Razvoj stopala beba i djece ili na što treba obratiti pažnju kod kupnje dječjih cipelica?

Mnoge mame, već i mnogo ranije negoli njihovo dijete prohoda, razmišljaju o kupnji dječjih cipelica.

51e67ad443c30

Kako bismo roditeljima olakšali posao, na jednom mjestu donosimo sve informacije i odgovore koji će uvelike olakšati kupnju toliko važnih dječjih cipelica. Prilikom kupovine treba imati na umu da se kosti i ligamenti bebina i dječjeg stopala neprestano razvijaju, a da bi taj razvoj bio zdrav, iznimno je važno kupovati obuću koja ga neće remetiti ili izazvati deformacije koje ostaju trajne.

Otprilike 98% svih ljudi rađa se sa zdravim stopalima, ali samo 40% njih imaju zdrava stopala i kad odrastu. Naravno, tu su brojni razlozi koji uzrokuju oštećenja stopala, ali jedan od značajnijih svakako su i neodgovarajuće cipele.


Kako se razvijaju stopala kod beba i djece?

Puzanje: 3-6 mjeseci
U ovoj dobi kosti stopala kod beba nisu još u potpunosti formirane. One su još uvijek mekane i savitljive poput hrskavica. Kosti su zaštićene slojem potkožnog masnog tkiva, koje od milja zovemo "masni jastučići". Te nježne, mekane koščice mogu se pomaknuti iz prirodnog položaja bez da to uopće primijetite ili da beba osjeti neku bol. Zato je važno bebi osigurati obuću u kojima će stopala imati prostora za neometani rast.

Stajanje: 6-9 mjeseci
Kada beba nauči stajati, mekane strukture u stopalima počet će se okoštavati i pretvarati u kosti, odnosno koštano tkivo. U tom se periodu formira i oblik stopala iz kojeg možete vidjeti kako će ono i u budućnosti izgledati (visoki ili niski rist, peta, prstići i slično). U ovoj dobi su razmaci među mladim kostima još uvijek veliki te postoji opasnost od njihova pomicanja iz prirodnog i zdravog položaja. Stoga bi cipelice trebale imati zaštitu za prednje prstiće, zaštitu za petu i zglob te mogućnost prilagodbe stezanja i kopčanja.

Hodanje: 9-18 mjeseci
U ovom razdoblju u stopalu vaše bebe formirat će se 25 kostiju, ali među njima i dalje postoje velike praznine koje daju prostora za razna neželjena pomicanja iz prirodnog položaja. Vrlo je važno omogućiti tim kostima da rastu zdravo i prirodno, jer će se u suprotnom nakriviti, što je kasnije teško ispravljati.
Navikularna kost koja se nalazi s prednje strane na mjestu gdje obično vežemo cipelicu, još uvijek nije formirana. Umjesto nje, na svodu stopala se nalazi masni jastučić, a luk će se formirati u narednih nekoliko godina. Stoga je važno ne stezati prejako cipele i omogućiti ovoj kosti da se počne razvijati.
Stopala vašeg djeteta rast će vrlo brzo, čak oko 16 mm svake godine. U ovoj fazi odaberite ciplice koje imaju zaobljene potplate kako bi izbjegli spoticanje dok beba uči hodati i radi svoje prve korake. Isto tako, važno je da cipelice budu dobro podstavljene iznutra da budu udobne za aktivne nožice.Baby stopalo: 2-4 godine
Ranije spomenuta navikularna kost na svodu stopala već će se formirati i završavati okoštavanje. Masni jastučići koje toliko volimo kod bebica lagano će nestajati, a stopala će iz dana u dan preuzimati svoj "odrasli" oblik. U ovoj fazi odrastanja, stopalo ima najviše kostiju nego ikad kasnije u životu. Čak 45 zasebnih kostiju u sljedećih će 15 godina srastati zajedno.
Ako u ovoj fazi još uvijek luk stopala nije formiran, to nije zabrinjavajuće i potpuno je prirodno, pa još uvijek ne trebate sumnjati na platfus ili spuštena stopala, niti vašem djetetu trebaju posebne cipelice.
Ono što je važno je da djetetu kupujete cipelice s mekanim prednjim dijelom, ali čvrstim i stabilnim stražnjim dijelovima. Također, trebalo bi izbjegavati cipelice s previše tankim potplatom i one s bilo kakvom izraženom petom.

