gradivo u jednoj sasvim drugačijoj dimenziji. Pozitivne emocije i tople poruke o najvećim temama poput ljubavi, prijateljstva i dobrote neizostavan su dar s kojim ćete otići iz kina i koje Hlapića i danas čini aktualnim i zanimljivim djelom. Upoznajte djecu s dječakom koji posjeduje osobinu koju mnogi ne smatraju glamuroznom. Hlapić je prije svega dobar i pošten dječak i s tim stavom ide kroz život. Njegova je narav poticajna.

Vjerujem da se negdje tamo daleko Ivana Brlić Mažuranić zaista ponosi i veseli još jednom trofeju s imenom njezinog najpoznatijeg dječjeg književnog lika.


Naša ocjena: 5/5

Dob: 5+

Igraju: Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec, Hristina Popović, Bojan Navojec, Mustafa Nadarević, Nikola Kojo, Špiro Guberina, Ivo Gregurević i drugi..

Redatelj: Silvije Petranović

Trajanje: 102 min