Šarlah: zarazna bolest čije je liječenje potrebno započeti na vrijeme

Šarlah je zarazna bolest koja nastaje nakon infekcije uzrokovane bakterijom Streptokoka, a rezultira osipom i visokom temperaturom.

šarlah_liječenje

Inkubacijski period, odnosno period u kojem je osoba zarazna traje od 12 sati do 7 dana. Mogućnost zaraze najvjerojatnija je u prvih nekoliko dana. Važno je znati da sam osip koji nastaje kao posljedica bolesti nije izvor zaraze. Kao i kod ostalih zaraznih bolesti, simptome je potrebno prepoznati na vrijeme, shvatiti ih ozbiljno i potražiti liječničku pomoć te započeti s liječenjem.

Kao i većina drugih zaraznih bolesti, najviše se širi među djecom koja se nalaze u većim skupinama, dakle u vrtićima, školama, dječjim igralištima. Do zaraze dolazi nakon kontakta s bakterijom grupe A hemolitičkog Streptokoka. Statistički gledano, najčešće pogođena je dobna skupina djece od 5 - 10 godina, no mogu se zaraziti i odrasli koji nisu stekli imunitet. Djeca mlađa od dvije godine nešto rjeđe obolijevaju, posebno ona dojena, jer njihov organizam još uvijek sadrži antitijela dobivena putem majčina mlijeka. No, svakako mogućnost zaraze ni kod mlađe djece nije isključena.

Simptomi

Simptomi šarlaha uključuju visoku tjelesnu temperaturu (39 - 40 C), natečeno, crveno i bolno grlo, osip koji se najčešće širi po leđima, trbuhu i vratu, natečen crveni jezik koji nalikuje na jagodu (crveno s malenim bijelim točkicama). Osim toga, vjerojatna je i glavobolja, mučnina, povraćanje i osjećaj slabosti i bolova u tijelu.

Liječenje

Liječi se antibiotikom u trajanju od 10 dana. Bolest koja je prije 100-tinjak godina bila iznimno opasna i izazivala smrtne slučajeve, danas se uspješno liječi. Kao komplikacije šarlaha najčešće su bolesti bubrega, upala pluća i reumatska groznica odnosno upala zglobova i srca koja nastaje kao posljedica upravo Streptokokne infekcije. Komplikacije s reumatskom groznicom uobičajeno nastaju 2 do 3 tjedna nakon početka infekcije, a najpodložnija su joj djeca u dobi 6 do 15 godina. Komplikacije odnosno bolest bubrega može započeti 1 do 2 tjedna nakon početka infekcije grla ili 3 do 6 tjedana nakon osipa na koži i uglavnom izaziva više komplikacija kod odraslih nego kod djece.

Ako se na vrijeme započne s liječenjem antibioticima, potpuni oporavak i povlačenje osipa očekuje se za nekoliko tjedana. Smrtnost uzrokovana komplikacijama je manja od 1%, dok ona ne liječena na vrijeme ili uopće se kreće između 15 - 20%.

Smatra se da osoba više nije zarazna ako nakon primitka antibiotika nema povišenu temperaturu više od 24 sata.

Prevencija

Najbolji način prevencije je redovita higijena i pranje ruku. Bolest se kao i ostale slične bakterijske zaraze najviše širi u prostorima gdje je veći broj djece, direktnim kontaktom. Dakle, bilo bi poželjno izbjegavati zajedničko korištenje sanitarnih prostora, ručnika i slično. Cjepivo koje bi u potpunosti spriječilo pojavu šarlaha ne postoji.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.