Igranje i trčanje: 4+ godina
Sekundarne koštane strukture koje su se razvile oko 4. godine, sada se spajaju zajedno, masni jastučići su gotovo nestali, a luk stopala je vidljiviji i funkcionalniji. Usporava se rast stopala na oko 8 mm godišnje. Rast će se ponovno ubrzati kada dijete uđe u pubertet (posebno kod dječaka). Obzirom da su pred vašim djetetom godine i godine aktivne igre, važno je kupovati kvalitetne cipele od izdržljivih materijala.

Bez obzira na dob djeteta, cipele koje nosi vrlo su važne. One moraju savršeno pristajati stopalima i ne smiju sprječavati njihov prirodni rast. Posljedica mogu biti zdravstveni problemi i nepovratni negativni utjecaj na razvoj hoda.


Koje kvalitete treba zadovoljiti dječja cipelica?

Što se tiče same kupovine cipelica, savjet smo potražili u najvećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju dječjih cipelica, Ivančici, koja je najpoznatija po svojim brandovima Froddo i Bambi. Sve linije, odnosno kolekcije njihovih cipelica rađene su uz konzultacije s ortpoedima koji osiguravaju da se poštuju gore navedene činjenice o razvoju bebinih i dječjih stopala. Dječje cipele izrađuju s posebnom pažnjom i na umu imaju da dječja cipela treba biti kvalitetna i izdržati kretanje i hiperaktivnost dječjih nožica, treba biti funkcionalna, odnosno zaštiti nožice od ozljeda, kiše, hladnoće i sličnih vanjskih uvjeta, ali ujedno treba biti udobna i moderno dizajnirana.


Koji materijal je najbolje odabrati?

Dječje cipele moraju biti ugodne i funkcionalne. Materijal iz kojeg se cipela izrađuje mora biti mekan i prirodan – i ne smije štetiti stopalu. Unutrašnji materijal mora apsorbirati vlažnost, dok je vanjski materijal mora odbijati. Ovim zahtjevima najbolje odgovara najkvalitetnija prirodna koža. Zbog toga u Froddu i Bambiju preferiraju kvalitetne prirodne materijale.


Kakve su cipelice najbolje za dječje stopalo?

Cipelice trebaju biti mekane, fleksibilne i oblikovane prema dječjem stopalu, izrađene od prirodnih materijala i ne smiju sputavati aktivnosti nožnih mišića. Stražnji dio cipelica treba imati produženi tvrđi dio koji daje čvrstoću i onemogućava izvrtanje pete prema van, a anatomski uložak treba dati blagu potporu svodovima stopala.


Na što treba pripaziti prilikom kupnje dječjih cipelica?

Cipela mora štititi stopalo i slijediti njegov oblik. Slobodne kretnje u cipeli omogućavaju stopalu dobar rad mišića, prokrvljenost i pravilan razvoj. Kapica prednjeg dijela cipele mora biti široka i visoka tako da prstići imaju dovoljno mjesta. Đon mora biti mekan kako bi omogućio elastičan hod i pospješio rad mišića stopala. Cipele jednostavno moraju surađivati u svim pokretima.


Gdje, kada i kako kupovati cipelice za djecu?

Cipelice je najbolje kupovati u specijaliziranim trgovinama dječjom obućom. Samo za primjer, u Froddo i Bambi trgovinama rade educirane osobe, koje su uvijek spremne svojim iskustvom i znanjem pomoći roditeljima prilikom mjerenja veličine stopala i odabira modela kod kupnje.
Pokušajte obratiti pažnju i na vrijeme kada kupujete obuću. Najbolje je to učiniti poslijepodne, jer se stopala u toku dana povećaju za otprilike 4%, odnosno produžuju se i prošire.
Birajte trgovine u kojima postoje mjerke koje će precizno izmjeriti duljinu stopala. I uvijek, ali uvijek mjerite oba stopala, jer često puta, jedno je stopalo malo duže od drugog.


Koliko često treba provjeravati veličinu stopala?

1-2 godine - svaka 2 mjeseca
3-4 godine - svaka 4 mjeseca
5-6 godina - svakih 6 mjeseci

Kod beba koje još ne hodaju, kupujte cipelice koje imaju barem 10 mm prostora za rast stopala, a kod djece koja su prohodala, cipelice neka budu veće za 14 mm. Remenčići za zatezanje cipela neka budu fleksibilni i ostavljaju prostora da se cipela prilagodi stopalu, a ne obratno.