Vrijeme je za preodgoj

Bez okolišanja: Sedam znakova koji otkrivaju da je tvoje dijete razmaženo

Ako i dalje ne vjeruješ da te malac ili klinka vrte oko malog prsta, u nastavku pročitaj koji su to znakovi koji ukazuju na razmaženo dijete

profimedia-0297062996.jpg
Foto: Profimedia.hr

Imaš klinca s kojim ne možeš izaći na kraj. Ne znaš gdje ti je glava zbog njega pa se često hvataš za nju ne bi li se uvjerila da ti je još uvijek na ramenima. Vrišti, plače, izvodi scene, cijelo susjedstvo zna za vas… Rodbina ti govori da si ga razmazila, no ti se i dalje nadaš da je to samo faza koju ćete pregrmjeti i da će tvoj naporni mališan postati divno dijete, samo da malo odraste. Zavidiš majci koju srećeš u školi kada dolazi po svojih četvero - nečujnih…

shimmer fallback

Ako te tješi, znamo da ga nisi namjerno razmazila. Imala si najbolje namjere, no stvari su krenule nizbrodo u trenutku kada mu nisi mogla reći ne. Kada roditelji ugađaju svojoj djeci jer im žele pružiti najbolji mogući život, dajući im sve što mama i/ili tata nisu imali dok su odrastali, događa se upravo to da odgajaju razmaženu djecu. Strahuju da će roditeljsko odbijanje povrijediti djetetove osjećaje ili narušiti njegovo samopouzdanje.

Image
Nije uvijek lako

Čini ti se da je tvoje dijete razmaženo? Evo kako postaviti granice

U drugim slučajevima, roditelji su jednostavno previše iscrpljeni da bi dosljedno provodili pravila - ili ih uopće postavili. Stoga, ne budi prestroga prema sebi. Umjesto da se okrivljavaš jer imaš kod kuće malo razmaženo derište, usmjeri energiju na popravljanje stvari. Još nije kasno! Ako nam i dalje ne vjeruješ da te malac vrti oko malog prsta i da je razmažen, u nastavku pročitaj koji su to znakovi koji ukazuju na razmaženo dijete.

Ne prihvaća "ne"

Većina djece negodovat će kada im, primjerice, kažeš da ne mogu dva dana zaredom večerati pizzu, no razmažena djeca jako teško prihvaćaju "ne" kao odgovor. Izljevi bijesa mogu biti razvojno prikladni za malu djecu koja se ne mogu adekvatno izraziti, objasnila je bračna i obiteljska terapeutkinja LeNaya Smith Crawford za portal Huffpost, ali ako se ti izljevi bijesa događaju cijelo vrijeme i ne slabe kako dijete raste, to bi mogao biti znak da je razmaženo. Razmažena djeca ne mogu podnijeti odbijanje. Očekuju da će dobiti ono što žele i obično to i dobiju.

shimmer fallback

Nikada nije zadovoljno

Razmaženo dijete možda ima gomilu igračaka, ali nikad mu nije dosta. Inzistirat će da mu svaki put kada idete u trgovinu, kupiš novu. Upravo zbog toga što ima toliko, sklono je biti nezahvalno jer ne razumije. Umjesto da izrazi svoju zahvalnost za ono što ima, dijete je usredotočeno na ono što nema. Ako primijetiš da tvoje dijete manje govori "hvala", a više "želim", vrlo je lako moguće da je razmaženo.

shimmer fallback

Misli da se svijet vrti oko njega

Razmaženo dijete imaju tendenciju biti egocentrično. Nije ga briga što drugima oko sebe stvara neugodnosti niti ga je briga za potrebe i osjećaje ljudi u svojoj okolini - počevši od braće i sestara pa nadalje. “Razmažena djeca više misle na sebe nego na druge. Smatraju da imaju pravo na sve i očekuju poseban tretman", objašnjava za spomenuti portal dječja psihologinja Michele Borba Također, razmažena djeca su nestrpljiva i žele sve odmah.

shimmer fallback

Ne zna gubiti

Niti jedno dijete ne voli gubiti - bilo da se radi o društvenoj igri ili nogometnoj utakmici - ali razmaženom djetetu bit će se puno teže nositi s razočaranjem kada ne pobijedi. “Ako tvoje dijete uvijek okrivljuje druge za loš učinak, očekuje da ga se pohvali za sve što učini, viče na druge koji ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje suigračima, prijateljima koji su bolji od njega, moguće je da je razmaženo", terapeutkinja terapeutkinja Virginia Williamson za Best Life.

shimmer fallback

Manipulira

Razmaženo dijete koristi se manipulacijom kako bi dobilo što želi. U stanju je lagati, u sukob dovesti roditelje, igrati na osjećaj krivnje, plakati. "Primjerice, u stanju je otići jednom roditelju i reći da je drugi roditelj rekao da može dobiti predmet koji želi, iako to nije istina", objašnjava obiteljska terapeutkinja LeNaya Smith Crawford za portal Huffpost.

shimmer fallback

Traži da ga moliš da nešto napravi

Normalno je da djeca trebaju neki poticaj da operu zube ili pospreme svoje igračke, ali kad ih roditelj jednom zamoli da nešto učine, trebali bi poslušati. Ako tvoje dijete često odbija učiniti osnovne stvari dok ga ne potakneš novcem, poslasticama ili igračkama, odnosno "potkupiš", vjerojatno imaš posla s razmaženim djetetom.

“Ako se oslanjaš na mito da bi motivirala svoje dijete, sljedeći put kada zamoliš osmogodišnjaka da makne suđe sa stola, nemoj se iznenaditi ako te pita koliko ćeš mu platiti", upozorava za Huffpost klinička psihologinja Suzanne Gelb.

shimmer fallback

Preodgoj je moguć

"Zapamti, ne postoji gen za razmaženost. To je naučeno ponašanje i kao takvo može se popraviti. Što prije, to bolje", kaže psihologinja Michela Borba. Odmah upozorava i da nije lako preodgojiti razmaženo dijete, no vrijedi truda. Prije svega, trebala bi poraditi na sebi i nadvladati osjećaj krivnje kada svome djetetu govoriš "ne".

Nakon toga, naučit ćeš ga zahvalnosti i činjenici da je ljepše davati, nego primati. Pokaži mu to primjerom. Idu blagdani, pripremite zajedno neke njegove igračke koje ćete dati djetetu u potrebi. Neka tvoje dijete to učini. Nauči ga i cijeniti male stvari tako što ćeš mu obratiti pozornost na njih. Bitno je da ustraješ u svome naumu koliko god tvoj klinac bio tvrdoglav i koristio se svim sredstvima da te slomi. Ne zaboravi, ti si njega rodila, ne on tebe.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.