Respiratorne alergije pogoršavaju se noću. Kako pomoći djetetu da se umiri i lakše diše?

U sezoni smo ambrozije i drugih alergena (trava, kopriva i pelina) koji alergičnoj djeci i odraslima stvaraju velike probleme s dišnim sustavom.

Little girl having flu

Alergijske bolesti gornjih dišnih puteva karakterizira oticanje nosne sluznice, nakupljanje sluzi u sinusima, suzne oči, svrbež nosa, očiju i kihanje. Alergijske bolesti donjih dišnih puteva ispoljavaju se kao suhi i podražajni kašalj, osjećaj težine ili pritiska u prsima, osjećaj težeg disanja ili gušenja, zviždanje i/ili hroptanje pri disanju, a roditelje možda najviše brinu upravo poteškoće s disanjem koje se pogoršavaju tijekom noći. Poteškoće s disanjem djecu drže budnima, ali i roditelje zbog straha da se ne počnu gušiti i da se simptomi ne pogoršaju.

Neispavanost ima dodatne negativne posljedice na opće zdravlje djeteta jer je to također svojevrsni stres za organizam kojemu treba noćni odmor. Umor djeluje na povišenje krvnog tlaka, izaziva glavobolje, razdražljivost, preosjetljivost, a takav stres može pogoršati stanje alergičarima i tu se taj negativni krug zatvara.

Koji lijekovi mogu ublažiti noćne simptome?

Osnovna farmakološka terapija u alergijskim bolestima svodi se na tzv. simptomatsku terapiju primjenom lijekova koji smanjuju, tj. ublažavaju simptome alergija kao što su antihistaminici, topički kortikosteroidi, bronhodilatatori, antileukotrieni, dekongestivi, itd.

Najučinkovitiji lijek su topički kortikosteroidi, no od njih mnogi roditelji zaziru zbog straha od nuspojava. Međutim, kako stoji na stranicama Bolnice Srebrnjak, "primjenom topičkog kortikosteroida postiže se klinički učinak upravo na mjestu patološkog zbivanja, npr. u sluznici dišnih puteva ili na koži, bez i s vrlo malim neželjenim učincima (nuspojavama). Stoga je danas upotrebom topičkih kortikosteroida značajno poboljšano liječenje alergičnih bolesnika, te je doista neopravdan strah od njihove primjene."

Što još možete učiniti da umanjite simptome alergije noću i olakšate djetetu disanje?

Ovisno o vrsti alergena na koje je dijete alergično, mogu se poduzeti neki koraci za prevenciju (izbjegavanje alergena). Ako je dijete alergično na prašinu i grinje, primjerice, bit će potrebno stalno čišćenje doma i provjetravanje sobe prije spavanja. Ako je dijete alergično na pelud, trebat će zatvarati prozore i pokušati eliminirati izloženost peludi noću koja putuje zrakom.

Roditelji malenih alergičara to više-manje znaju i dobivaju jasne upute kako spriječiti kontakt s alergenima.

No ako se zateknete u situaciji da je dijete popilo ili inhaliralo lijek, a još uvijek ne može disati i spavati, pokušajte primijeniti ove savjete:

Servirajte djetetu laganije večere Teška hrana često iscrpljuje metabolizam i probavu te pojačava želučanu kiselinu. Poznato je da žgaravice, refluksi i ostali probavni problemi utječu i na poteškoće s disanjem. Stoga djetetu servirajte laganije večere (juhice, povrtne obroke, lešo hranu) kako uz disanje i alergije, ne bi noću muku mučilo i s probavom.

Pomognite djetetu da se opusti Problemi s disanjem i pritisak u prsima često su vezani za osjećaj anksioznosti i nemira. Stresne i emocionalno negativne situacije mogu biti okidač za pogoršanje alergijskih reakcija, stoga je jako važno da se dijete opusti. Legnite uz njega, mazite ga po leđima, lagano ga masirajte, dlanovima nježno lupkajte po leđima na mjestu gdje se nalaze pluća kako bi mu pomogli da se sluz odlijepi od pluća. Šapćite djetetu da ga volite, pričajte mu priče o tome kako šetate prekrasnom šumom, zrak je svjež i prohladan, sretni ste i dišete punim plućima.

Servirajte mu topli napitak Ako dijete nikako ne može zaspati, servirajte mu topli napitak. Izbjegavajte kravlje mlijeko jer ono povećava kiselost organizma i pospješuje stvaranje sluzi. Radije napravite topli čaj (bez kofeina) s puno meda.

Ne paničarite Ako dijete osjeti da ste jako nervozni i uznemireni, simptomi bi se mogli pogoršati. Budite uz dijete, neka se osjeća sigurno, ali nemojte paničariti. Recite mu da ćete zajedno prebroditi ovu tešku noć, ali da će biti bolje. Pričajte mu što ćete raditi sutradan ili za vikend i pomognite mu da misli skrene na neke lijepe prizore koji ga očekuju u bliskoj budućnosti.

Podignite jastuke Kako bi imalo više zraka, djetetu glavicu i gornja ramena poduprite s više jastuka i neka spava na leđima. Naučite ga da ne gura glavicu u jastuk, plišance i drugu tkaninu već da si oslobodi prostor oko glave, ramena i pluća te da lakše dopre do zraka.

Šetnja ili para iz kupaonice Ako dijete ne može disati zbog sluzi u gornjim dišnim putevima, inhalirajte ga ili pak naparite kupaonicu i budite s djetetom dok se sluz ne opusti i ne počne izbacivati sekret. Ako pak su problem donji dišni putevi i dijete ne može doći do zraka, izađite na dvorište i pomognite djetetu da se primiri. Možete koristiti i neku od tehnika meditacije na svježem noćnom zraku.

Dozvolite mu da spava s vama ili spavajte pokraj njega Zbog brige da li normalno diše ionako se nećete pretjerano naspavati, pa je najbolje da dijete imate na oku cijelu noć. Uzmite ga kod sebe u krevet ili spavajte pokraj njega u njegovoj sobi. To će i vama i djetetu dati osjećaj sigurnosti i kontrole, što ne može odmoći kada se dijete bori s disanjem.