Rani znakovi trudnoće ili kako nam organizam poručuje da smo trudne?

Možda ih nećete primjetiti, ali rani znakovi tiho vam šapću da ulazite u najljepšu fazu svog života i da se u vašoj utrobi rađa novi život.

4d6f901d779eb

No, ranim znakovim trudnoće ne treba pridavati pažnju samo zbog znatiželje i sreće, već ih treba upoznati i zbog toga što su neki negativni i vrlo rano mogu ukazivati na neku komplikaciju tj. da se sve ne odvija "normalno".

Ukoliko planirate trudnoću, bilo bi dobro da se upoznate s potencijalnim simptomima koji su trudnički te onima koji nisu. Period, intenzitet i redoslijed pojavljivanja trudničkih simptoma razlikuju se od žene do žene. Pa prije nego što počnete negodovati što se simptom koji je u isto vrijeme trudnoće imala vaša sestra ili prijateljica kod vas nije pojavio, upoznajte se sa svakim simptomom pojedinačno.

Kako vam tijelo govori da ste trudni?

Tijekom trudnoće, žene prolaze kroz mnoge promjene. Drastične hormonalne promjene događaju se kako bi se tijelo pripremilo na razvoj fetusa. Sve žene proživljavaju neke slične simptome rano u prvom tromjesečju. Iako se pojavljuju u istom obliku, ponekad će se ispoljavati na različite načine.

Implantacijsko krvarenje
Ova pojava vrlo je česta u vrlo ranoj fazi trudnoće, odnosno oko 6. dana nakon oplodnje. Događa se kada se oplođena jajna stanica smješta u stjenku maternice. Iako je obično slabijeg intenziteta i boje, neke ga žene zamijene s menstrualnim krvarenjem. Mogu se pojaviti i lagani grčevi.
Ukoliko sumnjate na trudnoću, svakako napravite kućni test. Ako se pokaže da ste doista trudni, bilo bi dobro unutar 24 sata od pojave krvarenja posjetiti ginekologa, izbjegavati seksualne odnose, kupanje i stavljanje tampona. Naime, kod većeg broja žena krvarenje se smiruje i trudnoća se nastavlja normalnim tokom, no krvarenje može biti i znak spontanog pobačaja.

Često mokrenje
Jedan od najpoznatijih simptoma je često mokrenje. Zašto se događa? Dolazi do rastezanja ligamenata i hormonalnih promjena, pa trudnice obično stalno trče na toalet. Kako se maternica povećava da bi mogla pružiti fetusu udoban smještaj, ona pritišće mjehur, a kod buduće mame se to manifestira u čestim posjetama zahodskoj školjci.

Osjetljive i/ili bolne grudi
I ovaj simptom javlja se prilično rano zbog hormonalnih promjena u organizmu.

Povišena temperatura
Rani znak trudnoće može biti i blago povišena bazalna tjelesna temperatura nekoliko dana uzastopno nakon začeća. Naravno, ovaj simptom dolazi u obzir samo ako povišena temperatura nije znak neke bolesti ili upalnog procesa u začetku.

Umor
Većina trudnica reći će vam kako je u prvom mjesecu trudnoće (kada još ni nisu dobile plusić na testu), bile jako umorne. Umor je uz stres jedan od najčešćih simptoma svih ljudi u današnje vrijeme, no u kombinaciji s nekim drugim simptomima, može vam vrlo jasno i glasno vrištati "Trudna si!". Trudnoća donosi ogroman osjećaj iscrpljenosti, ali ako se pojavi zajedno s vrtoglavicom i jakom glavoboljom, najbolje je posjetiti liječnika.

Jutarnja mučnina
Ovo je samo njezin popularan naziv, no osjećaj mučnine i poriv za povraćanjem kod "friških" se trudnica pojavljuje u bilo koje doba dana, a ne samo ujutro. Ukoliko dođe i do nesvjestice, bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Izostanak menstruacije
Od pradavnih vremena ovo je najsigurniji znak da je žena trudna. Međutim, ovaj simptom može prevariti u oba smjera. Menstruacija može izostati zbog nekog drugog zdravstvenog problema i ne mora nužno biti vezana uz začeće. S druge strane, ponekad se krvarenje pojavljuje čak i kada je žena trudna. Takozvane lažne menstruacije većinom su sukrvice ili mala krvarenja i traju dan-dva. No kod nekih žena traju i duže. Kao što smo već spomenuli, možda je riječ o implatacijskom krvarenju, pa bi bilo dobro što prije napraviti test za trudnoću i posjetiti ginekologa.

Ma kakvi vam rani simptomi bili, pokušajte ih sve zapisivati u jedan dnevnik. Zabilježite kada su se pojavili, kakvog su intenziteta bili te zabilježite sva pitanja. Sve zajedno pomoći će vašem liječniku u dijagnozi i eventualnom daljnjem vođenju trudnoće.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.